Vijf manieren om jezelf te beschermen tegen leverschade door alcohol

Samen met het minimaliseren van de alcoholconsumptie en het volgen van een uitgebalanceerd dieet, kan het drinken van water ook helpen om de lever te ontgiften, zijn functies te optimaliseren en leverschade voorkomen.
Vijf manieren om jezelf te beschermen tegen leverschade door alcohol

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De overmatige consumptie van alcoholische dranken heeft nadelige gevolgen voor het lichaam (denk aan leverschade), en dan met name voor de delen die bijvoorbeeld te maken hebben met de spijsvertering en het metabolisme.

De giftige stoffen in alcohol worden geabsorbeerd tijdens de spijsvertering en later gefilterd door de lever, om te voorkomen dat de kwaliteit van het bloed wordt beïnvloed.

Alcohol afbreken

Hoewel dit orgaan is ontworpen om 90% van de alcohol af te breken dankzij een enzym genaamd dehydrogenase, kan die functie worden gehinderd door een overmaat van gifstoffen. Daarom kan langdurige blootstelling aan deze soorten stoffen de celstructuur van de lever veranderen en problemen veroorzaken bij het verteren van vet. Zodoende kan deze schade aan de cellen veroorzaken en in de loop van de tijd zelfs ernstige ziekten. Kortom, dit kan de kwaliteit van je leven nadelig  beïnvloeden.

Vitale functies

Hoewel de lever weinig aandacht krijgt, is dit orgaan verantwoordelijk voor vitale functies zoals ontgifting en ontleding van vetten en eiwitten, evenals het onderhouden van een aantal hormoonniveaus.

Het goede nieuws is dat er gewoonten en tips zijn om de lever te beschermen tegen de negatieve effecten van alcoholische dranken en andere gifstoffen.

Laten we er meer over leren.

1. Let op wat je eet

Gezonde Voeding

Een vetarm, evenwichtig dieet is een van de belangrijkste dingen die je in gedachten moet houden om later leverschade te voorkomen.

Je dieet speelt immers een belangrijke rol in het ontgiftingsproces en kan voor of tegen de leverfuncties werken. Een dagelijks voedingspatroon dat rijk is aan water, antioxidanten en vitaminen stimuleert de eliminatie van gifstoffen en voorkomt daarmee een verslechtering van de cellen.

Sommige aanbevolen voedingsmiddelen zijn:

 • Rode vruchten
 • Appels
 • Groene groenten
 • Watermeloen
 • Citrusvruchten
 • Meloen

Het eten van minder verwerkte voedingsmiddelen, dierlijke eiwitten en rood vlees is ook fundamenteel. Hoewel het soms goed is om deze voedingsmiddelen toch af en toe te eten, is het het beste om ze een paar weken niet te eten om de overbelasting van dit orgaan te verminderen, die ontstaat als de lever teveel gifstoffen bevat.

2. Drink meer water tegen leverschade

Het drinken van 6 tot 8 glazen water per dag is ook essentieel voor een gezonde ontgifting en eliminatie van vloeistoffen.

Net als andere organen heeft de lever grote hoeveelheden van deze vloeistof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Het is ook het beter dan frisdranken en suikerhoudende dranken die misschien hydraterend lijken, maar eigenlijk een andere bron van gifstoffen zijn.

3. Vermijd gehydrogeneerde vetten

Olie

Gehydrogeneerde oliën en een overmatige hoeveelheden verzadigde vetten zijn slecht voor de gezondheid van de lever en kunnen leiden tot een aandoening die bekend staat als leververvetting.

Daardoor vermindert regelmatige consumptie de leverfuncties en maakt de lever vatbaarder voor alcohol- en gifschade.

Gehydrogeneerde oliën zijn onder andere te vinden in margarine en sommige oliën, zoals:

 • Maïsolie
 • Sojaolie
 • Koolzaadolie
 • Saffloerolie

4. Gebruik kokosolie

Het gebruiken van een lepel kokosolie per dag beschermt evenzeer de lever tegen gifstoffen en bacteriële infecties.

Ter illustratie, het bevat 92 middellange keten triglyceriden, 6% mono-onverzadigde vetten en 2% meervoudige vetten die voor dit orgaan voordelen bieden.

Het heeft ook ontstekingsremmende en antibiotische eigenschappen. Deze minimaliseren de negatieve effecten van alcoholische dranken, sigaretten en gifstoffen uit het milieu.

5. Middel met citroen en olijfolie

Olijfolie

Citroen met olijfolie is een traditioneel middel dat ook helpt de lever en de galblaas te reinigen.

Het is 100% biologisch en dankzij zijn hoge gehalte antioxidanten bevordert het de verwijdering van afval en voorkomt het leverschade veroorzaakt door alcohol.

Je moet dit elke dag voor het ontbijt drinken, samen met een gezond dieet met weinig calorieën.

Ingrediënten

 • 16 gram olijfolie
 • Het sap van een kwart citroen

Bereiding

 • Pers eerst het sap uit de citroen, voeg de olijfolie toe en drink het meteen.
 • Drink na een half uur een glas lauw water en eet je ontbijt.
 • Herhaal dit iedere dag, drie weken lang.
 • Optioneel kun je het wat sterker maken met een geplet teentje knoflook.

Door deze gewoontes in de praktijk te brengen, kan leverschade als gevolg van alcohol na een nacht van te veel drinken, worden beperkt.

Natuurlijk zullen de voordelen alleen volstaan als je je best doet om alcoholische dranken te vermijden en er een gezonde levensstijl op na houdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.