7 dingen om nooit te doen op een lege maag

Ook al zijn we gewend aan deze gewoonten en zelfs als ze onschadelijk lijken, kan het drinken van koffie op een lege maag - ook al is het een cafeïnevrije - leiden tot reflux en maagzuur.
7 dingen om nooit te doen op een lege maag
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De manier waarop we onze ochtend beginnen kan ons helpen de hele dag energiek en levendig te blijven. Soms ontwikkelen we echter gewoonten die kunnen leiden tot ongewenste fysieke en emotionele effecten in plaats van dat ze ons helpen. Dit geldt vooral op een lege maag.

Hoewel veel van deze gewoonten een deel van onze routine zijn geworden of zelfs ‘onschuldig’ lijken, kunnen ze in de praktijk ons welzijn in de loop van de tijd beïnvloeden.

Dus, vandaag willen we het in ons artikel hebben over 7 dingen die je omwille van je gezondheid moet vermijden om op een lege maag te doen.

Lees verder en ontdek ze!

1. Het consumeren van ontstekingsremmende medicijnen

Hand met blauwe pillen
Je mag geen medicijnen gebruiken op een lege maag zoals:
 • aspirine
 • paracetamol
 • niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s)

Dit kan namelijk leiden tot ernstige spijsverteringsproblemen.

Hun samenstellingen kunnen een onbalans in de maagwand veroorzaken en in ernstige gevallen tot maagbloedingen leiden.

Aanbevelingen

 • Om de negatieve effecten van NSAID’s te minimaliseren, moet je melk drinken bij de consumptie ervan.
 • Als je geen melk voorhanden hebt, neem ze dan met veel water in.

2. Koffiedrinken

Sommige mensen hebben de gewoonte om aan het begin van de dag met een kop koffie ‘op te laden’. Ze negeren de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.

Hoewel we niet kunnen ontkennen dat het een opwekkende drank is die veel voedingsstoffen en voordelen bevat, kan het drinken van koffie op een lege maag een schadelijke gewoonte zijn.

Zelfs als koffie cafeïnevrij is, verhoogt het de zuurproductie in de maag en kan het maagzuur en reflux veroorzaken.

Aanbevelingen

 • Als het drinken van koffie aan het begin van de dag iets is dat je niet kunt opgeven, drink het dan met kofieroom of melk. Het vet dat in die ingrediënten zit, minimaliseert de negatieve effecten die koffie heeft.
 • Als thee een mogelijke optie is dan kun je je koffie beter ruilen voor thee of een natuurlijke smoothie.

3. Drinken van alcoholische dranken

Glas bruinkleurige alcohol met ijsblokjes
Het drinken van alcoholische dranken op een lege maag kan mogelijk schadelijk zijn voor je lever, hart en nieren.

Ons lichaam absorbeert alcohol twee keer zo snel op een lege maag en dat is even snel als alcohol via een infuus.

Om hieraan toe te voegen, verloopt de eliminatie van gifstoffen juist langzamer, wat een hoger niveau van alcoholvergiftiging en sterkere katers veroorzaakt.

Aanbevelingen

 • Als je om wat voor reden dan ook alcohol drinkt op een lege maag, zorg dan dat je zodra je kunt, een snack eet die op zijn minst vet bevat.
 • Vermijd het combineren van alcohol met koffie of koolzuurhoudende dranken, omdat dit het effect kan versterken.

4. Kauwgom kauwen

Wanneer we kauwgom kauwen, produceert ons lichaam een stof genaamd zoutzuur die zou kunnen leiden tot ongewenste bijwerkingen als onze maag leeg is.

Deze slechte gewoonte irriteert het maagslijmvlies en kan op de lange termijn ernstige problemen veroorzaken, zoals een maagslijmvliesontsteking.

Aanbevelingen

 • Als je gewend bent om kauwgom te kauwen, kies dan voor kauwgom die natuurlijke zoetstoffen bevat.
 • Vermijd kauwgom met zoetstoffen zoals suiker, cyclamaat of aspartaam.
 • Vermijd het om kauwgom langer dan 10 minuten te kauwen, zelfs als je al hebt gegeten.

5. Intensieve training

Vrouw met staart en blauw sportpak

Er zijn veel mythen over het trainen in de ochtend. Er zijn mensen die geloven dat trainen op een lege maag helpt om meer calorieën te verbranden.

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat een lege maag het aantal calorieën dat je verbrandt zal beïnvloeden. Integendeel, het zou zelfs de spiermassa kunnen verminderen.

We moeten er rekening mee houden dat ons lichaam voedingsstoffen nodig heeft om elke ochtend te kunnen beginnen met de dag. Door ons lichaam ‘s ochtends te dwingen om te trainen, probeert het zichzelf in stand te houden door de energiereserves te gebruiken.

Aanbevelingen

 • Vervang intensieve trainingen voor trainingen met weinig impact.
 • Probeer op zijn minst voor het trainen een stuk fruit te eten.
 • Als je spijsverteringsproblemen hebt, eet dan goed voor dat je gaat trainen om complicaties te voorkomen.

6. Drinken van citrussappen op een lege maag

Citrussappen bevatten veel vitamines, mineralen en andere belangrijke essentiële voedingsstoffen die gunstig zijn voor ons lichaam.

Ondanks hun voordelen, moet je ze niet op een lege maag drinken, omdat ze het maagslijmvlies kunnen irriteren, vooral in gevallen van maagslijmvliesontsteking of spijsvertering complicaties.

Aanbevelingen

 • Als je op een lege maag citrussap wilt drinken, meng het dan met gelijke delen water om de schadelijke effecten ervan op je maag te voorkomen.
 • Probeer dit soort sappen tijdens het ontbijt of halverwege de ochtend te drinken.

7. Discussiëren

Vrouw maakt ruzie en man kijkt vermoeid omhoog
Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat het hongergevoel onze prikkelbaarheid verhoogt en ons daardoor vatbaarder maakt voor ruzies.

Het brein heeft energiebronnen nodig om te kunnen functioneren en zichzelf te ‘beheersen’ en dat is precies de reden waarom het geen goed idee is om een lange tijd op een lege tank te lopen.

Aanbevelingen

 • Als je ‘s ochtends niet vol slechte energie wilt zitten, deel dan als je opstaat een kopje thee of een gezond drankje met je partner of familieleden.
 • Probeer binnen het eerste uur na het ontwaken te ontbijten.
 • Als je dat doet, zal je stemming ongetwijfeld direct verbeteren.

Herken je jezelf in één van de gewoonten in ons artikel? Nu je je bewust bent van hun negatieve effecten, zorg dan dat je de nodige maatregelen neemt om ze te corrigeren, voordat je straks met een probleem zit. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

 • Sarabia Maheli, M., Vázquez, L. A., & Espeso Nápoles, N. (2005). Estilos saludables de vida y su relevancia en la salud del individuo. Rev Hum Med.

 • ALVARADO, I., MONTENEGRO, L., & GARCIA, O. (2013). Formación de hábitos alimentarios y de estilos de vida saludables. Curriculum de Educación Inicial. https://doi.org/10.1111/apa.12203.</p>

 • MINISTERIO DE SALUD. (2015). Ministerio de Salud. Consejo Nacional de Seguridad Social En Salud. https://doi.org/10.1108/02634500910955254.</p>


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.