Een glas rode wijn net zo gezond als een uur sporten

25 maart 2016
Een glas rode wijn per dag biedt vele voordelen voor de gezondheid. Vergeet echter niet dat je deze hoeveelheid niet moet overschrijden en vul het aan met wat lichaamsbeweging.

Sommige studies geven aan dat het drinken van een glas rode wijn per dag net zo gunstig kan zijn voor de gezondheid als een uur lichaamsbeweging. Geloof jij het?

Het zal niet de plaats van bewegingsbeweging innemen, maar je zult wel de kracht van druiven ervaren! Wil je leren hoe het komt dat een glas wijn per dag net zo gezond is als een uur bewegen? Blijf dan lezen!

Het onderzoek ter ondersteuning van deze theorie

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta in Canada hebben deze studie uitgevoerd. Ze ontdekten dat rode wijn een stof bevat die bekend is als resveratrol, waarvan de voordelen net zo gunstig zijn als een uur training in de sportschool.

Het drinken van een glas rode wijn per dag is goed voor het hart. Ook dat wordt bevestigd door dit onderzoek. Nu kunnen we andere voordelen toevoegen aan de lijst. Met een glas rode wijn per dag, kun je:

 • Je fysieke prestaties verbeteren;
 • Je spierkracht vergroten;
 • De bloedtoevoer naar het hart verbeteren.

The Journal of Psychology heeft ook een studie gepubliceerd waarin staat dat resveratrol kan fungeren als vervanging voor lichaamsbeweging bij sommige mensen. De hoofdonderzoeker, Jason Dyck, stelt dat een glas wijn bij het diner de perfecte hoeveelheid is.

Uiteraard zou het overdreven zijn om te stellen: “het is goed voor mijn gezondheid, dus ik hoef nooit meer naar de sportschool te gaan.”

Wetenschappers waarschuwen ook dat alleen rode wijn over deze voordelen beschikt en dat het niet iedere dag moet worden geconsumeerd. Doe dit liever maar iedere 48 uur (bij het avondeten op één avond en niet de volgende dag weer).

Man met een glas rode wijn

Riet meteen naar de winkel om een fles wijn te kopen nu je dit weet met de gedachte dat je kunt stoppen met sporten. We moeten benadrukken dat dit niet een vervanging, maar een aanvulling is op een gezonde bewegingsroutine.

Je kunt bijvoorbeeld om de dag een glaasje wijn drinken, en de dagen hier tussenin gaan sporten. Het zal voor velen een enorme opluchting zijn om niet zes dagen per week te hoeven trainen!

Als je op een dag meer dan een glas drinkt of iedere dag drinkt en ook nog een sedentaire levensstijl leidt, gaat het magische effect helaas verloren.

Andere voordelen van een glas rode wijn voor de gezondheid

We weten al dat het kan helpen om minder aan beweging te hoeven doen, maar waar is een glas wijn per dag bij de maaltijd nog meer goed voor? Volgens verscheidene onderzoeken, uitgevoerd door onder andere de Universiteit van Harvard, vallen de hieronder benoemde punten onder de verdere voordelen.

Vermindert hart-en vaatziekten

Een glas rode wijn helpt het risico op hartaanvallen verlagen en hart- en vaatziekten en arteriosclerose voorkomen.

Bestrijdt cholesterol

Door de grote bron aan antioxidanten verlaagt rode wijn de slechte cholesterolspiegel (LDL) en verhoogt het het goede cholesterolspiegel (HDL). Het balanceert ook het niveau van triglyceriden (bepaalde soort vetten) in het bloed.

Versterkt het immuunsysteem

Als je de neiging hebt om vaak ziek te zijn, komt het misschien doordat je immuunsysteem wordt verzwakt. Het drinken van rode wijn kan je immuunsysteem versterken tegen infecties, verkoudheid en allergieën.

Dat sluit goed aan bij de wisselende temperaturen die horen bij de komst van de winter!

Vermindert allergieën

Rode wijn beschikt over een uitstekende antihistamine-actie. Daardoor is het wellicht nuttig in de strijd tegen seizoensgebonden allergieën. Het werkt ook anti-bacterieel door de alcohol die het bevat.

Rode Wijn

Verbetert de gezondheid van de huid

Dit komt door het hoge gehalte aan antioxidanten en vitaminen. Deze bestanddelen voorkomen vroegtijdige veroudering, rimpels en ouderdomsvlekken. Het drinken van rode wijn zou je dus kunnen helpen om er jonger en stralender uit te zien!

Vermindert ontstekingen

Als je bent gevallen en gewond bent of lijdt aan een ziekte die zwelling veroorzaakt (artritis, oedeem etc.), aarzel dan niet om een glaasje rode wijn te drinken bij het avondeten.

Verbetert de doorbloeding

Zodra het het lichaam binnenkomt, begint rode wijn te werken als een perfect antistollingsmiddel. Het is daarom echter niet aan te raden voor mensen die makkelijker bloeden of aan de bloedverdunners zitten.

Ook interessant:
Oefeningen om de bloedcirculatie op gang te brengen

Het zit vol voedingsstoffen

Rode wijn biedt veel mineralen en sporenelementen, zoals:

 • Magnesium;
 • Lithium;
 • Calcium;
 • Kalium;
 • IJzer;
 • Zink.

Helpt de spijsvertering

Men raadt aan rode wijn te drinken bij kaas en vleeswaren. Dit om de eiwitten die ze bevatten beter te kunnen verteren en de symptomen van brandend maagzuur te verlichten. Het kan zodoende ook maagzweren helpen voorkomen.

Glazen met Rode Wijn

Voorkomt nierstenen

Het is goed voor de nierfunctie en de urinewegen in het algemeen. Het wordt aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van nierstenen, urineweginfecties of blaasontsteking.

Beschermt de hersenen

Resveratrol (onze vriend die ons toestaat minder vaak naar de sportschool te gaan) helpt ook ons mentaal functioneren. Het kan patiënten met vasculaire dementie — of mensen die een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling hiervan — helpen.

Een glas rode wijn kan ook bijdragen aan het behoudt van mentale functies zoals geheugen en concentratie.

Helpt tegen kanker

Uit onderzoek blijkt dat de flavonoïden in wijn erg belangrijk zijn bij het voorkomen van prostaatkanker.

Vrouw met Glas Wijn

Goed voor het gezichtsvermogen

De antioxidanten in rode wijn beschermen de ogen tegen vele ziekten, zoals diabetische retinopathie en maculadegeneratie.

Lees ook:
De symptomen van en de verschillende soorten staar

Bijkomende voordelen

Alsof alle voordelen hierboven nog niet genoeg zijn, zijn er nog meer verwachtte voordelen van rode wijn:

 • Vermindert het risico op het ontwikkelen van aambeien;
 • Gaat de symptomen tegen van spataderen;
 • Verlaagt de bloeddruk;
 • Reguleert het insulinegehalte in het bloed;
 • Stopt de formaties en ophoping van vet rond de buik;
 • Bestrijdt gingivitis;
 • Verzacht keelpijn;
 • Laat endorfine los, waardoor een toenemend gevoel van welzijn ontstaat;
 • Verlaagt de gevolgen van een sedentaire levensstijl;
 • Reinigt de mond en tong.