Leer om te ontspannen vóór je gaat slapen

Heb je problemen om in te slapen? Dit is een belangrijke factor: gebruik je bed alleen om te slapen. Leer meer over hoe je gemakkelijker in slaap kan raken. In dit artikel geven we enkele geweldige tips!
Leer om te ontspannen vóór je gaat slapen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gewoonlijk heb je ‘s avonds en ‘s nachts last van allerlei gedachten: zorgen, piekeren over onafgewerkte taken of andere verantwoordelijkheden blijven in je hoofd rondtollen. Een ander aspect is een slechte houding. Die factoren maken het erg moeilijk om je te ontspannen voordat je gaat slapen.

Ben je op zoek naar de beste manier om te ontspannen voordat je naar bed gaat? Blijf dan verder lezen. Want in dit artikel leggen we je uit hoe je het kan doen.

Vergeet niet dat slaap onontbeerlijk is. Je lichaam heeft het nodig om energie op te laden. Hou er ook rekening mee dat niets perfect is. Deze raadgevingen kunnen wel of niet werken, zelfs al ben je er klaar voor om ze te gebruiken.

Toch is het een goed idee om alle mogelijkheden uit te proberen. Neem de tijd om te ontdekken welke aanpak het best werkt voor jou.

1. Sta op

Gezichtsverzorging om te ontspannen

Wanneer je gedurende meerdere uren probeert in te slapen, dan zal je heel waarschijnlijk heel wat ronddraaien voor je in slaap raakt. Als dit inderdaad uren duurt is het een chronisch probleem. Want je zal uiteindelijk nog vermoeider zijn dan vóór je naar bed ging.

Daarom is het beter dat je in dit geval opstaat. Ga uit het raam kijken. Wandel wat rond. Adem eens diep in en uit op je balkon of op je terras. Je kan ook wat lezen.

Belangrijk is dat je iets doet dat je lichaam moe maakt en dat je ontspant voordat je gaat slapen.

2. Hou je steeds aan dezelfde tijdstippen en ontwikkel zo een slaaproutine

Toen we kinderen waren, hadden we meestal een vast slaapschema. Op die manier gingen we steeds op een bepaalde tijd slapen en werden we op een bepaald moment wakker.

Helaas raken we dit ritme kwijt als we opgroeien. En dan beginnen gewoonlijk de problemen op te treden. Een slaaproutine aanhouden helpt je lichaam om de momenten van slapen en waken als iets natuurlijk te ervaren.

3. Bewegen

Bewegen voordat je gaat slapen, helpt je om te slapen. Maar dat betekent niet dat je intense trainingen moet doen die je uitermate moe maken. Dit zijn de beste oefeningen:

  • Rekoefeningen
  • Sit-ups
  • Yoga
  • Zwemmen
  • Wandelen

Bewegen helpt je lichaam om dieper te slapen. Het vermijdt ook dat je tijdens de nacht wakker wordt.

4. Respecteer je bed en zijn functie. Gebruik het om te ontspannen vóór je gaat slapen

Beschouw je bed als een toevluchtsoord om te slapen of te vrijen. Het is niet goed om je bed of de omgeving vol te leggen met elektrische apparaten.

Vermijd om in je bed op je computer, tablet of op je mobiele telefoon bezig te zijn. Zet ook geen televisie in je slaapkamer.

Zorg er ook voor dat je bed schoon is. Verwissel de lakens één keer per week. Was ook je deken om de drie maanden.

5. Drink kruidenthee in plaats van koffie voordat je gaat slapen

Kruidenthee in plaats van koffie om te ontspannen

Sommige planten kunnen je helpen om te ontspannen. Dit zijn enkele van de beste kruiden die er zijn:

  • Tijm
  • Kamille
  • Valeriaan
  • Kaneel

Ben je één van die mensen die gewoonlijk ‘s avonds koffie drinken? Geef deze gewoonte dan op. Je zal vlug resultaten zien. Want cafeïne houdt de hersenen actief. Overdag kan het je helpen om meer energie te hebben en goed te werken. Maar ‘s avonds zal je de nadelen ervaren.

6. Vermijd het gebruik van alcohol

Een glas wijn vóór zeven uur ‘s avonds of ‘s nachts is niet slecht. Want het kan ontspannend werken. Maar wanneer je te veel alcohol drinkt, zal dit je zenuwstelsel onderdrukken.

Het is waar dat je in slaap valt na het drinken van veel alcohol. Maar je slaap zal niet herstellend werken. Dat komt omdat het effect vlug voorbijgaat. Bovendien zal je gedurende de nacht regelmatig wakker worden.

7. Gebruik geen medicatie

Gebruik geen middelen om in slaap te raken, tenzij je een behandeling op doktersvoorschrift volgt.

  • Dit soort medicatie kan je een vlugge oplossing bieden voor slapeloosheid. Je zal ook diep slapen.
  • Er is echter een probleem. Als je ze gedurende een lange periode neemt, raak je afhankelijk. Als dit gebeurt, dan zal je merken dat je zonder de pillen helemaal niet meer kan slapen.

Onthoud ook dat je het gebruik van niet natuurlijke middelen tot een minimum moet beperken. Heb je slaapproblemen, dan raden we je aan om kruidenthee te drinken.

8. Doe korte dutjes en doe dit een aantal uren vóór je gaat slapen

Het is niet slecht om overdag een dutje te doen als je daartoe de kans hebt. Hou er echter altijd rekening mee dat je niet langer dan dertig of veertig minuten moet slapen.

Wanneer je in de namiddag drie tot vier uren slaapt, zal je het moeilijk hebben om vlot te ontspannen voor het slapengaan. Dit geldt uiteraard niet als je enkele hectische uren hebt doorgemaakt.

Heb je een erg vermoeiend dagritme, probeer dan in het midden van de dag een half uur te rusten. Of als je toch overdag gaat slapen moet je dit beperken tot een maximum van vier uren.

9. Zorg voor een aangename sfeer in je slaapkamer om te ontspannen

Aangename sfeer in je slaapkamer om te ontspannen

Zorg voor een nette en schone slaapkamer. Dat zal je helpen om te ontspannen. Vul het niet op met onnodige spullen. Haal de dingen weg die niets met rusten en slapen te maken hebben, zoals boeken, bureau’s en technologische apparaten.

Zorg ook voor een warm en aangenaam licht in de kamer. Combineer dit met de juiste kleuren en je zal minder tijd nodig hebben om in slaap te raken.

Waarom is slapen belangrijk?

‘s Nachts slapen helpt je om te herstellen en geeft je lichaam de tijd om te herstellen van zijn dagelijkse activiteiten. Het beste is om tussen zes en acht uren per nacht te slapen.

Als je ontspant voordat je gaat slapen, geef je je lichaam meer leven, gezondheid en frisheid. Een goede slaap laat toe dat je lichaam weer energie oplaadt. Dit zal de werking van je organen verbeteren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.