Leer hoe je aloëvera thuis kweken kunt

Aloëvera kweken is erg makkelijk. De plant heeft niet veel verzorging nodig en je zal er van genieten.
Leer hoe je aloëvera thuis kweken kunt

Laatste update: 25 juli, 2019

We weten allemaal wel wat de geweldige voordelen van aloëvera zijn. Deze medicinale plant met zijn enorm gezonde eigenschappen kan je erg makkelijk thuis kweken. Daarom is het de inspanning waard om er één in je huis te hebben. De plant heeft erg weinig verzorging nodig. Ter illustratie, een klein beetje water is voldoende en je kunt hem binnenshuis kweken.

Wil je leren hoe je je eigen aloëveraplant kunt kweken?

1. Waarom is het goed om een aloëveraplant in je huis te hebben?

Aloë Vera

Experts zeggen dat elke dag nieuwe aspecten van aloë vera ontdekt worden. Het is een geweldige natuurlijke bron, die voor ons allemaal beschikbaar is en die we zouden moeten overwegen. Deze plant kan dus de oplossing voor veel van onze dagelijkse pijntjes zijn.

Weet je wat de belangrijke eigenschappen van aloëvera zijn?

 • Bevat bijvoorbeeld verschillende vitaminen en mineralen, van de B-complexgroep, tannines, oliën, vetzuren (olie- en linolzuur) tot verscheidene aminozuren.
 • Aloëvera heeft de mogelijkheid om huidcellen te regenereren, wat bijvoorbeeld erg handig is voor brandwonden.
 • Makkelijk verteerbaar en kan problemen met constipatie behandelen.
 • Een van de grootste deugden is dat aloëvera kan fungeren als een uitstekend reinigings- en ontsmettingsmiddel.

Nog meer gezonde eigenschappen

 • Naast het behandelen van huidproblemen, is de plant ook ideaal voor het regenereren van interne weefsels.
 • Een geweldige natuurlijke verlichter van pijn, zonder bijwerkingen.
 • Elimineert schimmels en virussen.
 • Beschermt en versterkt ons immuunsysteem.
 • Een geweldige ontstekingsremmer.

2. Leer hoe je een aloëvera thuis kunt kweken

Wat heb je nodig?

 • Een grote kleipot.
 • Normale potgrond om de helft van de pot te vullen en veenmos voor de andere helft.
 • Kiezelsteentjes op de bodem om voor een goede drainage te zorgen.
 • Een stuk afgesneden aloëvera dat je wilt kweken.
Aloë Vera Verbouwen

Uit welke soort aloëvera kun je kiezen?

Je zou moeten weten dat er meer dan 200 soorten aloëveraplanten zijn. Dus welke zou je uit moeten kiezen? Noteer de volgende populaire soorten:

Aloe Arborescens

Deze wordt gezien als een premium aloëvera en heeft een ‘octopus’-vorm. Deze soort groeit meestal erg snel en tijdens dit proces wordt een struik gevormd die wel 4 meter hoog kan worden. Deze plant heeft ook een hoop eigenschappen, zoals het behandelen van brandwonden, huidproblemen en het genezingsproces van weefsels versnellen.

Aloe Maculata

Deze heeft erg brede, vlezige bladeren, die 15 tot 20 cm lang zijn met doornige randen. Deze soort behandelt ook huidproblemen en is goed voor onder andere constipatie en ontstekingen. Hij is geweldig en prachtig. Deze plant wordt echter niet erg groot.

Aloe Aristata

De centrale vorm heeft vaak een diameter van 15 tot 30 cm met vlezige bladeren. Naast het behandelen van dezelfde problemen als de vorige twee, is hij ideaal voor het behandelen van steken van wespen en andere insecten. Deze plant is erg nuttig voor huismiddeltjes en is de populairste om thuis te kweken.

Aloë Vera in Bloempot

Hoe kweek je de plant?

 • Doe eerst de kiezelsteentjes op de bodem van de pot. Dit zorgt voor een goede drainage en voorkomt dat aloëvera gaat rotten.
 • Vul de pot voor de helft met normale potgrond en de andere helft met verrijkte veenmos. Gebruik nooit zand, want de overvloed aan zout is niet goed voor deze plant.
 • Plaats de kleine aloëveraplant die je hebt gekozen in het midden en bedek hem met grond tot aan het begin van de bladeren.
 • De aloëvera krijgt normaal gesproken lange wortels, waardoor de plant stevig blijft zitten. Nadat je de nieuwe aloëvera geplant hebt, kan je hem het beste de komende twee weken geen water geven. De wortels zullen gedurende deze tijd doorgroeien en na deze twee weken kan je hem een beetje water geven.

Eigenschappen van de plant

 • De aloëvera heeft een hoop zonneschijn nodig, dus je kan hem in een goed verlichte hoek van je huis of op de veranda plaatsen.
 • De plant heeft erg weinig water nodig, dus je zou hem alleen maar één keer in de twee weken water moeten geven en hij zal uitstekend groeien.
 • De aloëvera houdt niet van kou, dus je zou hem moeten beschermen in de wintertijd.
 • De plant groeit normaal gesproken snel en je zal opmerken dat extra kleine plantjes rondom beginnen te groeien. Deze plantjes kan je in andere potten planten zodra ze een lengte van vier vingers hebben bereikt.
Bladeren van de aloëvera

Snelle groeiers zonder veel verzorging

Zoals je kan zien is het erg makkelijk om je eigen aloëveraplant thuis te kweken. Ze groeien snel en hebben niet veel verzorging nodig. Je kan de bladeren voor huismiddelen gebruiken wanneer je opmerkt dat ze redelijk groot en vlezig zijn. Deze planten reproduceren erg goed, dus je zal snel nieuwe plantjes hebben die je kan kweken.

Het is een goed idee om ze van de primaire plant te scheiden, zodat ze door zullen blijven groeien en je kan tegelijkertijd nieuwe planten kweken. Het is erg leuk om aloëvera te kweken en de vele voordelen zijn geweldig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.