Is water drinken tijdens het eten goed?

Water drinken tijdens het eten kan de spijsvertering vertragen. Het is beter om water voor het eten te drinken, omdat het naast het beschermen van onze maagwanden ons ook helpt om ons voller te voelen, wat voorkomt dat we te veel eten.
Is water drinken tijdens het eten goed?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Er zijn twee tegenstrijdige meningen met betrekking tot het argument of water drinken tijdens het eten goed is of niet. Alhoewel het waar is dat je niet zonder deze vloeistof kan leven en dat je lichaam voornamelijk bestaat uit water, beweert men dat water drinken tijdens het eten het spijsverteringsproces kan verstoren.

Je zal het antwoord op deze vraag in dit artikel vinden.

Water, de essentiële vloeistof

Iedereen kent de voordelen van water wel, zoals het elimineren van giftige stoffen, hydrateren van de organen, mineralen naar de cellen vervoeren en helpen bij alle metabolische processen. Daarom raden we aan om twee liter water per dag te drinken.

Er is al een tijdje een discussie over of water drinken tijdens het eten wel of niet goed is. Helpt het je om gewicht te verliezen of niet? Verandert het je spijsverteringsproces? Zorgt het ervoor dat je meer vocht vasthoudt? Er zijn veel mythes en vooringenomen ideeën over dit onderwerp.

Glas water op tafel

Ten eerste bevat water geen calorieën als je het op zichzelf drinkt. Als je water voor de lunch of avondmaaltijd drinkt zal je je voller voelen, waardoor je minder eet, maar je zal daardoor geen gewicht verliezen.

Een onderzoek uitgevoerd door de American Chemical Society van Boston beweerde dat personen die twee glazen water voor het eten dronken, tussen de 75 en 90% minder calorieën aten. Dit komt omdat water verzadigd en soms ook omdat we denken dat we honger hebben, terwijl we eigenlijk dorst hebben.

Nog een overtuiging is dat als je water tijdens je maaltijden drinkt, dit zal leiden tot vochtretentie. Experts zeggen dat dit onjuist is, omdat juist het tegenovergestelde gebeurt.

Water drinken stimuleert het functioneren van de nieren en helpt het watergehalte in het lichaam te balanceren. Hierbij maakt het niet uit hoe laat het is of wat je aan het doen bent.

Kind drinkt water

Bij sommige diëten is het verboden om water te drinken tijdens het consumeren van koolhydraten, omdat de spijsvertering hierdoor verstoord zou worden.

Dit geldt dus voor maaltijden die aardappelen, brood en witte rijst bevatten. Men beweert dat die voedingsmiddelen ‘opgezwollen’ raken door water, wat een ontsteking veroorzaakt in de maag en je er dikker uit ziet.

Vragen en antwoorden met betrekking tot de relatie van water en voedsel: een ander standpunt

Zoals we in het begin al zeiden, zijn er zowel personen voor en tegen water drinken tijdens het eten. De personen die hier tegen zijn, beweren dat het niet bevorderlijk is, omdat koud water olieachtige materialen stolt, wat de vertering vertraagt of verstoort.

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer je koud water drinkt tijdens het eten?

Wanneer water oplost en de darmen het absorberen, verandert het erg snel in vetweefsel. Dit houdt in dat de voedingsmiddelen in vet veranderen, dat direct naar de slagaders gaat. Als dit een tijdje zo blijft, dan kan het cholesterol of hartproblemen veroorzaken.

Water in glas

Wat voor reactie wordt veroorzaakt tijdens dit proces?

De maag is ontworpen om zuren te produceren die de vertering van voedingsmiddelen helpen, zodat deze op de juiste manier verwerkt worden. Het hangt allemaal af van het spijsverteringsstelsel van elke persoon.

Wanneer je echter koud water drinkt, worden de zuren vertraagd en verzwakt en het duurt langer om voedingsmiddelen af te breken.

Is het beter om voor of na het eten water te drinken?

We raden aan om na het eten te drinken, zodat de vloeistof de maagwanden kan beschermen. Je moet echter onthouden dat het beter is om water op kamertemperatuur of warm water te drinken, in plaats van water dat net uit de koelkast komt of ijs bevat.

Koud water verhoogt de pH-waarde van het lichaam (wat het meer alkalisch maakt) en daarom worden de maagprocessen lastiger.

Gebeurt hetzelfde als ik een sapje of frisdrank drink in plaats van water?

In deze gevallen veroorzaken beide drankjes een meer radicale verandering in de maag, omdat de maagzuren ze verdunnen en ze ook de vertering veranderen. Daarom raden we niet aan om industriële sappen of frisdrank te drinken. Niet voor, tijdens of na de maaltijd. Het beste is om niks te drinken tijdens het eten.

Citroenwater in karaf

Wanneer en hoe water drinken?

De aanbevolen hoeveelheid is minimaal acht glazen gedurende de dag en niet tijdens de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten). ‘s Avonds is het goed om twee of drie glazen in een uur te drinken en 30 minuten te wachten met het avondeten.

Gedurende de dag raden we aan om elke 30 minuten water te drinken, vooral in de zomer. Het maakt niet uit of je wel of geen dorst hebt.

De discussie over of het goed is om water te drinken tijdens het eten zal nog niet eindigen, want er zijn niet veel onderzoeken die de ene of de andere theorie ondersteunen. Het hangt allemaal af van je lichaam en hoe je je voelt en het is afhankelijk van je gewoontes.

Als je water drinkt tijdens het eten en je hebt een opgeblazen gevoel terwijl de maaltijd licht was, dan is het mogelijk een goed idee om je gewoontes aan te passen.

Als je daarnaast niks drinkt en je realiseert dat het langer duurt om je voedsel te verteren, dan is een glas water drinken na het eten helemaal niet slecht. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.