Ontdek hoe zwemmen je gezondheid verbetert

Wat als we je zouden vertellen dat er een activiteit is die je figuur verbetert, je bloedsomloop verbetert en stress reduceert en die iedereen op elke leeftijd kan doen? Stop die hardloopschoenen maar weg, het is tijd om te gaan zwemmen!
Ontdek hoe zwemmen je gezondheid verbetert

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

De groeiende hobby van hardlopen overschaduwt andere sporten die zowel erg effectief zijn om je figuur te verbeteren als om je gezond te houden. Eén daarvan is zwemmen.

Als je zwemt, train je alle onderdelen van je lichaam en doe je een volledige training, van weerstand tot kracht. Je krijgt dit allemaal door oefeningen met een lage impact, omdat water je het gevoel geeft gewichtsloos te zijn.

Zwemmen is een activiteit die geschikt is voor iedere persoon op iedere leeftijd. Het is zelfs goed voor mensen met spier- of botproblemen.

Het kan nog beter voor je zijn als je de oefeningen aanpast aan jouw behoeftes. Daarom willen we met je delen hoe zwemmen je gezondheid kan verbeteren. Ben je klaar om alle voordelen te ontdekken?

5 manieren waarop zwemmen je gezondheid kan verbeteren

1. Het verbetert de circulatie

Zwemmen is goed voor de gezondheid

De beweging van zwemmen stimuleert je circulatieAls je in het water ligt, beweeg je niet alleen je armen, maar ook je gehele torso. Daarnaast zet je delen van je lichaam in die normaal gesproken in de sportschool vergeten worden, zoals de:

  • enkels
  • polsen
  • vingers
  • tenen

Wat de voeten betreft, is dat erg belangrijk, omdat mensen vaak problemen hebben met de circulatie in dit gebied.

Als je zwemt is je hele lichaam horizontaal georiënteerd, wat er samen met de bewegingen zelf voor zorgt dat de circulatie vrij door je lichaam plaats kan vinden.

2. Het verbetert je figuur

Allereerst, als je zwemt doe je veel cardiovasculair werk. Dit is belangrijk als het aankomt op vet verbranden. Maar dat is niet alles. Als je je kracht gebruikt om jezelf uit het water te trekken, span je je spieren aan.

Als je deze resultaten wilt verbeteren, raden we je aan om een zwemplankje te gebruiken om sommige delen van het lichaam harder te laten werken terwijl je baantjes zwemt.

Je zou ook moeten afwisselen tussen periodes waarin je rustig zwemt en momenten waarop je voluit gaat. Dit verhoogt je hartslag en verbetert je vetverbranding.

3. Het verlaagt stress

Rugcrawl in het zwembad

Zwemmen kan je geestelijke gezondheid verbeteren, omdat het concentratie voor je techniek vereist.

Zoals alle oefeningen, stimuleert zwemmen de productie van serotonine, het genotshormoon, en verdrijft het cortisol, het stresshormoon.

In tegenstelling tot hardlopen, dwingt zwemmen je om gefocust te blijven op je lichaam terwijl je traint, wat een zegen is voor de mensen die de neiging hebben om af te dwalen met hun gedachten. Als je in het water ligt, bestaan alleen jij en je lichaam. De buitenwereld houdt op met er toe doen.

4. Het verlicht spierspanning

Dit is een direct gevolg van het vorige effect. Spierspanning en spierkrampen ontstaan als je spieren te zwak zijn om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dat is waarom trainingen en oefeningen die je in het water kunt doen je spieren versterken en stress laten verdwijnen of op z’n minst laten verminderen.

Het is waar dat er mensen zijn wiens emotionele stress zich in nek- of rugpijn uit. Als dit ook voor jou geldt, onthoudt dan dat zwemmen behulpzaam kan zijn bij het verbeteren van je conditie.

5. Het verhoogt je zelfvertrouwen

Zwemmer in het water

Stel je het moment voor dat je uit het water stapt. Je bent stress- en pijnvrij en je merkt dat je lichaam er elke dag een beetje beter uitziet. Er is niets zo bevredigend.

Stel je nu voor dat het 8 uur ‘s morgens is en dat je op je werk bent gearriveerd met hetzelfde tevreden gevoel. Daardoor is alles makkelijker: je werk en je omgang met de mensen om je heen. En als je ‘s avonds naar bed gaat val je vredig in slaap.

Dit is hoe zwemmen je kan helpen om een goed zelfvertrouwen op te bouwen en je gezondheid te verbeteren. Het psychologische en lichamelijke effect dat dit heeft op het begin van je dag zorgt ervoor dat alles net een beetje makkelijker gaat en het geeft je een positief zelfbeeld.

Zoals je kunt zien, is zwemmen een activiteit die hoog aangeschreven staat, zeker als je dit ‘s morgens vroeg doet. De voordelen zullen zich vermenigvuldigen en je voorbereiden om van je dag te genieten en om eventuele problemen tegemoet te treden.

Deel gerust jouw ervaringen als je ontdekt hebt hoe goed zwemmen is voor je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Palomino-Martín, Antonio, González-Martel, Verónica, Quiroga-Escudero, Miriam Esther, & Ortega-Santana, Francisco. (2015). Efectos del Entrenamiento de Natación sobre la Asimetría Corporal en Adolescentes. International Journal of Morphology33(2), 507-513. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022015000200016
  • Rendón Morales, Pablo Anthony, Guerrero González, Edison Santiago, Aguirre Obando, Eduardo Arturo, Noroña Casa, Luis Enrique, Betancourt Mejía, Elena Raquel, & Vaca García, Mario Rene. (2017). Beneficios de la natación en el asma. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas36(2), 150-158. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000200022&lng=es&tlng=es.
  • Latorre García, Julio, Sánchez-López, Antonio Manuel, Baena García, Laura, Noack Segovia, Jessica Pamela, & Aguilar-Cordero, María José. (2016). Influencia de la actividad física acuática sobre el neurodesarrollo de los bebés: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria33(Supl. 5), 10-17. https://dx.doi.org/10.20960/nh.515

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.