13 redenen om meer avocado te eten

Hoewel avocado’s in relatie tot gewichtsverlies misschien een slechte reputatie hebben, zorgt het regelmatig consumeren van avocado’s ervoor dat de stofwisseling versneld wordt en het vetgehalte in het bloed gereguleerd wordt. Avocado’s kunnen je dus eigenlijk helpen bij het afvallen.
13 redenen om meer avocado te eten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Avocado’s bezitten vele geweldige voedzame eigenschappen. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van deze eigenschappen. Dat komt omdat de vrucht bekend staat als een dikmaker. Hoewel het inderdaad zo is dat de avocado meer calorieën bevat dan veel andere voedingsmiddelen, zul je niet aankomen als je deze vrucht maar met mate eet. Om de avocado in positiever daglicht te zetten, geven we je in dit artikel 13 redenen waarom je meer avocado zou moeten eten.

Avocado’s zijn in staat het cholesterolgehalte (HDL) te controleren. Dankzij de grote hoeveelheid vezels die ze bevatten, kunnen ze tegelijkertijd de eetlust verzadigen en constipatieproblemen verbeteren. Daarnaast heeft de vrucht ook ontgiftende eigenschappen die de bloedsuikerspiegel onder controle helpen te houden.

De avocado is werkelijk een onmisbaar product voor iedereen die een gezondere leefstijl wil hebben. De groene lekkernij voorziet het lichaam van ongeveer 20 essentiële voedingsstoffen, waaronder vezels, een verscheidenheid aan vitamines, kalium en nog veel meer.

De eigenschappen van de avocado: waarom zou ik meer avocado moeten eten?

Avocado

Hieronder volgens slechts enkele van de vele gezondheidsvoordelen die avocado’s bieden:

De vele nuttige voedingstoffen in avocado

 • De vrucht is rijk aan foliumzuur. Dit bestanddeel is essentieel gedurende de zwangerschap. Het voorziet niet alleen de baby, maar ook de moeder van hoofdingrediënten die belangrijk zijn voor de gezondheid en ontwikkeling.
 • Avocado’s zijn een uitstekende bron van vitamine C, een vitamine die fungeert als een antioxidant. Het is belangrijk om te weten dat antioxidanten kunnen helpen het risico op kanker en cardiovasculaire ziekte te verlagen. Ook zouden ze degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer (geheugenverlies) of het verouderingsproces vertragen.
 • De avocado bevat grote hoeveelheden vitamine D, een essentiële vitamine voor gezonde botten.
 • Daarnaast bevat deze supergezonde vrucht een erg hoog gehalte aan vitamine E. Deze vitamine is essentieel om ervoor te zorgen dat het neurologisch systeem geheel naar behoren functioneert.
 • Avocado’s bevatten vitamine A, C, B6, B12 en K, die allemaal helpen het immuunsysteem, het cognitieve systeem en het zenuwstelsel te beschermen.
 • Dankzij de hoeveelheid vitamines is de avocado ook een van de soorten voedingsmiddelen die het lichaam minder vatbaar zouden maken kankercellen.
 • De vetzuren die avocado’s bevatten bieden veel voordelen voor de hersenen, waardoor de vrucht het geheugen ondersteunt. Het consumeren van avocado’s zal helpen het cholesterolgehalte onder controle te houden, doordat de vrucht triglyceriden reguleert. Het omega 3 dat avocado’s bevatten zal daarnaast slecht cholesterol uit de bloedbaan helpen verwijderen. Daarbij is omega 3 ook goed voor de ogen en de hersenen.

Extra gezondheidsvoordelen van meer avocado eten

 • Veel mensen weten dit niet, maar de avocado bezit ook eigenschappen waardoor hij kan worden gezien als een afrodisiacum. Het kalium en de vezels die avocado’s bevatten reguleren namelijk de bloeddruk, zodat het hart op de juiste snelheid pompt voor een goede erectie.
 • Het consumeren van avocado kan ook voordelen bieden voor je ogen. De avocado heeft namelijk eigenschappen die in staat zijn uv-stralen van de zon te absorberen, waardoor het risico op netvliesbeschadiging verlaagd wordt.
 • Doordat de avocado een grote hoeveelheid vitamines bevat, fungeert hij als beschermer tegen verschillende ziektes. Ook heeft de vrucht het vermogen de huid te revitaliseren en weer flexibel te maken.
 • De avocado biedt voordelen op het gebied van orale gezondheid. Avocado’s bevatten namelijk veel bestanddelen die in staat zijn om het aantal cellen in de mond dat de lichaamsfuncties kan verstoren te verlagen.
 • Tot slot bieden avocado’s niet alleen onwijs veel gezondheidsvoordelen, maar biedt de vrucht ook voordelen in relatie tot gewichtsverlies. Door op een gecontroleerde manier avocado’s te eten, zal namelijk de stofwisseling versnellen en wordt het vetgehalte in het bloed onder controle gehouden. Onthoud wel dat een overmatige consumptie van avocado’s bij sommige mensen wel tot gewichtstoename kan leiden. Daarom wordt aanbevolen om avocado’s met mate te eten, en niet constant.

Probeer zelf meer avocado op te nemen in je dieet

Avocado als Haarverzorging

Avocado’s bieden ontzettend veel voordelen. Er bestaan bovendien verschillende manieren waarop je deze vrucht kunt bereiden. Je kunt avocado’s natuurlijk gewoon rauw eten, maar je kunt ze ook toevoegen aan hartige, zoete of pittige gerechten. Een van de populairste gerechten waarin gebruik wordt gemaakt van avocado is ongetwijfeld guacamole, een saus die je bij meerdere maaltijden kunt serveren.

En naast de vele manieren waarop je gezondheid kan profiteren van deze vrucht, kunnen avocado’s ook worden gebruikt als gezichts- of haarmasker. Een masker van avocado zorgt ervoor dat de huid en haren gehydrateerd en gerevitaliseerd worden. Het geeft de huid meer flexibiliteit en herstructureert de huid. Daarnaast biedt het herstelling en essentiële voedingsstoffen voor de hoofdhuid.

Meer avocado eten is dankzij de hoge voedingswaarde en de gezonde invloed die de vrucht op het lichaam sterk aan te raden. Deze vrucht tijdens de zwangerschap eten of tijdens de borstvoeding ondersteunt bovendien de beide processen. Dat  komt omdat het lichaam dan de juiste voedingsstoffen ontvangt die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling van de foetus en een goede voeding na de geboorte.

Aan de andere kant moet je met voeding altijd je gezond verstand gebruiken. Overdrijf niet met gigantische porties en raadpleeg bij twijfel altijd je arts!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-1
 • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516
 • Mahmassani, H. A., Avendano, E. E., Raman, G., & Johnson, E. J. (2018). Avocado consumption and risk factors for heart disease: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx078
 • Alvizouri-Muñoz, M., Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Chavez-Carbajal, F., & Amezcua-Gastelum, J. L. (1992). Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels. Archives of medical research, 23(4), 163-167. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1308699
 • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23282226

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.