3 maal een heerlijk gezond ontbijt

· 27 mei 2015

Ondanks dat veel mensen het wel weten, doen veel mensen het nog steeds niet: ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag en je moet nooit vergeten om het te eten. Hoewel het waar is dat de haast en je verplichtingen het soms moeilijk maken om rustig te gaan zitten en de goede voedingsstoffen binnen te krijgen, is het echt de moeite waard. Waarom begin je niet vandaag nog met behulp van deze simpele ideeën voor een gezond ontbijt?

Je ontbijt moet ongeveer 25% van de energie bevatten die je overdag nodig hebt. Het is noodzakelijk dat je de goede voedingsstoffen binnenkrijgt om de nacht, waarin je niets eet, te compenseren. Een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet voor je ochtendmaaltijd helpt je om het huis te verlaten met veel energie en een betere stemming. Het is ook niet waar dat je om af te vallen beter zo weinig mogelijk kunt eten. In tegendeel! Je zal door een karig ontbijt te nemen eerder meer gaan eten omdat je je niet goed voelt, vooral ’s middags, en dat is al helemaal niet gezond. Laten we eens kijken naar enkele simpele recepten voor een gezond ontbijt, zodat je de ochtend tot je favoriete moment van de dag kunt maken!

Een kom granen en bessen

yoghurt

Instructies

 • Doe een handvol instant havermout in een kom of grote kop. Voeg dan een kop sojamelk of water toe, hoeveel je maar wilt.
 • Voeg er dan bessen aan toe, zoals vlierbessen, of aardbeien en frambozen. Als je er geen kunt vinden of ze zijn erg duur, dan kun je ook pruimen of rode appel gebruiken.
 • Voeg nu de noten toe. Neem bijvoorbeeld tien rozijnen en twee gemalen walnoten.
 • Eet het beetje bij beetje en kauw goed.

Volkoren kalkoen en avocado sandwich

sandwich-2

Instructies

 • Dit is ook een heel gezond en gevarieerd ontbijt: een kalkoen sandwich en een glas natuurlijk sinaasappelsap.
 • Maak eerst de sandwich en gebruik daarvoor altijd volkorenbrood. Leg er een plak gekookte ham of kalkoen op (beiden bevatten weinig vet), een beetje olijfolie en een paar plakjes avocado. We kunnen je verzekeren dat dit heerlijk is. Je kunt ook kip gebruiken als je dat lekkerder vindt.
 • Vergeet niet om hierbij sinaasappelsap te persen.

Voordelen

Deze sandwich is bereid met volkorenbrood, waardoor je langer een vol gevoel blijft houden. Hij bevat vitamines, mineralen en proteïne. Avocado bevat ook een hoog vitamine E-gehalte, wat goed is tegen cholesterol en ook helpt bij het opnemen van de voedingsstoffen van dit ontbijt, inclusief de antioxidanten van de sinaasappelsap. Het is een hele gezonde keuze.

Fruitsalade, geroosterd brood met honing en witte thee

fruit-salade

Instructies

 • Het lijkt misschien overdreven op het eerste gezicht, maar dat is het niet. Je krijgt een geweldig aantal antioxidanten en vitamines binnen bij dit type ontbijt. Neem een kom die groot genoeg is om het fruit in te doen.
 • Een kleine kiwi, appel, vijf druiven en twee aardbeien is de beste keuze voor dit ontbijt. Zoals je ziet: het zit hem in de variatie en het optimaal gebruikmaken van de goede eigenschappen van deze vruchten.
 • Rooster nu het brood. Het moet natuurlijk volkoren zijn en niet te groot. Doe er één of twee theelepels honing op.
 • Zet nu de witte theeDeze soort thee is gezonder dan groene thee, daarom raden we het hier aan. Je kunt het in de meeste natuurwinkels vinden. Het is erg duurzaam en heeft veel goede eigenschappen. Als je het in een kop water hebt gekookt moet het nog vijf minuten trekken.

Voordelen

 • Een hele gezonde keuze als ontbijt. Je geniet van de goede eigenschappen van gezond fruit, met de meeste antioxidanten en die goed voor je gezondheid zijn. Honing is een uitstekend antiseptisch middel, genezer en het maakt je immuunsysteem sterker. Witte thee is meer dan geweldig in het beschermen tegen vrije radicalen want het is, zoals we al zeiden, krachtiger dan groene thee.
Foto’s eigendom van Neus.