Natuurlijke middelen tegen roos

Natuurlijke middelen tegen roos

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Roos is zonder twijfel een van de meest voorkomende problemen aan de hoofdhuid. En over het algemeen is het erg vervelend. Mensen associëren het vaak met slechte hygiëne. Het kan echter door een hoop andere dingen veroorzaakt worden: overtollige aanmaak van olie, stress, allergieën en zelfs schimmels. In dit artikel delen we daarom de beste natuurlijke middelen tegen roos.

Het is belangrijk om op te merken dat deze middelen tegen roos niet altijd werken. Het hangt namelijk af van wat voor soort roos je hebt. Als het ontstaat doordat de hoofdhuid te veel talg aanmaakt, zullen deze middelen zeker helpen.

Als de roos echter veroorzaakt wordt door schimmels, dan moet je contact opnemen met een specialist. Deze zal je dan waarschijnlijk een farmaceutische shampoo voorschrijven.

Wat is roos?

Roos is een aandoening die gekarakteriseerd wordt door een formatie van een grote hoeveelheid kleine, dode huidschilfers op de hoofdhuid.Dit proces noemt men ook wel afschilferen. Mensen die last hebben van roos maken een abnormale hoeveelheid dode huid aan. Zoals we allemaal weten, worden dode huidcellen vervangen door nieuwe huid.

Naast kleine huidschilfers, wordt roos ook gekarakteriseerd door roodheid en jeuk op de hoofdhuid. Het wordt meestal veroorzaakt door een schimmel die bekend staat als FM of seborrhea. Roos wordt niet veroorzaakt door een droge huid, wat veel mensen denken.

Natuurlijke middelen tegen roos

Selderij

Selderij is een van de middelen tegen roos

Selderij is één van de meest effectieve natuurlijke middelen tegen roos. Breng één liter water en voeg hier vervolgens twee of drie selderijstengels met blad aan toe. Laat het daarna nog vijf minuten doorkoken. Laat het nog even afkoelen en breng het dan aan op je hoofdhuid voordat je shampoo gebruikt.

Citroen

Citroenen kunnen ook gebruikt worden voor het bestrijden van roos. Breng het sap van één citroen aan op je hoofdhuid en laat het ongeveer twee minuten zitten. Breng daarna shampoo aan. Op deze manier heeft de samentrekkende eigenschap van het fruit het beste effect. Dit voorkomt roos en maakt je haar glanzender.

Bieten

Bieten zijn middelen tegen roos

De wortels van bieten, voornamelijk de witte, zijn een andere goede optie om roos op natuurlijke wijze te bestrijden. Kook de wortels in water. Voeg drie keer zoveel water als bieten toe. Breng dit water tot slot elke nacht op je hoofdhuid aan. Masseer het zachtjes in met je vingertoppen.

Appelazijn

Ook appelazijn is een van de natuurlijke middelen tegen roos. Meng gelijke hoeveelheden water en azijn door elkaar. Breng dit op je hoofdhuid aan nadat je shampoo of conditioner hebt gebruikt. Laar het niet langer dan drie minuten zitten. Spoel het daarna goed uit.

Tijm

Tijm is een van de middelen tegen roos

Bereid een spoeling met drie theelepels droge tijm en één kopje water voor. Kook het tien minuten. Laat het afkoelen en breng het dan aan op een schone hoofdhuid. Het is erg belangrijk dat je het niet afspoelt en het elke keer nadat je je haar gewassen hebt aanbrengt.

Zon

Het is misschien moeilijk te geloven, maar de zon kan roos bestrijden en voorkomen. Sommige experts suggereren dat je je hoofdhuid 30 tot 40 minuten per dag aan de zon moet blootstellen. Dit helpt om ontstekingen te verminderen als je last het van huidschilfers door een ontsteking.

Stel jezelf echter niet tijdens de heetste uren van de dag bloot aan de zon. Dit kan namelijk zeer gevaarlijk zijn.

Het beste is om tijdens de morgen of in de namiddag na 16:00 uur te zonnebaden. De zon is dan veel zwakker. We bevelen aan om een stukje te wandelen, zodat de zon geen ernstige problemen veroorzaakt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatology. 2016;
  • Jourdain R, Moga A, Vingler P, el Rawadi C, Pouradier F, Souverain L, et al. Exploration of scalp surface lipids reveals squalene peroxide as a potential actor in dandruff condition. Arch Dermatol Res. 2016;
  • Ranganathan S, Mukhopadhyay T. Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian J Dermatol. 2010;
  • Mayo Clinic: Caspas. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.