Iedere dag druiven eten om je lichaam te beschermen

Druiven zijn prachtige vruchten. Ze bevatten een hele schat aan zoetheid en gezonde eigenschappen. En in dit artikel vertellen we je er meer over.
Iedere dag druiven eten om je lichaam te beschermen

Laatste update: 27 september, 2018

Iedere dag druiven eten heeft tal van voordelen voor de gezondheid. Ze verlagen het risico op kanker en helpen om vermoeidheid en nierziekten te bestrijden. De eigenschappen variëren afhankelijk van het type druif.

Zowel de rode als witte druiven hebben hun eigen specifieke eigenschappen waarvan we kunnen genieten. Dus profiteer ervan om ieder seizoen druiven te kopen.

De voordelen van iedere dag rode druiven eten

Rode druiven

Rode druiven werden zeer veel gebruikt en gewaardeerd door de Grieken en Romeinen. Ze zijn immers lekker zoet en voedend. Daarnaast hebben ze enkele indrukwekkende kenmerken:

 • Rode druiven verlagen het risico op kanker. Deze aantrekkelijke rode kleur vertelt ons dat de vruchten een grote dosis antioxidanten bevatten. Die zijn uitstekend om vrije radicalen te bestrijden en kanker te voorkomen.
 • Ze verlagen eveneens het risico op hart- en vaatziekten. De anthocyanen, tannines en flavonoïden zijn perfect voor de gezondheid van het hart. Het vaatverwijdende effect voorkomt namelijk dat sedimenten zich ophopen in de slagaders, en dat voorkomt problemen zoals aderverkalking.
 • Ze voorkomen constipatie. Rode druiven bevatten een karakteristieke dosis vezels. Samen met het vel en de zaden bieden die vezels een goed natuurlijk laxeermiddel.
 • Deze druiven zijn goed voor de maag. Iedere dag druiven eten verbetert de spijsvertering.
 • Ze voorkomen infecties. Rode druiven bevatten sterke antivirale en antibacteriële eigenschappen. Daarom zijn het uitstekende reinigingsmiddelen voor je bloed en organen.
 • Ze bevatten foliumzuur. Voedingsdeskundigen adviseren zwangere vrouwen om rode druiven te eten tijdens de eerste paar maanden van de zwangerschap. Dat komt omdat ze de aanmaak van cellen bevorderen. Zo zorgen ze dus voor een paar optimale weken aan het begin van de zwangerschap.

Let op: het hoge suikergehalte in druiven is echter niet gezond voor diabetici!

Wat zijn de voordelen van witte druiven dan?

groene-druiven

In tegenstelling tot de rode variant kun je witte druiven het hele jaar door kopen. Witte druiven eten gaat dus het hele jaar door, zolang je ze maar voor een redelijke prijs kunt kopen. Daarnaast hebben ook witte druiven enkele gezonde eigenschappen:

 • Witte druiven zijn vetarm. Witte druiven bevatten minder suiker dan de rode. Ze zijn rijk aan koolhydraten en smaken een beetje zuurder.
 • Ook zijn ze cholesterol- en natriumvrij. Daarnaast zijn witte druiven perfect om de nieren, lever en darmen goed te laten functioneren. Ze bevatten grote hoeveelheden kalium en passen daarom goed in heel wat diëten.
 • Deze druiven zijn rijk aan mineralen. Vooral ijzer en kalium zijn rijkelijk aanwezig. Die mineralen herstellen lichaamsweefsel, verbeteren de hartfunctie, en stimuleren de toevoer van zuurstof in het lichaam.
 • Ze verlagen het risico op darm- en prostaatkanker en alzheimer. Al deze voordelen zijn het gevolg van krachtige antioxidanten, die volgens verschillende studies erg helpen bij het voorkomen van deze ziekten.
 • Ze zorgen voor de botten. Dankzij de vitamines K en vitamine B1 helpen witte druiven de botten langer gezond en in perfecte staat te houden.

Hoeveel druiven moet ik eten om mijn gezondheid te verbeteren?

druivensap

Dagelijks druiven eten is natuurlijk het beste. Kies welke soort het meest voordelig voor je is, wit of rood, of welke soort voor jou makkelijker te krijgen is. Het is een goed idee om een tros druiven per dag te eten. Als dat niet lukt, probeer dan een glas vers sap na de hoofdmaaltijd.

Vergeet niet dat het voor de constipatie beter is de druif met de huid en zaden te eten. Als je dit niet lekker vindt kan je kan dit ook doen door een smoothie te maken. Na verloop van tijd zul je het verschil in je gezondheid beginnen te merken. Er zijn veel studies die de ongelooflijke gezondheidsvoordelen die witte en rode druiven bieden ondersteunen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.