5 vitaliserende selderijrecepten

· 26 mei 2015

Selderij is veel meer dan alleen een ingrediënt om in je salade of soep te doen, zoals veel mensen denken. Selderij heeft veel eigenschappen die helpen om gewicht te verliezen en bevat ook nog eens alle dagelijkse energie die je nodig hebt. Twijfel niet om een paar van deze gezonde en vitaliserende selderijrecepten te proberen.

Eigenschappen van selderij

Je kunt de stengel, de bladeren en de wortel van selderij in verschillende recepten gebruiken. Het belangrijkste is dat selderij een uitstekend diureticum is. Dit komt doordat het de nierfunctie activeert, zodat het als remedie kan worden gebruikt bij problemen zoals jicht, nierstenen of tekorten. Dankzij zijn activiteit elimineert selderij schadelijke gifstoffen, die zich ophopen in je hersenen.

Selderij heeft ook bewezen dat het een gezond en vitaal gevoel geeft aan degenen die het eten. Wanneer selderij wordt gemengd met wortels of tomaten, bijvoorbeeld in een smoothie of sapje, worden de voordelen vermenigvuldigd. Je kunt het ook drinken als infusie, met niet meer dan tien gram per glas water. Drink het na iedere maaltijd.

selderij 2

Selderij voor gewichtsverlies

Zoals we eerder al hebben gezegd is selderij een sterke bondgenoot in de strijd voor gewichtsverlies. Het mag in geen enkel afvaldieet ontbreken. Het biedt de eerder genoemde voordelen en vermindert risicofactoren die in verband staan met obesitas. Je kunt het op verschillende manieren consumeren, van een typische salade tot groentesoep, sap, smoothies, shakes of infusies.

Het is bewezen dat 100 gram selderij slechts zestien calorieën bevat. Het goede nieuws is dat deze hoeveelheid kan worden toegevoegd aan een heerlijke salade. Het bevat ook 1.6 gram vezels, die bijdragen aan de purificatie van gifstoffen uit het lichaam. Selderij biedt je ook magnesium en kalium, twee mineralen die het urinesysteem ondersteunen en overvloedige vloeistoffen verminderen.

selderijdrank

Selderij is bloedzuiverend, diuretisch, hypocalorisch en antioxidant voedsel. Het biedt je zink, vitamine A, B, C, en D en magnesium. Het kan de actie van ‘slechte’ vrije radicalen tegengaan. Onderschat nooit de krachten van deze alleskunner!

5 recepten voor selderijsap of smoothies

  • Selderij, peer, komkommer en wortelsap: Dit is een geweldige keuze voor de zomer en perfect tegen zwellingen en de ophoping van vloeistof in je benen (vooral je enkels). Je hebt drie selderijstengels, twee peren, twee komkommers en een wortel nodig. Als je dat wilt, kun je een goede zoetstof toevoegen. Was en schil alle groenten. Snijd ze in blokjes en stop ze in de blender. Voeg, als dat nodig is, water toe om het iets vloeibaarder te maken. Drink het op een lege maag of ’s ochtends.

selderij 3

  • Selderij, gember en wortelsap: Dit is een heerlijke drank voor mensen met verkoudheid of griep en mensen die constant last hebben van allergieën of hooikoorts. De ingrediënten zijn 2 selderijstengels, 5 middelgrote wortels en 1 plakje vers geschilde gember. Schil de wortels en snijd ze in dunne plakjes, net zoals de selderij. Stop ze allebei in de blender en mix tot je een romige structuur bereikt. Je kunt water toevoegen en als je dat wilt een eetlepel honing.
  • Smoothie van selderij en ananas: Begin je dag met deze geweldige smoothie, die erg gezond en lekker is, en je zult een paar uur geen honger meer hebben en meer dan genoeg energie overhouden om al je verplichtingen na te komen. Je hebt hiervoor 1 selderijstengel, een halve beker water, 1 plakje geschilde ananas, een halve beker verkruimeld ijs, 2 eetlepels amarantzaad en 4 eetlepels eiwitpoeder (optioneel) nodig. Je kunt de zaden het beste eerst een nacht laten weken. Snijd de selderij in dunne plakjes. Doe alles (behalve het eiwit) in de blender tot je een goed gemixte smoothie of shake hebt. Drink het voor het ontbijt.
selderijsmoothie

  • Smoothie met selderij, wortel en appel: Dit is één van de bekendste combinaties en wordt aangeraden om op je huid te smeren voor het zonnebaden, waarbij het celveroudering tegenwerkt, leverfunctie stimuleert, bloedarmoede behandelt, de effecten van omgevingsvervuiling vermindert en de hoeveelheid vitaminen en eiwitten vergroot. De ingrediënten voor twee porties: 1 selderijstengel zonder bladeren, 1 appel, 4 wortels en het sap van een halve citroen. Maak de groenten goed schoon en schil ze. Snijd ze in plakjes en stop ze in de blender. Voeg het versgeperste sap toe en mix ze samen. Als je dat wilt kun je het blenden voor je het drinkt.
  • Selderij- en sinaasappelshake: Dit is een uitstekend recept om gewicht te verliezen en om ’s ochtends op een lege maag te drinken. Je hebt een selderijstengel, het sap van twee sinaasappels, laurierzaadjes en een beetje peer nodig. Pers de sinaasappels, snijd de selderij samen met de peer in stukjes en plet de laurierzaadjes. Stop alles in de blender en blend tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Wij raden dit iedere dag aan gedurende twee weken. Stop dan zeven dagen en begin dan opnieuw.

selderij 4

Afbeeldingen met dank aan Tamara Smith, Emilian Robert Vical, Stu_spivack, Jason Eppink, Breville USA.