7 voedselsoorten die vermoeidheid tegengaan

· 5 april 2016
Hoewel de avocado veelal gezien wordt als een dikmakertje, is de avocado een van de meest volledige vruchten die er bestaan en biedt hij een hoop vitamines, proteïnen en vezels, waardoor je je dag met meer energie kunt beginnen.

Soms voelen we onszelf helemaal uitgeput doordat we een zware werklast hebben, te veel stress ervaren, te maken hebben met emotionele problemen of gewoon doordat we ’s nachts niet voldoende uitrusten. In sommige gevallen hebben we echter last van onverklaarbare vermoeidheid en kan de oorzaak te maken hebben met een stoornis in een van onze organen.

In dit artikel bespreken we enkele voedselsoorten die dankzij de voedzame eigenschappen je lichaam zullen voorzien van een hoop energie en vitaliteit en je zullen helpen vermoeidheid in slechts een paar dagen tegen te gaan. Deze voedselsoorten zijn: haver, stuifmeel, cacao, spirulina, maca, avocado en weegbree.

Haver

Haver is een voedzame graansoort die rijk is aan vezels, vitamines en mineralen. Haver biedt het voordeel zeer stimulerend te zijn, maar bezit tegelijkertijd ook veel ontspannende eigenschappen, waardoor haver een uitstekende keuze is als je vermoeidheid gerelateerd is aan stress, angst of nervositeit.

Hoe moet ik haver eten?

  • Je kunt haver ongekookt eten als ontbijt of het combineren met fruit en yoghurt.
  • Je kunt van haver een heerlijke plantaardige drank maken die je kunt gebruiken als vervanging voor melk.
  • Je kunt haverbloem gebruiken om koekjes, wafels of pannenkoeken te maken.
  • Voeg haver toe aan soepen en stoofpotten om je gerechten romiger en steviger te maken.

Lees ook: Meer energie met rhodiolathee en havermout

Ontbijt met Havermout

Stuifmeel

Stuifmeel is een superfood die geweldig is voor mensen die vermoeid zijn en geen eetlust hebben. Ook is het een uitstekend supplement voor kinderen, atleten en zwangere vrouwen.

Neem stuifmeel ’s ochtends vermengd met je ontbijt. Zorg er wel voor dat het stuifmeel fijngemalen is, zodat het makkelijker verteerd en verwerkt kan worden.

Het innemen van stuifmeel wordt, net als andere producten die door bijen geleverd worden (honing, propolis), altijd sterk aanbevolen als je je uitgeput voelt en je afweersysteem verzwakt is.

Cacao

Om de voedzame eigenschappen van cacao te benadrukken, moeten we eerst goed onderscheid maken tussen cacao en chocolade. Chocolade is een verwerkte voedselsoort die niet zo heilzaam is als cacao, daar het ook schadelijke ingrediënten zoals suiker en vet bevat.

Pure, bittere cacao is echter wel een geneeskrachtige voedselsoort met stimulerende en regulerende eigenschappen die een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Je kunt pure cacao in allerlei recepten gebruiken, zoals smoothies en desserts. Voeg wat bijenhoning, melasse of agavesiroop toe om het wat zoeter te maken. Als je een wat vettigere structuur nodig hebt, kun je het mengen met een beetje extra vierge kokosolie.

Cacao

Spirulina

Deze algensoort heeft bijna wonderbaarlijke eigenschappen voor je gezondheid en zou zeker in je dagelijkse dieet moeten worden opgenomen. Spirulina bevat namelijk alle voedingsstoffen en kan elk tekort dat je hebt aanvullen.

Vitamine- en mineraaltekorten leiden vaak tot vermoeidheid, waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden.

Je kunt spirulina innemen in capsulevorm of toevoegen aan je ontbijtsmoothie.

Maca

Dankzij zijn energetische en stimulerende eigenschappen is deze wortel afkomstig uit Peru nu over de hele wereld verkrijgbaar als een gemalen supplement. Maca is vooral aanbevolen voor vrouwen die last hebben van overgangssymptomen, omdat het de hormonale balans kan reguleren.

Wees echter wel voorzichtig met het innemen van maca, te veel maca kan namelijk nervositeit veroorzaken. Begin met een snufje (ongeveer 3 gram) en verhoog deze hoeveelheid geleidelijk aan tot maximaal 9 gram per dag. Drink maca gemengd met sap of water.

Avocado

Avocado

De avocado is dankzij de geweldige voedingswaarde een van de gezondste vruchten die er bestaan. De vrucht is rijk aan vitamines en mineralen en bevat een goede hoeveelheid proteïnen, vezels en gezonde vetten.

Als je elke ochtend een halve, middelgrote avocado eet, voorzie je je lichaam van een goede hoeveelheid voedingsstoffen om de dag met meer energie te beginnen.

Je kunt avocado ook toevoegen aan salades en smoothies of het gebruiken om een heerlijke koude, romige soep te maken als lekker voorgerecht.

Lees ook: 13 redenen om meer avocado te eten

Bakbanaan

Hoewel de bakbanaan een vrucht is, wordt hij door zijn voedingswaarde beschouwd als een zetmeelproduct. Door slechts een kleine hoeveelheid bakbanaan te eten, zul je je al vol voelen en een goede hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen die je lichaam de komende paar uur van voldoende vitaliteit zullen voorzien.

Je kunt bakbanen gewoon eten of ze combineren met bijvoorbeeld cacao, maca en havermelk om een heerlijke smoothie te maken. Hierdoor maak je een voedzame en revitaliserende drank.

Probeer ook eens een paar bakbananen te bakken in de oven met wat kaneel en honing om te eten als gezond dessert op die koude winterdagen.