Reinig de bloedvaten met granaatappel

28 juli 2015

De granaatappel is een van oudsher zeer bekende vrucht, die uitzonderlijk veel krachtige antioxidanten bevat en heel wat medicinale voordelen biedt. Bijzonder aan granaatappel is dat het de slagaders kan reinigen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat de granaatappel één van de meest voedzame vruchten is. Zo bevat granaatappel grote hoeveelheden vitamine C en vitamine B (pantotheenzuur), natuurlijke fenolen, kalium, vitamine A, vitamine E en foliumzuur. Daarnaast is de vrucht rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen tegengaan en celveroudering vertragen.

De krachtige eigenschappen van deze voedingsstoffen maken granaatappel uitermate behulpzaam bij meerdere aandoeningen. Zo kan granaatappel de kans op hartaanvallen verminderen, de bloedcirculatie naar het hart verbeteren en de aderen vrijhouden van vetafzetting.

Veelal worden de zaadjes, de bloemen en de schil van de granaatappel gebruikt en vaak wordt ook aangeraden het sap te drinken.

granaatappel2

Granaatappel en de bloedvaten

Een recent onderzoek heeft laten zien dat granaatappel atherosclerose kan helpen voorkomen en zelfs terugdraaien. Atherosclerose is een ziekte van de bloedvaten, waarbij sprake is van vetophoping in de binnenbekleding van de slagaders en is een belangrijke oorzaak van hartaanvallen en beroertes.

Atherosclerose kan worden veroorzaakt door hypertensie, oxidatieve stress en een te hoog cholesterolgehalte, en laat granaatappel nu net die drie dingen tegengaan.

Het drinken van granaatappelsap heeft atherosclerose bewezen doen verminderen bij 25% van de patiënten die meededen aan het onderzoek.

granaatappel-sap

Welke eigenschappen bezit granaatappel nog meer?

 • Vertraagt de ontwikkeling van staar
 • Helpt bij diabetes
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Versterkt de botten en spieren
 • Verlicht stress
 • Helpt een ongezond cholesterolgehalte te stabiliseren
 • Vermindert arteriële spanning
 • Is behulpzaam bij het voorkomen van verschillende vormen van kanker, voornamelijk prostaatkanker
 • Voorkomt vetophoping in de maag
 • Helpt verslijting van het kraakbeen voorkomen
 • Helpt tegen diarree (mensen die last hebben van constipatie zouden niet te veel granaatappelsap moeten drinken)
 • Bestrijdt darmparasieten
 • Vermindert tandplak en werkt antibacterieel (in India gebruiken ze het witte, bittere gedeelte van de granaatappel als ingrediënt in natuurlijke tandpasta’s)
 • Beschermt de huid tegen UV-stralen (indien uitwendig toegepast)

Hoe zou je granaatappel moeten innemen?

Je kunt granaatappel eten, niet als een gewone appel, maar door de pitjes uit de schil te verwijderen. Veel mensen vinden het pellen van granaatappels lastig werk, maar als je de granaatappel door midden snijdt en met een lepel op de schil tikt vallen de meeste pitjes er zo uit. Of je kunt de vrucht in vieren snijden en de partjes naar buiten buigen. Ook dit zal het makkelijker maken de pitjes te verwijderen.

Je kunt de granaatappel ook drinken door van de pitjes sap te maken. Dit sap kan behoorlijk zuur zijn, maar probeer alsnog het toevoegen van suiker te vermijden. Kies voor honing of stevia in plaats van suiker als je het echt te zuur vindt of meng het granaatappelsap met een andere natuurlijke vruchtensap. Granaatappelsap is bijvoorbeeld heerlijk om te mengen met appelsap, sinaasappelsap of wortelsap. Je kunt granaatappelsap ook kant-en-klaar kopen in gezondheidswinkels en vele supermarkten.

Het extract van de schil van granaatappel kan worden ingenomen als supplement. De schil van granaatappel bevat erg veel antioxidanten en is zelfs nog beter voor cholesterol dan het vruchtvlees.

Van de granaatappelpitjes kan ook olie worden gemaakt. Je kunt deze olie uitwendig gebruiken voor verlichting bij eczeem, psoriasis en een droge en geïrriteerde huid of bij insectenbeten en zonnebrand. Ook kun je de olie, die rijk is aan antioxidanten, gebruiken om huidveroudering tegen te gaan en rimpels minder zichtbaar te maken.

Een infusie van de bloesem van granaatappel kan helpen bij diarree, terwijl een infusie van de blaadjes van granaatappel bloedarmoede kan helpen voorkomen.

granaatappel-bloem

Raadpleeg bij medicijngebruik je huisarts voordat je granaatappel in je dieet opneemt. De vrucht zou namelijk kunnen interferen met de afbraak van bepaalde medicijnen. 

Bekijk Ook