Heb jij last van darmparasieten?

18 juli 2015
Hoe weet je of je darmparasieten hebt? Hoe voorkom je ze en bescherm je jezelf met een gezond dieet en natuurlijke geneesmiddelen? Als je de antwoorden op deze vragen wilt weten, lees dan verder.

Een hoop mensen van elke leeftijd hebben helaas last van darmparasieten, een vervelend gezondheidsprobleem. De symptomen zijn niet makkelijk op te merken, aangezien ze met andere aandoeningen verward kunnen worden, zoals: vermoeidheid, angst, nerveusheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, gewichtsproblemen, enzovoort.  

We gaan het hebben over hoe je vast kan stellen of je parasieten hebt en hoe je ze kan voorkomen met een gezond dieet en een aantal natuurlijke geneesmiddelen.

Heb jij last van darmparasieten?

Parasieten zijn organismen die in je organen leven, terwijl ze zich voeden met je cellen en voedingsmiddelen. Net als een fungus of bacterie, kunnen parasieten je lichaam infiltreren.

Als we gezond zijn, kunnen de parasieten en je lichaam in harmonie leven en zelfs voordelen hebben. Het probleem is wanneer je een onbalans van pH waarden, enzymen of darmflora in je lichaam hebt. Deze zorgen er dan voor dat de pathogenen agressief groeien, waardoor andere aandoeningen veroorzaakt worden.

Daarom is het belangrijk dat je een gebalanceerde voeding hebt. Daarnaast zijn ook gezonde gewoontes en het innemen van voedingssupplementen wanneer nodig om ze te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten parasieten. De meeste bekende is de candida albicans, maar er zijn andere veelvoorkomende soorten zoals giardia lamblia, ascaris of lintwormen.

Hoe weet ik of ik ze heb?

De symptomen die het vaakst voorkomen als je last van darmparasieten hebt zijn:

 • Veranderingen in de eetlust (zonder reden meer of minder eetlust)
 • Opgezette ogen
 • Nerveusheid en angst
 • Brandend gevoel op het puntje van de neus, in de ogen of het anale gebied
 • Verwijde pupillen
 • Darm veranderingen (diarree)
 • Onverklaarde slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn

Deze symptomen kunnen een teken van iets anders zijn, maar als je er regelmatig dagen of weken last van hebt, dan is het aanbevolen om uit te zoeken hoe je ze kan behandelen.

Kinderen kunnen er ook last van hebben en het is nog lastiger om ze bij hen op te merken. We weten het uiteindelijk wanneer we ze aan hun neus of anale gebied zien krabben en als we goed opletten zullen we merken dat ze zonder reden nerveuzer zijn dan normaal.

Huisdieren moeten ook elke maand gecontroleerd en behandeld worden, aangezien direct contact de parasieten makkelijk kan overbrengen. Huisdieren hebben niet veel last van de parasieten.

Voeding is de sleutel

Als je last van darmparasieten hebt is strikte voeding een uitstekende manier om ze te elimineren. Ze leven namelijk op sommige voedingsmiddelen. Dingen die je volledig moet elimineren en voorkomen zijn:

 • Suiker en zoetigheden
 • Alcohol
 • Melk en melkproducten
Voeding is de sleutel als je last van darmparasieten hebt

Verminder de consumptie van koolhydraten van geraffineerde bloem (witte rijst, pasta, pasteien, etc.).

We kunnen deze vervangen door sleutel voedingsmiddelen in ons dieet, zoals:

 • Knoflook, wat een uitstekend antiparasitair middel is. Je moet het dagelijks rauw consumeren. Als je hier problemen mee hebt, dan kan je het ook over je toast sprenkelen. Er zijn ook knoflookcapsules en supplementen te koop.
 • Pompoenzaadjes zijn ook uitstekend voor het bestrijden van parasieten. Je moet minimaal 30 zaadjes van een rauwe pompoen per dag eten. Je kan ze als je wilt ook vergruizen en mengen met andere voedingsmiddelen.
 • Papajazaadjes – Maak in de morgen een smoothie met papaja, pompoenzaadjes, water en een beetje stevia voor de smaak.

Tussen de maaltijden in kan je een infusie van thee met tijm, oregano en kamille drinken, een combinatie die helpt parasieten te voorkomen en bestrijden.

Lees ook:

Zeven voordelen van papajazaden

Verminder de consumptie van koolhydraten als je last van darmparasieten hebt

Darmverzorging

De beste manier om parasieten te voorkomen is een goed functionerende darm, wat vooral terugkerende diarree en constipatie voorkomt. Natuurlijke supplementen en een gezond dieet met verse fruit en groenten helpt.

 • Bij constipatie: consumeer vlaszaadjes, pruimen en voedingsmiddelen rijk aan zemelen. Drink ook veel water gedurende de dag.
 • Bij diarree: natuurlijke remedies zijn onder andere witte rijst (gekookt/gestoomd, geen boter of olie), groene thee of een houtskool supplement.
Eet rijst als je last van darmparasieten hebt

Daarnaast staan darmparasieten er bekend om dat ze de darmflora aanpassen en vermenigvuldigen vaak wanneer de flora niet in balans is. Daarom moet je probiotica toevoegen aan je dieet, welke de darmflora herstellen en je beschermen. Het voorkomt ook het ontstaan van parasieten in de toekomst.

Meer weten?

Maak zelf dit middeltje met ananasschil en herstel je darmflora

Deze kunnen gekocht worden bij apothekers of winkels die supplementen verkopen.

Foto’s ter beschikking gesteld door Judy, Food Thinkers, en Alicakes.