Middelen voor circulatie en ontsteking

Zwellingen of ontstekingen komen vaker voor in het onderste gedeelte van het lichaam en je kunt dit verlichten door topische behandelingen in combinatie met ontstekingsremmende voedingsmiddelen in je dagelijkse dieet.
Middelen voor circulatie en ontsteking

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een gevoel van koude voeten, benen en handen is een teken van een probleem met de circulatie in je lichaam. Het gaat vaak gepaard met een ontsteking, die iedere dag erger kan worden.

Problemen met de circulatie komen vaker voor bij mensen van middelbare en oudere leeftijd, omdat de slagaders stroever worden. Deze problemen kunnen ook veroorzaakt worden door hoge cholesterolniveaus, slecht eten en lichamelijke inactiviteit.

Vanwege het ongemak dat het veroorzaakt in de ledematen en de risico’s die ermee gepaard gaan, is het belangrijk om de juiste middelen te vinden om de situatie op een natuurlijke wijze te stabiliseren. Met dit in gedachten willen we vandaag een aantal huismiddelen met je delen die je bloedstroom zullen verbeteren, zodat het op een efficiëntere manier door het lichaam wordt verdeeld.

Hydrotherapie voor een betere circulatie

koud-bad

Hydrotherapie bestaat uit het masseren van het getroffen gebied met stralen warm en koud water. Deze techniek stimuleert de circulatie dus vrijwel meteen en zo kunnen ontstekingen en pijn drastisch verminderen.

Wat moet je doen?

 • Verwarm eerst water tot een aangename temperatuur voor je huid en breng het aan op de getroffen gebieden.
 • Ga dan snel over op koud water of zelfs ijswater als je dit aankunt.
 • Blijf het warme en koude water vervolgens afwisselen gedurende vijf minuten.

Cayennepeper

Het actieve ingrediënt, capsacaïne, is een stof die de bloedcirculatie en het cardiovasculaire systeem bevordert zodat je bloeddruk lager en het cholesterolniveau wordt verlaagd. Als je het aan je dieet toevoegt, verminder je het risico opatherosclerose, een hartaanval en een infarct.

Alsof dat nog niet goed genoeg is, is het ook nog eens een aanvullende behandeling voor spataderen, koudheid en ontstekingen.

Wat moet je doen?

 • Koop wat cayennepeper en voeg het vervolgens toe aan je smoothies, soepen en andere recepten.
 • Je kunt het ook gebruiken als basis voor topische zalven en crèmes.

Beenoefeningen

Benen

Deze simpele beenoefeningen doen is een van de beste manieren om de circulatie te stimuleren in je benen. Het is een goede manier om vermoeidheid, spanning en zwelling te verminderen die veroorzaakt worden door problemen met de circulatie.

Wat moet je doen?

 • Als je thuis komt van je werk ga je op je bed liggen en strek je je benen in de richting van het plafond.
 • Blijf drie tot vijf minuten in deze positie liggen voordat je rust.

Ginkgobiloba-thee

De ginkgobiloba-plant bevat stoffen die de bloedvaten verwijden en de elasticiteit van de wanden van de aderen herstellen. Een thee hiervan verbetert de bloedstroom, verlaagt je bloeddruk en voorkomt de vorming van spataderen.

Ingrediënten

 • 10 gram ginkgo biloba
 • 250 ml water

Wat moe je doen?

 • Doe de ginkgo biloba in een kop kokend water en laat het tien minuten trekken.
 • Filter de vloeistof en drink het als thee.
 • Je kunt dit tot twee keer per dag drinken.

Rode wijn

Rode Wijn

De goede gewoonte van het drinken van een glas rode wijn is een geweldige manier om een goede circulatie te onderhouden. Resveratrol, een krachtige antioxidant afkomstig uit druiven, helpt onder andere bij het reinigen van de vaatwanden en houdt ze elastisch voor een betere doorbloeding.

Wat moet je doen?

 • Drink bijvoorbeeld een glas rode wijn bij de hoofdmaaltijd. Je moet niet meer drinken dan dit, want dat kan schadelijk zijn.

Omega 3

Voedingssupplementen zoals omega 3 hebben meerdere belangrijke effecten voor de cardiovasculaire gezondheid.

Deze essentiële vetzuren reinigen de aders, verlagen het cholesterolgehalte en houden ontstekingen onder controle om het risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

Hoewel het kan worden gekocht in de vorm van tabletten en andere medicijnen, is de beste manier om het binnen te krijgen via de voeding.

Wat moet je doen?

Probeer voedsel aan je dieet toe te voegen zoals:

 • Koudwatervis
 • Olijfolie
 • Avocado
 • Noten
 • Lijnzaad
 • Zonnebloempitten
 • Pompoenzaad

Ga wandelen

Wandelen

Bij gevoelens van spanning en pijn in je ledematen voel het alsof de beste remedie rust is. Hoewel dit een licht gevoel van opluchting zal geven, is het een feit dat het uiteindelijk het probleem alleen maar erger kan maken.

Lichamelijke activiteit met weinig inspanning stimuleert de doorbloeding en vermindert de ontsteking voor complete en effectieve verlichting.

Wat moet je doen?

 • Wandel ten minste dertig minuten per dag en zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft.

Elk van de middelen voor het verbeteren van de circulatie die we vandaag hebben genoemd zal het gevoel van zwaarte en kou in je ledematen verminderen. Hoewel het misschien op het eerste gezicht normaal is om dit gevoel te hebben, kan het zich op termijn ontwikkelen tot een meer ernstige aandoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.