3 manieren om de gezondheid van je hart te verbeteren

Hartaandoeningen staan op 1 op de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken. Begin vandaag met te leren hoe je voor de gezondheid van je hart moet zorgen. Het is het absoluut waard.
3 manieren om de gezondheid van je hart te verbeteren
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 22 januari, 2019

Verander je leven vandaag nog. Verbeter de gezondheid van je hart.

Dit is een andere manier om je lichaam iedere dag een portie liefde te geven. Het zorgt er ook voor dat je kunt genieten van je welbevinden. Van binnen en ook van buiten.

Ons dagelijks leven bestaat uit ontelbare kleine gewoontes. Vaak zijn deze kleine gewoontes slecht voor ons hart.

Er zijn zo veel dingen die ons belangrijkste orgaan schade toebrengen. Dit gebeurt allemaal zonder dat we er erg in hebben. Een paar van deze zaken zijn bijvoorbeeld:

 • Te veel zitten.
 • Het onvermogen om goed met stress om te gaan.
 • Het hebben van slechte eetgewoontes.

Het beste moment om voor je hart te gaan zorgen, is dus nu. Het maakt niet uit of je 15 of 60 jaar oud bent. Je hoeft niet te wachten tot de dokter je vertelt dat je cholesterol en je bloeddruk te hoog zijn.  Je kunt namelijk nu beginnen met kleine veranderingen door te voeren.

Investeren in het heden betekent je fantastisch voelen in de toekomst. We stellen dus voor dat je vandaag begint. Breng deze gemakkelijke strategieën in de praktijk om de gezondheid van je hart te verbeteren.

Je hart, een serieus onderwerp

Hart van Bloemen

Op dit moment weten we dat de ziekte die we het meest vrezen kanker is. Het heeft over het algemeen ook een grotere impact op je leven. We mogen echter niet vergeten dat hartaandoeningen de grootste doodsoorzaak zijn.

Volgens de gegevens van de World Health Organization (WHO of Wereldgezondheidsorganisatie), is dit de lijst met de 10 aandoeningen die de meeste doden per jaar veroorzaken:

 • Ischemische hartaandoeningen
 • Beroertes
 • Chronische obstructieve longaandoeningen (COPD)
 • Diarree gerelateerde ziekten
 • HIV/aids
 • Kanker aan de luchtwegen
 • Tuberculose
 • Diabetes mellitus
 • Verkeersongelukken
 • Hartaandoeningen door hypertensie
 • Vroeggeboorte en laag geboortegewicht

Zoals je uit deze gegevens kunt opmaken, zijn hartaandoeningen een van de grootste uitdagingen waar gezondheidsinstellingen mee te maken hebben.

Iets wat je in gedachten moet houden, is dat een groot percentage van deze sterfgevallen voorkomen kan worden. Dat kan echter alleen als we onze dagelijkse gewoontes goed beheersen.

Een paar dingen die je kunt doen zijn:

 • Voldoende bewegen
 • Gezond eten
 • Niet roken

Ook moet je kijken naar ziektes die in jouw familie voorkomen.

Je hart vraagt je om iedere dag om goede verzorging. In dit artikel willen we dus drie manieren bespreken waarop je dat kunt doen.

Drie punten om voor de gezondheid van je hart te zorgen

Sinds het jaar 2000 wordt er ieder jaar op 29 september de ‘Wereld Hart Dag’ georganiseerd. In 2016 gebruikte de World Heart Federation het motto: “Power your life”. Deze simpele zin brengt de motivatie en de kracht mee die we allemaal zouden moeten hebben om voor de gezondheid van je hart te zorgen.

Medische instituten laten ons weten dat mensen zich niet bewust zijn van de risicofactoren die de gezondheid van je hart beïnvloeden.

Het grootste probleem is namelijk dat het meestal ongemerkt begint. Een verhoogd cholesterol en hypertensie zijn twee aandoeningen die geen symptomen geven tot lang nadat het begonnen is.

We moeten onze ogen openen en goed voor onze gezondheid gaan zorgen. We moeten dus leren om ons leven een impuls te geven met deze drie adviezen.

1. Loop zes keer per week een half uur

Wandelen

Naar buiten gaan en een half uur per dag wandelen, kost niet veel. Het doorbreekt geen routines en vraagt ook niet om extreme opofferingen. Je lichaam went er namelijk aan. En het allerbelangrijkste is dat je het nodig hebt.

In een constant en goed tempo lopen is de beste oefening voor je hart die je kunt doen.

Ga naar buiten en loop in je natuurlijke omgeving. Je kunt het zelfs doen in goed gezelschap. Alles wat je dan nodig hebt, is een stel goede schoenen en geschikte kleren.

Als je lichamelijke problemen hebt, zoals artrose in je heup of knie, kunt je ook op een loopband lopen. Loop dan op de platte, veilige ondergrond van de machine. Vermijdt overbelasting. Beheers je tempo te allen tijde om de kans op laesies en andere blessures te verminderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Leer de geweldige voordelen van dagelijks wandelen kennen

2. Wees alert op risicofactoren voor het hart

Het eerste wat je moet doen, is het regelen van periodieke controles bij je arts. Je moet hierbij gecontroleerd worden op onder andere:

Als je in de familie mensen hebt met hartaandoeningen, moet je dit aan je dokter vertellen.

3. Je bent wat je eet

Granaatappels

Wat eet je? Denk je dat je een gezond eetpatroon hebt?

Soms worden we gestuurd door de verlangens om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Dit veroorzaakt dan schade aan je hart. Boven alles moeten we dus opletten wat we op ons bord leggen. Dat is dus weer een andere manier waarop we voor onszelf kunnen zorgen.

Om dat te doen, kun je namelijk deze gemakkelijke adviezen opvolgen:

 • Vermijd onder andere verzadigde vetten en transvetzuren, suiker en zout zo veel mogelijk bij je maaltijden.
 • Eet regelmatig citrusvruchten. Ze helpen je namelijk om je cholesterol te verlagen.
 • Eet iedere week aubergine, spruitjes, artisjokken, broccoli, rucola en tomaten. Deze groentes zijn namelijk zeer goed voor de gezondheid van je hart.
 • Voeg ook smoothies, yoghurt, chiazaden, lijnzaad en sesamzaad toe aan je maaltijden.
 • Eet granaatappels  als het ‘t goede seizoen is. Ze zijn namelijk supergoed voor je hart.
 • Eet ook zo veel mogelijk knoflook en uien.
 • Eet iedere dag 30 gram pure chocola. Dit helpt namelijk om een beetje vreugde in je leven te brengen. En het is ook goed voor je hart.
 • Eet regelmatig zalm. Dit is namelijk een zeer gezonde bron van eiwitten.

Begin dus vandaag nog om goed voor de gezondheid van je hart te zorgen. Het is het waard! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bao, Y., Han, J., Hu, F. B., Giovannucci, E. L., Stampfer, M. J., Willett, W. C., & Fuchs, C. S. (2013). Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1307352
 • Hu, F. B. (2003). Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: An overview. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/78.3.544S
 • Murtagh, E. M., Murphy, M. H., & Boone-Heinonen, J. (2010). Walking: The first steps in cardiovascular disease prevention. Current Opinion in Cardiology. https://doi.org/10.1097/HCO.0b013e32833ce972
 • Thompson, P. D., Buchner, D., Piña, I. L., Balady, G. J., Williams, M. A., Marcus, B. H., … Wenger, N. K. (2003). Exercise and physical activity in the prevention and treatment of atherosclerotic cardiovascular disease: A statement from the council on clinical cardiology (subcommittee on exercise, rehabilitation, and prevention) and the council on nutrition, physical activity, and metabolism (subcommittee on physical activity). Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000075572.40158.77

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.