7 ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je moet kennen

Een ontsteking kan veel oorzaken hebben en we kunnen ontstekingsremmende chemicaliën gebruiken. We kunnen echter ook gebruik maken van een of ander natuurlijk ingrediënt dat complicaties helpt voorkomen.
7 ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je moet kennen

Laatste update: 31 juli, 2018

Heb je weleens zwelling en pijn ervaren? Het ontstekingsproces bestaat uit moleculaire, vasculaire en cellulaire verschijnselen die het lichaam produceert om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Gelukkig zijn er ook ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je helpen je algehele gezondheid te verbeteren.

Voor het functioneren van het systeem is de deelname vereist van onder andere het:

 • zenuwstelsel
 • immuunsysteem
 • endocriene systeem (dat verantwoordelijk is voor hormonen)

Er zijn echter factoren die de reactie volgens elk organisme wijzigen.

Oorzaken

 • Laag gehalte voedingsstoffen: mensen die niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, hebben de meest ernstige ontstekingen.
 • Problemen met de bloedcirculatie: bij een slechte toestand van het hart- en vaatstelsel is de schade aan de weefsels veel erger.
 • Hormonale toestand: mensen die buitensporige hoeveelheden hormonen afscheiden zullen eerder en meer complicaties hebben wanneer zij een ontsteking hebben.
 • Immuundeficiëntie: ziekten zoals bloedarmoede belemmeren de cellen en de weefsels om snel te regenereren.

De realiteit is echter dat niemand gevrijwaard is van het krijgen van een ontsteking.

Als we het analyseren, is een ontsteking het symptoom dat een groot percentage van de ziekten vertoont. Dit zijn onder andere astma, diabetes en artritis.

Daarom is het erg belangrijk dat we bekend zijn met ontstekingsremmende producten en dat ze niets te maken hebben met flessen vol pillen.

Er zijn namelijk planten die hetzelfde effect hebben en niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wil je leren wat ze zijn? Besteed dan aandacht aan de volgende lijst.

7 ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je moet kennen

1. Lijnzaad

Lijnzaad op een houten lepel
Lijnzaad bevat grote hoeveelheden voedingsstoffen, antioxidanten en omega 3-vetzuren.

Het is één van de meest gebruikte remedies om de pijn in de bloedvaten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

Dankzij de bijdrage van antioxidanten helpt het ook veroudering voorkomen. Het helpt bovendien bij de opname van vitamines en brengt de hoeveelheid hormonen in evenwicht.

Bovendien bevat het vezels die:

 • een vochtafdrijvend effect hebben om gifstoffen te verwijderen.
 • de beweging in de darmen regelen.
 • het vasthouden van vloeistoffen verminderen.

 2. Kokosolie

Kokosolie bevat laurinezuur met ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien behoudt het een evenwicht in het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Het helpt daarnaast bij de opname van voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en aminozuren in het lichaam.

Wanneer het wordt ingenomen vormt het een enzym dat monolaurine genoemd wordt. Dit enzym heeft het vermogen om bacteriën, schimmels en virussen te elimineren.

Op dezelfde manier kan men het direct op de huid aanbrengen om zwelling te verminderen.

3. Bosbessen

Glazen met bosbessensap
Ze zeggen dat je kunt zien hoe voedzaam een ​​vrucht is door de rijkdom van zijn kleur, intenser betekent betere resultaten.

Bosbessen bevatten onder andere antibacteriële stoffen die bijdragen aan de behandeling van hart- en vaatziekten, obesitas en kanker.

4. Zalm

Zalm is een van de ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je moet kennen. Het is een luxeproduct dat je zeker moet consumeren voor je gezondheid. Het bevat onder andere eiwitten, vitamine B12 en D, mineralen en vetzuren (omega 3 en 6).

Wat betreft de omega-vetzuren: deze hebben de leiding als het gaat om ontstekingen en pijn te verminderen.

 • Experts raden aan dat je ze twee keer per week consumeert als je degeneratieve aandoeningen en hart- en vaatziektes wilt voorkomen.
 • 67 gram bij een maaltijd is voldoende.

5. Selderij

Selderij
Een van de groenten die je niet uit kunt sluiten van je dieet is selderij. Het bevat vitamine A, B1, B2, B6, B9, C en E. Daarnaast bevat het onder andere mineralen zoals natrium, zwavel, selenium en vezels.

Het valt op door zijn eigenschappen zoals:

 • Kalmeringsmiddel
 • Antioxidanten
 • Vochtafdrijver
 • Pijnstiller
 • Bescherming van het hart
 • Laxeermiddel

Het helpt om het cholesterolgehalte te handhaven. Bovendien vermindert het de kans op een hartaanval en verbetert het de bloeddruk.

Over het algemeen reinigt het je lichaam, elimineert het onnodige vloeistoffen en vermindert het de pijn in de gewrichten.

Wij raden aan om het volgende artikel ook te lezen: Probeer deze selderijthee voor gewichtsverlies!

6. Shiitake paddestoelen

Een ander voorbeeld van ontstekingsremmende voedingsmiddelen die er bestaan, zijn shiitake-paddenstoelen. Deze paddenstoelen bevatten naast essentiële aminozuren ook mineralen, vitaminen en macronutriënten:

 • Ze voorzien ons van een grote hoeveelheid vezels die de juiste functie van de darmflora onderhoudt.
 • Bevatten ook een hoog percentage enzymen die in een goede antioxidant omgezet worden.
 • Bevat onder andere vitamine D, mangaan, zink, selenium en ijzer.
 • Onder hun nutriënten bevinden zich lentinan en beta-glucan, die de ontwikkeling van tumoren helpen bestrijden.

7.  Avocado

Opengesneden avocado

Als laatste van de ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je moet kennen de avocado. Het bevat onder andere fenolische stoffen die cholesterol in het bloed opnemen.

Bovendien heeft het ook een gunstige werking voor mensen met gewrichtsproblemen of reumatische aandoeningen.

Aan de andere kant versnelt het de stofwisseling. Het verlaagt ook een hoge bloeddruk en vermindert de lipiden in het bloed. Dit helpt onder andere om een hartaanval te voorkomen.

Algemene aanbevelingen • Cardoso, D. A., Moreira, A. S. B., De Oliveira, G. M. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion Hospitalaria32(5), 2144–2152. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9642
 • Valenzuela B, A. (2005). EL SALMON: UN BANQUETE DE SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001
 • Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis3, 0–11. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473
 • Pahua Ramos, M. E., Ortíz Moreno, A., Chamorro C, G., & Garduño S, L. (2007). Estudio de las propiedades de la semilla de aguacate (Persea americana) variedad Hass, para el aprovechamiento integral del fruto. IX Congreso de Ciencia de Los Alimentos y V Foro de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 223–229. Retrieved from www.avocadosource.com/WAC4/WAC4_p123.pdf?
 • Adolphe, J., & Fitzpatrick, K. (2015). Linaza: Un estudio nutricional. Healthyflax.Org. Retrieved from http://www.healthyflax.org/quadrant/media/files/pdf/HEAL.factsheet_NUTRIENT_SP.pdf