3 gezonde smoothies om af te vallen

Wil je op een gezonde manier afvallen? Ja, dat is mogelijk! Je moet alleen wel goed opletten dat je de juiste voedingstoffen binnenkrijgt en ervoor zorgen dat je dieet gevarieerd is en vitamines, proteïnes, vezels en de nodige mineralen die je dagelijks nodig hebt bevat, zonder dat er iets ontbreekt.
3 gezonde smoothies om af te vallen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 19 oktober, 2018

Natuurlijke sappen en gezonde smoothies zijn een geweldige manier om verschillende voedingsmiddelen te combineren, die je beetje bij beetje helpen vet te verbranden. We leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat met drie recepten voor heerlijke en gezonde smoothies.

Gezonde smoothies om af te vallen

1. Ananas en aloëvera-smoothie

Gezonde smoothies om af te vallen zoals ananas en aloëvera

Dit is één van de meest populaire gezonde smoothies om mee af te vallen. Je bent waarschijnlijk wel bekend met de goede eigenschappen van ananas: het is laxerend, zuiverend, desinfecterend, verjongend en rijk aan antioxidanten.

Als je het combineert met de fantastische eigenschappen van aloëvera wordt het ook nog eens hydraterend, reinigend en ontgiftend. Het zorgt voor je spijsvertering en darmwerking door gifstoffen en overbodige vetten te elimineren.

Hoe drink je het?

  • Het is heel makkelijk. Dit dieet is, omdat het ontgiftend is, heel makkelijk te volgen gedurende vijf dagen achter elkaar, twee keer per maand. Als resultaat zul je gifstoffen en schadelijke vetten uit je lichaam verdrijven. Gedurende deze vijf dagen baseer je je maaltijden op salades, volkorenbrood, fruit en groente. Om deze reden begin je de dag met het drinken van twee glazen ananassap bij het ontbijt.
  • Na je twee hoofdmaaltijden -lunch en avondeten- drink je een glas aloëvera. Hoe maak je dit? Het is heel makkelijk, dat zul je zien. Snijd gewoon een blad aloëvera af. Het moet wel een dik blad zijn. Verwijder de doorns, maak het open en behoud het witte, sappige gedeelte in het midden. Dit is het gedeelte dat het meest gelatineachtig is. Stop het in de blender en voeg daarna een glas sap toe, zoals ananassap of appelsap bijvoorbeeld. Op deze manier smaakt het beter en zo is het makkelijker om de aloëvera binnen te krijgen.

2. Groene smoothie

Gezonde smoothies om af te vallen zoals groene smoothies

Een groene smoothie? Het is groen, heerlijk, gezond en een goede manier om calorieën en vet te verbranden. Je vraagt je misschien af wat er in zit. Deze heerlijke smoothie bevat peterselie, citroen, selderij, spinazie, gember, komkommer en appel. Deze producten bevatten veel vitamine C, B6, vezels, foliumzuur, omega 3 en anti-oxidanten. Dit mag je niet missen!

Gedurende tien dagen drink je het als ontbijt. Vervolgens neem je twintig dagen rust. Zo makkelijk is het.

Hoe drink je het?

  • Zoals we eerder al vermeld hebben, is deze smoothie het meest effectief als je het gedurende tien dagen ‘s ochtends drinkt. Het is heel makkelijk te maken. Bereid al de volgende ingrediënten: sap van één citroen, drie takjes peterselie, een steel selderij, drie spinaziebladeren, een theelepel gemalen gember, een halve komkommer en één zaadloze, gepelde appel.
  • Doe alle ingrediënten vervolgens in de blender en probeer er een goed gemengd sapje van te maken. Als je een half glas water toevoegt, gaat het makkelijker. En het smaakt heerlijk! Je begint de dag met veel energie en je zult niet de behoefte hebben om tussen de maaltijden door te gaan snacken. Na tien dagen heb je de overbodige vetten verbrand en je lichaam gereinigd. Let er wel op dat je gedurende deze tien dagen geen voedsel binnenkrijgt wat veel vet, suikers of geraffineerde bloem bevat en drink ook geen drankjes met veel suikers.

3. Grapefruit en peer-smoothie

Gezonde smoothies om af te vallen zoals grapefruit en peer

We kennen allemaal de gezonde eigenschappen van peren. Sommigen kennen het als een vrucht met veel geneeskrachtige eigenschappen en weten dat het, volgens verschillende studies, heel effectief is om gewicht te verliezen. 

Het bevat veel vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en maar weinig calorieën. Als je er ook grapefruit aan toevoegt, wordt dit sap ook nog heel geschikt om vet te verbranden en veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Je wilt deze smoothie toch niet mislopen?

Hoe drink je het?

Drink deze smoothie als ontbijt gedurende tien dagen. Net als de groene smoothie hierboven moet je ook hier twintig dagen rusten voordat je opnieuw begint. Je zult al snel merken hoe effectief het is.

Als je het maakt, gebruik dan een middelgrote peer zonder pitten. Daarna pers je een grapefruit en doe je het sap samen met de peer in een blender. Het is belangrijk dat je ze goed mengt, zodat de peer alle sappen loslaat en zo alle goede eigenschappen aan het drankje toevoegt. Je kunt ook een half glas vers water toevoegen. Drink het als ontbijt.

Je kunt elk van deze drie gezonde smoothies kiezen. Het hangt ervan af wat je het lekkerst vindt of welke ingrediënten het makkelijkst te vinden zijn.

Let erop dat je consequent bent en deze sappen gebruikt met een uitgebalanceerd, gevarieerd voedingspatroon, dat weinig vet bevat en doe iedere dag aan beweging. Je kunt iedere dag een uur lopen, bijvoorbeeld. Het is helemaal niet moeilijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bianchi F., Larsen N., Tieghi T., Adorno MA., et al., Modulation of gut microbiota from obese individuals by in vitro fermentation of citrus pectin in combination with bifidobacterium longum BB-46.
  • DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.