10 nieuwe manieren om olijfolie te gebruiken

24 december 2018
De mensheid is al lang met olijfolie bekend. Al 4000 jaar voor het begin van onze jaartelling werd olijfolie gebruikt. Wist je dat er verschillende manieren bestaan waarop olijfolie gebruikt kan worden?

Extra vierge olijfolie is aanwezig in de keuken van miljoenen mensen over de hele wereld. Ten eerste kiest men vaak voor deze olie om de heerlijke smaak en de vele toepassingsmogelijkheden. Maar ben je ook op de hoogte van alle voordelen die deze olie te bieden heeft?

De kans is groot dat je een fles in huis hebt en helemaal niet bekend bent met deze voordelen. Dus heb je misschien geen idee van de vele manieren waarop je de olie kunt gebruiken.

We willen dat je weet hoe handig een beetje olijfolie kan zijn voor je gezondheid, schoonheid en het huishouden.

Daarom bespreken we in dit artikel tien verrassende manieren om olijfolie te gebruiken.

Bevordert gewichtsverlies

Olijfolie is een gezonde soort vet die je kan helpen bij gewichtsverlies. Deze olie geeft je stofwisseling een positieve impuls. Daardoor verbrand je meer vet. Intussen zorgt het ook dat je tegelijkertijd een vol en verzadigd gevoel hebt.

In het mediterrane dieet wordt deze olie onder andere gebruikt als saladedressing, om over groenten te besprenkelen, om saus mee te maken en zelfs om een sneetje brood mee in te smeren in plaats van boter te gebruiken.

Pijnverlichting

Olijven en Olijfolie

Aangezien olijfolie een hoog gehalte oleocanthal bevat, heeft de olie een natuurlijke ontstekingsremmende werking. Bijgevolg kan dit helpen verscheidene kwaaltjes en pijntjes te verlichten. Uit een studie bleek dat een regelmatige consumptie van olijfolie kan helpen ontstekingen die geassocieerd worden met bepaalde chronische ziektes te verminderen.

Leestip:
Drie natuurlijke pijnstillers om migraine te verlichten

Voorkomt cognitieve achteruitgang

Hersenfunctie

Het enkelvoudig onverzadigde vet dat deze olie bevat, kan helpen de cognitieve achteruitgang te voorkomen. Waardoor het misschien zelfs mentale ziektes zoals Alzheimer kan vertragen of helpen voorkomen.

Voorkomt diabetes

Door olijfolie in je dieet op te nemen kan dit ook helpen de ontwikkeling van diabetes type 2 te voorkomen of vertragen. Hoe? Deze heerlijke olie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichamelijke insulinegehalte beter in balans blijft. Daardoor loop je minder risico last te krijgen van een hoge bloedsuikerspiegel.

Versterkt het immuunsysteem

Immuunsysteem

Je immuunsysteem helpt om je lichaam vrij van ziektes en infecties te houden die verkoudheid en griep kunnen veroorzaken. Wanneer je immuunsysteem verzwakt is, is je lichaam vatbaarder voor verschillende soorten ziektes. De antioxidanten in olijfolie versterken je immuunsysteem. Olijfolie is de enige olie die deze antioxidanten bevat.

Lees ook:
Neem deze vitamines om het immuunsysteem te versterken

Verzacht luieruitslag

Olijfolie is een natuurlijk, zacht en veilig ingrediënt dat de symptomen van luieruitslag kan verzachten. Dit ingrediënt verlicht kortom irritaties en verbetert de gezondheid van de huid rondom het aangedane gebied.

Olijfolie is een natuurlijke moisturizer

Mooie Huid

Om een gezonde huid te behouden, is het belangrijk om deze dagelijks van voldoende vocht te voorzien door middel van ingrediënten die de huid zowel reinigen als regenereren. Olijfolie is een geweldige moisturizer. In het bijzonder zorgt die ervoor dat de huid zijn elasticiteit behoudt en beschermd is tegen de schadelijke invloed van de zon.

Daarmee helpt het ook vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

Om deze olie voor de huid te gebruiken, meng je er eenvoudigweg een paar druppels van met je favoriete essentiële olie en breng je hem op de huid aan.

Stoppen met roken

De olie van olijven kan een geweldige steun bieden aan iemand die graag wil stoppen met roken. Door elke ochtend voor het ontbijt, vijf druppels extra vierge olijfolie in te nemen, kun je het effect dat nicotine op het lichaam heeft tegengaan en daarmee angst verminderen.

Verzacht pluizig haar

Glad Haar

Soms kan het vrij lastig zijn om krullend haar te stylen en glad te krijgen. Probeer in plaats van te grijpen naar chemische producten en gels om pluizig en statisch haar rustig te maken eens gebruik te maken van een beetje olijfolie om je haarstijl de gewenste vorm te geven. Verdeel hiervoor met je handen een paar druppels van de olie over je haren.

Dit product kan ook worden gebruikt als middel voor droog haar en een droge hoofdhuid, daar het hydraterend is, gespleten puntjes herstelt, roos tegengaat en je haar een gezonde glans geeft.

Gaat snurken tegen

Meerdere studies tonen aan dat het eten van olijfolie ook kan helpen deze vervelende slaapgewoonte, waar je partner waarschijnlijk gek van wordt, tegen te gaan. Om minder te snurken neem je elke avond voor het slapengaan een paar druppels extra vierge olijfolie in. Dit natuurlijke ingrediënt zal vervolgens de keelspieren verzachten en snurken helpen voorkomen.

  • Salas-Salvadó, J., Bulló, M., Babio, N., Martínez-González, M. Á., Ibarrola-Jurado, N., Basora, J., … Ros, E. (2011). Reduction in the incidence of type 2 diabetes with the mediterranean diet: Results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc10-1288
  • Perez-Jimenez, F., Alvarez De Cienfuegos, G., Badimon, L., Barja, G., Battino, M., Blanco, A., … Visioli, F. (2005). International conference on the healthy effect of virgin olive oil. European Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2005.01516.x
  • Covas, M. I. (2007). Olive oil and the cardiovascular system. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.010
  • Al-Waili, N. S. (2005). Clinical and mycological benefits of topical application of honey, olive oil and beeswax in diaper dermatitis. Clinical Microbiology and Infection. https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2004.01013.x