Tips om na een lange dag goed te slapen

Tips om na een lange dag goed te slapen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we je tips geven om na een lange dag goed te slapen. Je kent ze wel, van die vreselijke dagen met duizenden zorgen en verplichtingen. Het lijkt op zulke dagen of alles ingewikkeld is. Misschien slaap je de laatste tijd niet voldoende, verslaap je jezelf of ben je er met je hoofd niet bij en kun je je sleutels niet vinden.

Je baas is in een slecht humeur… Kortom: je lijkt met het verkeerde been uit bed te zijn gestapt. Je wil alleen maar dat de dag eindigt, zodat je naar huis kunt rennen, kunt ontspannen en dan kunt gaan slapen en alles kunt vergeten om de volgende dag fris te beginnen.

We hebben allemaal soms, of vaak, een slechte dag die we willen vergeten. Daarom willen we een paar tips geven, zodat je goed kunt slapen na een vreselijke dag.

Neem onderweg naar huis de tijd om te denken aan dingen waar je gelukkig en kalm van wordt. Luister naar je favoriete muziek. Dit is een goede stap waarmee je kunt beginnen om je geest te ontspannen en je slechte energie kwijt te raken.

Zodra je thuis komt kun je beginnen met het toepassen de tips om goed te slapen die we hieronder noemen.

Tips om na een lange dag goed te slapen

  • Trek eerst comfortabele kleren aan. Draag niets dat je in de weg zit. Maak jezelf vrij.
  • Begin met een ontspannend bad met je favoriete geur. Zet zachte muziek op om je zenuwen te helpen kalmeren.
  • Je was het toch al aan het oefenen tijdens de thuisreis, dus denk aan goede dingen: dagdroom, laat je verbeelding vrij. Denk positief, denk dat morgen een geweldige dag wordt en alles je gaat lukken.
  • Je kunt ook meditatietechnieken gebruiken. Als je niet gewend bent om ze te gebruiken, is dit een goed moment om ze aan te leren. Je zult zien hoe ze je stress verlichten.
  • Nu is het tijd om aan je longen te werken. Ademen helpt niet alleen om volledig te ontspannen. Als je de tijd neemt om het traag en diep te doen, zorg je dat de zuurstof beter bij al je cellen kan komen. In het algemeen wordt je ademhaling oppervlakkig wanneer je gestrest of gespannen bent en profiteer je dan niet van de voordelen van goede ademhaling.
  • Je zult doorhebben dat al je spieren beginnen te ontspannen zodra je lucht uit je longen blaast. Als je deze tips hebt gevolgd, zul je absoluut een stuk kalmer en ontspannen zijn.
Ontspannend bad om goed te slapen

Masseer jezelf om goed te slapen

  • Je kunt een bad nemen gedurende 15 tot 20 minuten. Als je wilt kun je de tijdsduur verlengen, maar overdrijf niet. Zodra je daaraan toe bent, is er nog maar één ingrediënt nodig om compleet te ontspannen en te slapen als een baby.
  • Masseer je lichaam terwijl je een bad neemt. Begin met zachte druk en masseer je gespannen spieren dan dieper. Vergeet je voeten niet. Die verzamelen alle spanning. Je zult zien hoe je lichaam verbetert na een goede massage.
  • Masseer ook je hoofdhuid. Sommige mensen hebben een heel gevoelige hoofdhuid, dus het hoeft niet heel hard. Het gaat er vooral om dat je ontdekt wat jij fijn vindt. Onthoud dat een massage geen pijn zou moeten doen.
  • Ga verder met je nek en maak gebruik van je favoriete extract. Druppel een beetje in je handen en masseer je nek. Druk nooit direct op je ruggengraat, alleen op de zijkanten. Je kunt het in kleine cirkels doen met je vingers of door met de duim en wijsvinger van één hand op de zijkant van je ruggengraat te duwen. Beweeg op en neer met genoeg druk, maar zonder dat het pijn doet. Je zult voelen dat je spieren beginnen te ontspannen.

Wil je meer weten? Lees dan ook:
Slapeloosheid verslaan met deze vier tips

Kamille

Als laatste kun je een kamille-infusie drinken. Dit verbetert de ontspanning van je lichaam en bereidt het voor op een verfrissende nachtrust. Vermijd veel eten als je honger krijgt. Als je goed wilt slapen, kun je beter gaan voor een lichte salade of voor fruit. Zware maaltijden kunnen leiden tot slapeloosheid.

Voetnoot: de aangeraden vluchtige oliën voor ontspanning zijn lavendel, sinaasappel en sandelhout. Je kunt munt en rozemarijn beter vermijden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.