Ontdek de 5 voordelige effecten van gemberwater

Hoewel de smaak misschien vreemd mag lijken, is gember een plant die in Oosterse culturen al duizenden jaren gebruikt wordt om ziektes en andere kwalen te genezen. Leer over de voordelen van gemberwater in dit artikel.
Ontdek de 5 voordelige effecten van gemberwater
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je ooit gemberwater geprobeerd? En weet je ook wat de voordelige effecten van gemberwater zijn?

In de eerste plaats is gember een plant die opvalt vanwege zijn intense geur en ietwat kruidige smaak. Hij behoort tot de eenzaadlobbige planten waarvan de wortelstokken gewoonlijk geoogst en gebruikt worden. Een wortelstok is de onderaardse stam waar de wortels uit groeien. 

Vele jaren geleden was gember nagenoeg onmogelijk te verkrijgen. Vandaag de dag is het echter een van de meest gebruikte en voorgeschreven planten voor huismiddeltjes voor heel veel verschillende dingen. Het werd bekend door de Chinese geneeskunde. Het is tegenwoordig te verkrijgen in elke supermarkt of op elke gewone markt.

Naast zijn vele andere voordelen, valt gember vooral op doordat het helpt om de functie van de alvleesklier en het spijsverteringssysteem te stimuleren. Het is ook nuttig om ademhalingsproblemen te behandelen, zoals hoesten of de griep, en als verdoving om pijn te verminderen.

Het bevat uitstekende bestanddelen zoals vitamine C en B6, samen met mineralen zoals kalium. Dit maakt het een goede behandeling tegen een verscheidenheid aan kwalen. Daarbij heeft het ook nog eens antioxidante eigenschappen.

Hoe kun je van de voordelige effecten van gemberwater profiteren?

Gember en citroen

Gember kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals in salades, sausjes, gebakjes, desserts of andere algemene recepten. Ook kun je gember toevoegen aan sapjes, thee, siropen of gewoon vers geraspt consumeren.

Er zijn vele cosmetische producten die gember gebruiken als een van de belangrijkste ingrediënten. Dit is het geval bij shampoos, lotions en crèmes waarvan de belangrijkste functie is om imperfecties van de huid te voorkomen of verminderen, zoals bijvoorbeeld cellulite.

Het enige probleem dat sommige mensen hebben met gember, is dat het je lichaamstemperatuur kan verhogen. Om deze reden wordt het niet aangeraden voor:

 • Mensen met koorts
 • Zwangere vrouwen
 • Kinderen
 • Mensen met een hoge bloeddruk die aspirine slikken om het in de hand te houden (want het vermindert het effect).

Hoe maak je gemberwater?

Ingrediënten

 • 4 koppen water (1 liter)
 • 4 eetlepels gehakte of geraspte gember (40 gram)

Bereiding

 • Verwarm eerst het water. Als het begint te koken, voeg je de gember toe.
 • Laat het dan 10 minuten pruttelen en haal het dan 15 seconden van het vuur.
 • Giet de vloeistof vervolgens af.
 • Je kunt het gemberwater warm of koud consumeren.
 • Als je dat liever hebt, kun je het ook zoeten met een beetje honing of stevia.

Je kunt gemberwater drinken met ontelbare specerijen, maar kardemom, kaneel en citroensap zijn de ingrediënten die het meest worden toegevoegd aan deze thee.

Dit is de top 5 van voordelige effecten van gemberwater waarvan je profiteert als je het drinkt.

1. Het versnelt je metabolisme

Een van de voordelige effecten van gemberwater: een sneller metabolisme

In de eerste plaats staat gember bekend om zijn thermogene eigenschappen. Dat is waarom het geweldig is om je metabolisme te versnellen. Bovendien helpt het om vet te verminderen bij mensen met obesitas of overgewicht.

2. Het verbetert je spijsvertering

Deze wortel bevat grote concentraties vezels, dus verbetert het de functie van je darmen.

Het helpt je lichaam ook om meer voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast helpt het je toe om alle gifstoffen die je niet nodig hebt te elimineren. Deze kunnen zwellingen in de buik en ongemak veroorzaken.

3. Het is een uitstekende antioxidant

Zoals we in het begin al zeiden, is gember een geweldige bron van vitamines en mineralen. Dankzij de antioxidante eigenschappen is het erg goed voor de gezondheid van je hart. Het gaat de verharding en vernauwing van je aderen tegen. Dit helpt de doorstroming van je bloed.

Voor je schoonheid kan gember gebruikt worden om roos weg te krijgen, het lichaam te hydrateren en droog haar te voorkomen.  Ondertussen voorkomt het ook haarverlies en bevordert het de haargroei.

4. Het zorgt voor een stabiel cholesterolgehalte

Een van de andere voordelen van gemberwater is dat het je lichaam kan helpen om het gehalte van slechte cholesterol (LDL) te reguleren.

Zoals we hierboven meldden, kan een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed je aderen verstoppen en tot cardiovasculaire problemen leiden.

5. Het is een uitstekende ontstekingsremmer

Dankzij de eigenschappen van gemberwater kan het pijn in bepaalde delen van je lichaam helpen verminderen. Dat maakt het erg geschikt als je last hebt van:

Waar wacht je nog op? Ervaar de voordelige effecten van gemberwater vandaag nog! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang S, Zhang C, Yang G, Yang Y., “Biological properties of 6-gingerol: a brief review”, Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1027-30.
  • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016
  • Khandouzi N, Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Hosseini P, Mir Taheri M. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin a1c, apolipoprotein B, apolipoprotein a-I and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Iran J Pharm Res. 2015;14(1):131–140.
  • Funk JL, Frye JB, Oyarzo JN, Chen J, Zhang H, Timmermann BN. Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition. 2016;4(3):123–131. doi:10.1016/j.phanu.2016.02.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.