Kokosolie tegen leververvetting

Wist je dat kokosolie zeer heilzaam is voor de gezondheid van je lever? De olie is daarnaast ook in staat gewichtsverlies te bevorderen en meerdere spijsverteringsproblemen tegen te gaan.
Kokosolie Leververvetting

Kokosolie wordt soms ook wel ‘de olie van het leven’ genoemd. Het kan helpen om zowel voor je innerlijke als voor je uiterlijke gezondheid te zorgen. En hoewel voorheen werd gedacht dat de olie slecht zou zijn voor de gezondheid, weten we inmiddels dankzij meerdere studies dat de vele essentiële vetzuren die kokosolie bevat kunnen bijdragen aan je algehele welzijn.

In dit artikel laten we zien waarom kokosolie kan helpen om meerdere problemen verbonden aan de lever tegen te gaan, met name leververvetting.

Kokosolie en een gezonde lever

Onthoud dat je kokosolie altijd het beste kunt kopen bij natuurwinkels of reformwinkels, zodat je er zeker van kunt zijn dat de olie op natuurlijke en biologische wijze geproduceerd is.

Kokosolie wordt al eeuwenlang gebruikt in Azië en gebieden rondom om een verscheidenheid aan ziektes te behandelen en de schoonheid van huid en haar te ondersteunen.

Tegenwoordig wordt de olie over de hele wereld gebruikt, nu steeds meer bekend wordt dat kokosolie geen gevaar vormt voor de gezondheid van het hart. Nu dit idee niet langer heerst, kun je de olie gerust voor meerdere dingen gebruiken, zolang je het maar met mate consumeert.

  • Kokosolie is een verzadigde vetsoort die gunstig is voor verscheidene lichamelijke functies. Je hoeft je geen zorgen te maken over het gegeven dat het hier inderdaad om ‘vet’ gaat. Zoals je namelijk vast wel al weet, heeft je lichaam naast andere voedingsstoffen ook essentiële vetzuren nodig.
  • De vetzuren in kokosolie zijn middellange vetzuurketens. De meeste vetten zijn lange vetzuurketens. Deze vetten kunnen een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehaltes. Kokosolie kan daarentegen helpen om de gezondheid van je hart en lever te verbeteren.
  • Deze olie bevat laurinezuur, een bestanddeel dat kan helpen je cholesterolgehaltes te verlagen en je bloeddruk in balans te brengen.

Lees ook: De behandeling van leververvetting begint bij het ontbijt

Kokosolie bevat daarnaast ook een zeer hoog gehalte antioxidanten, dat je lever beschermt tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen en tegelijkertijd de verwijdering van gifstoffen bevordert.

Kokosolie kan problemen met leververvetting verlichten

Kokosolie

Kokosolie kan helpen om de ontsteking en zwelling die doorgaans gepaard gaan met leververvetting te verminderen. Een belangrijk gegeven om te onthouden is dat de olie de werklast die je lever draagt kan verminderen en tegelijkertijd ook de opeenstapeling van vet kan tegengaan. De olie is echt hartstikke effectief.

Dankzij de antivirale, antibacteriële en antifungale eigenschappen die kokosolie heeft, is de olie in staat meerdere leverproblemen gericht aan te pakken en je stofwisseling te versnellen.

Andere studies tonen aan dat een regelmatige consumptie van kokosolie (één eetlepel per dag) kan helpen leverschade door alcoholgebruik te voorkomen. De olie geneest en verzorgt dit belangrijke orgaan, waardoor je meer energie zult hebben.

Kokosolie geeft je een energieboost

Kokosolie kan je een boost met energie geven wanneer je je sloom en traag voelt. Dit gevoel komt vaak voor wanneer je last hebt van leverproblemen of van een grote mate van vermoeidheid.

Wanneer je lever te veel vet opslaat, dan kan dit erg vermoeiend zijn. Wanneer je echter begint om regelmatig een eetlepel kokosolie in te nemen, dan zal dit helpen een deel van dit vet af te breken en het om te zetten in koolhydraten – dat wil zeggen, het vet wordt omgezet in energie.

Atleten voegen vaak kokosolie toe aan hun dieet als natuurlijk supplement in sportdrankjes en smoothies.

Wat ook interessant is om te weten, is dat kokosolie gewichtsverlies kan bevorderen wanneer het onderdeel uitmaakt van een gezond en gebalanceerd dieet.

Hoe meer energie je lichaam heeft, des te sneller je stofwisseling zal zijn, waardoor je meer energie zult hebben om je dag te beginnen. Hierdoor raak je gemotiveerd om meer te bewegen en krijg je meer vastberadenheid om af te vallen door een gezond dieet aan te houden.

Ontdek: 6 fouten die gemaakt worden bij gewichtsverlies

Kokosolie verbetert je spijsvertering

Lepel Kokosolie

Kokosolie kan de werking van je spijsverteringssysteem verbeteren, waardoor je lichaam beter in staat zal zijn om vitamines en oplosbare vetten in zich op te nemen.

De mineralen en aminozuren die kokosolie bevat zullen helpen om meerdere soorten spijsverteringsproblemen tegen te gaan, waaronder ook maagzweren en zelfs prikkelbaredarmsyndroom.

Nog een interessant gegeven om te delen is dat de verzadigde vetten in kokosolie antimicrobiële eigenschappen hebben, waardoor ze kunnen helpen bacteriën, schimmels en parasieten die indigestie en andere stoornissen kunnen veroorzaken te elimineren.

Aanbevolen dagelijkse inname van kokosolie en mogelijke bijwerkingen

Aanbevolen wordt om ongeveer één eetlepel kokosolie per dag in te nemen op een lege maag (ongeveer vijftien gram). Je kunt de olie toevoegen aan een sapje of smoothie.

De voornaamste bijwerkingen die kokosolie kan veroorzaken zijn dat je er misselijk van wordt of dat je last krijgt van maagklachten. Niet ieder lichaam reageert hetzelfde op kokosolie. Het is dus belangrijk dat je goed let op hoe je je voelt.

Als je wilt kun je de eetlepel verdelen over drie porties van één theelepel (5 gram) en deze verspreid over de dag innemen. Dit hangt allemaal  af van wat je lichaam het beste kan tolereren. Het voornaamste aspect is dat je consistent bent en dat je niet te veel consumeert.