Aanbevolen activiteiten bij een hoge bloeddruk

Om de bloeddruk te verlagen en het op een gezond niveau te houden is het van groot belang om te voorkomen dat je een zittend bestaan hebt. Het is ook gunstig om te beginnen met regelmatige fysieke activiteiten, gedurende minstens een uur per dag, om de bloeddruk te verbeteren.
Aanbevolen activiteiten bij een hoge bloeddruk

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een zittend bestaan is wereldwijd één van de grootste oorzaken van de toename van de gevallen van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk treedt nu veel vaker op en meer en meer op een lagere leeftijd. Daardoor is het aannemen van gezonde leefgewoonten als een vorm van preventie ontstaan. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over aanbevolen activiteiten bij een hoge bloeddruk.

Hoewel de gebruikelijke behandeling bestaat uit het in nemen van medicijnen, worden er ook diverse activiteiten aanbevolen bij een hoge bloeddruk.

Het invoeren van lichaamsbeweging aan je dagelijkse leefgewoonten kan een aanzienlijke verandering teweeg brengen. Hoewel de waarschijnlijkheid van het hebben van een hoge bloeddruk met de leeftijd toeneemt, kunnen lichamelijke activiteiten fungeren als een preventieve maatregel.

Als iemand al een hoge bloeddruk heeft, dan kan een bewegingsroutine de oplossing zijn om het onder controle te houden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Hypertension Society benadrukken het belang van lichaamsbeweging.

Het hebben van een dagelijkse bewegingsroutine is de beste maatregel om de bloeddruk te verlagen en dus niet  het innemen van medicatie.

Aanbevolen activiteiten bij een hoge bloeddruk

Low impact activiteiten

Wanneer we spreken over beweging dan hoef je niet altijd te denken aan de sportschool of gewichten heffen. Dagelijkse activiteiten zoals bomen snoeien, bladeren harken of vloeren schrobben zijn ook gunstig.

Vrouw in sportkleding loopt een trap op

Het gebruiken van de trap in plaats van de lift is een goede fysieke activiteit voor ons hart.

Wandelen in plaats van de auto te pakken om je dagelijkse activiteiten te doen is ook een van de aanbevolen activiteiten om de bloeddruk te verlagen.

Naast dat het goede lichaamsbeweging is, zijn wandelingen in de vroege ochtend of avondwandelingen een goede manier om te mediteren en de geest rust te geven.

Het stretchen van je benen helpt om het over belasten van je hart te voorkomen. Stretchoefeningen helpen om de spanning in je benen los te maken, die de circulatie van het bloed kunnen blokkeren.

Hoewel we hebben gesproken over lichamelijke activiteit, is het ook belangrijk om elke bewegingssessie met een ontspannende oefening te beëindigen. Een minuut mediteren draagt veel bij aan de verbetering van het niveau van de bloeddruk.

Andere nuttige activiteiten

Getekende vrouw in sportkleding
Dansen is één van de beste activiteiten om de bloeddruk te verlagen. Het is gezond, vermakelijk en leuk. Je beweegt je hele lichaam, het verbetert de circulatie en het helpt om vet te verbranden.

Hardlopen is een goede activiteit om de bloeddruk onder controle te houden. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, dan is het verstandig om eerst voor een medische controle naar je arts te gaan. Dan kun je zijn of haar advies over deze activiteit vragen.

Fietsen is een gezonde activiteit, die helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Het versterkt je hart- en vaatstelsel, activeert je stofwisseling en verhoogt de capaciteit van je immuunsysteem.

Zwemmen is zeer gunstig voor het lichaam. Het wordt altijd aanbevolen ter verbetering van de wervelkolom, spieren en gewrichten. Het is ook een goede activiteit om het hart- en vaatstelsel te versterken.

Waarom het goed is om te bewegen en de bloeddruk te verlagen

Tekening van het opmeten van de bloeddruk
  • Aërobe activiteit verbetert niet alleen het niveau van de bloeddruk, maar het verbetert ook de algemene gezondheid.
  • Lichaamsbeweging verbetert de doorbloeding en dit zorgt ervoor dat meer zuurstof de weefsels bereikt. Tegelijkertijd helpt het om vloeistof kwijt te raken die in het lichaam kan worden vastgehouden.
  • Een week lang een bewegingsroutine doen vermindert de kans op beroertes, hartaanvallen en andere aandoeningen die dodelijk zouden kunnen zijn.

Deze aanbevolen activiteiten bij een hoge bloeddruk helpen om de niveaus van stress en angst te verminderen. Deze twee factoren spelen een sleutelrol in aanwezigheid van een verhoogde bloeddruk.

Deskundigen adviseren om dagelijks minstens dertig minuten te bewegen.

Op hetzelfde moment moet je de tijd die je zittend door brengt verkorten door het af te wisselen met eenvoudige bewegingen.

Dit kan zo eenvoudig zijn als het opstaan en naar de kraan lopen voor een glas water. Elke fysieke activiteit die je aan je dagelijkse leven kunt toevoegen is altijd een hulp.

Slotoverwegingen

Een normale is bloeddruk 120 mmHg (systolische) om 80 mmHg (diastolisch).

Wanneer de bloeddruk 140/90 is, dan wordt het beschouwd als een hoge bloeddruk. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren.

Een hoge bloeddruk is een stille moordenaar, er zijn geen zichtbare symptomen en de gevolgen kunnen dodelijk zijn. De beste wapens tegen een hoge bloeddruk zijn preventie en beweging. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.