15 tips om een dieet vol te houden

Een hoop mensen beginnen vol vertrouwen en gemotiveerd aan een dieet, maar na een tijdje wordt het erg moeilijk om het dieet vol te houden.
15 tips om een dieet vol te houden

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een hoop mensen beginnen vol vertrouwen en gemotiveerd aan een dieet, maar na een tijdje staan de dagelijkse activiteiten in de weg en begint het lastig te worden om het vol te houden. Als dit je ooit overkomen is of je begint aan een dieet en je wilt niet falen, lees dan deze simpele tips om een dieet vol te houden en een goede levensstijl aan te houden.

Tips om een dieet vol te houden

Tip #1

Wat voor dieet je ook volgt, het ontbijt is essentieel voor voedingsstoffen. Het vervult de behoeften in de morgen op het werk, tijdens het studeren of het huishouden. Sla het niet over, omdat je dan meer honger hebt wanneer het lunchtijd is en het is logisch dat je dan meer dan aanbevolen eet.

Als je een gezond ontbijt eet, heb je een vol gevoel gedurende de morgen en wanneer het lunchtijd is, zal het makkelijker zijn om de aanbevolen hoeveelheid te eten.

Tip #2

Voorkom gewichtstoename door geen zoetigheid te eten

Als je gewend was om junkfood of zoetigheid te eten en je geeft toe aan je verlangen naar iets extra’s, onthoudt dan dat zoetigheid onrust veroorzaakt. Dus probeer je favoriete fruit te eten totdat je een vol gevoel hebt. Dit is veel gezonder voor je lichaam en je bankrekening zal er ook van profiteren.

Tip #3

Wanneer je je klaar maakt voor een maaltijd, kies dan een kleiner bord dan normaal. Je zal het gevoel hebben dat je net zoveel als altijd gegeten hebt, omdat je een vol bord hebt, maar de portie zal kleiner zijn.

Tip #4

Slaap goed. Volgens een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Chicago zal dit het hormoon leptine aanmaken, dat de hersenen vertelt dat je verzadigd bent. Doe je dit niet, dan wordt het hormoon ghreline aangemaakt, dat een hongergevoel creëert. Probeer dus in ieder geval acht uur per dag te slapen.

Tip #5

Controleer je gewicht

Controleer je gewicht constant. Niets is meer motiverend dan week na week met je eigen ogen te zien hoe goed je dieetgewoontes werken. Dit geeft je zelfvertrouwen en motiveert je om door te gaan met je dieet.

Tip #6

Wees erg geduldig. Niet alle diëten geven snelle resultaten en ze metaboliseren ook niet allemaal op dezelfde manier. Dus houd vol en geef niet op. Door een hoop bewegen en gezond voedsel zal je de gewenste resultaten bereiken.

Tip #7

Vul je voorraadkast met gezonde producten. Koop een hoop fruit en groenten. Tijdens snacktijd kun je heerlijke, nieuwe en gezonde lekkernijen bedenken.

Tip #8

Een glas water

Drink veel water, maar neem ook fruit om je onrust te onderdrukken. Water is ook een geweldige bondgenoot om het consumeren van voedsel te verminderen. Drink in ieder geval 6-8 glazen per dag. Probeer het voor elke maaltijd te doen, zodat je je een beetje voller voelt.

Tip #9

Je hoeft niet te stoppen met het eten van je dagelijkse voedsel, zoals brood of yoghurt en crackers. Er zijn een hoop light en volkoren versies, dus er zijn geen obstakels om lekker voedsel te blijven eten.

Tip #10

Je kan je dieet verbeteren door je voedsel te kruiden met oregano, een beetje mosterd, knoflook en peper. Je eten zal veel smakelijker zijn en je zal tevredener zijn.

Tip #11

Als je van traditioneel voedsel houdt, dan is het geen probleem om door te gaan met het genieten van volkoren, omdat ze goede vezels bevatten, die de spijsvertering bevorderen, cholesterol verlagen en verstoppingen voorkomen.

Tip #12

Een gezond ontbijt

Je dieet is uiteraard persoonlijk en je familie hoeft dezelfde routine niet te volgen. Je kan langzaam de manier waarop je eet aanpassen, zodat je lichaam gezonder is en beter presteert. Probeer eveneens te voorkomen dat je voedsel consumeert, dat je kan verleiden om met je dieet te stoppen.

Tip #13

Behandel de buitenkant van je lichaam net zo goed als de binnenkant. Exfolieer je huid, breng maskers aan, gebruik voedende crèmes, herstel je haar, draag je favoriete kleren… Alles zal je helpen om je mooier te voelen en je zal positieve veranderingen zowel van binnen als van buiten zien. Iedereen in je omgeving zal dit kunnen zien.

Tip #14

Voor het geval je het niet wist: alcohol bevat een hoop calorieën, die in vet veranderen in je lichaam. Als je alcohol echt lekker vindt, probeer het dan minder vaak te consumeren of alleen tijdens speciale gelegenheden. Je hoeft het niet helemaal af te zweren, maar als je resultaten tijdens je dieet wilt zien, dan moet je proberen om de hoeveelheid alcoholische versnaperingen te verminderen.

Tip #15

Een gezin van klei

Vraag je vrienden en familie om je te helpen je dieet door te zetten. Dit zijn personen die dicht bij je staan en als je op hun steun kan rekenen, zal dit veel makkelijker voor je zijn. Vertel ze dat ze je geen chocola, ijs of pizza mogen aanbieden, maar je juist moeten helpen met fruit en sapjes. Vaak wanneer je het gevoel hebt dat je wilt opgeven, is er niks beter dan dat iemand je wakker schudt en je motiveert om weer te proberen je dieet vol te houden


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.