Maak zelf dit middeltje met ananasschil en herstel je darmflora

18 oktober 2017
Gooi ananasschillen niet weg! Ze bezitten een aantal eigenschappen die gunstig zijn voor de darmflora. Om maximaal van de positieve effecten te genieten, raden we je aan om deze remedie 's morgens te drinken zodra je opstaat en op een nuchtere maag. Je kan dit nog eens voor de lunch en voor het avondmaal doen.

We doen het allemaal: ananasschillen gooien we altijd weg. Het is echter een geweldig ingrediënt waarmee je een gefermenteerd drankje kan maken dat zal helpen om de darmflora te herstellen.

We stellen je in dit artikel het recept voor om deze verrassende en lekkere drank te maken. Bovendien zullen we uitleggen hoeveel gezonde eigenschappen het bezit.

Wat bedoelt men eigenlijk met de darmflora?

Gezonde darmflora

De darmflora is een complex geheel van meerdere soorten micro-organismen, die in het spijsverteringskanaal leven. Ze bevinden zich vooral in de dikke darm.

Een paar uren na de geboorte beginnen deze microben ons lichaam in te komen via de voeding die we opnemen. Deze groep microben bestaat vooral uit bacteriën. Hoewel de darmflora beschadigt raakt als gevolg van veranderingen in onze voedingsgewoonten en door antibiotica, blijven ze zich vermenigvuldigen. Wanneer we twee jaar oud zijn, bezitten we onze definitieve bacteriële flora.

De belangrijkste functie van de darmflora heeft te maken met de vertering. De darmflora zorgen immers voor de gisting en de vertering van onverteerbare voeding zoals plantaardige vezel. Daarnaast heeft het ook een invloed op de productie van bepaalde voedingsstoffen en de opname van sommige mineralen. Het speelt ook een rol in het in evenwicht houden van het immuunsysteem.

Om die reden is het essentieel dat je zorgt draagt voor je darmflora, want wanneer die verstoord raakt, dan kan dit vele gezondheidsproblemen veroorzaken.

Lees ook : 6 trucjes om je immuunsysteem sterker te maken

Hoe zit het met mijn darmflora?

Vele mensen vragen zich af hoe ze kunnen weten of ze een gezonde of een eerder verzwakte darmflora hebben.

Er zijn wel een aantal signalen die aantonen dat je darmflora in een slechte staat verkeren. Dit zijn enkele aanwijzingen:

 • Je krijgt meer last van infecties.
 • Problemen met de spijsvertering, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid.
 • Het lichaam heeft het moeilijk om bepaalde voedingsmiddelen te verteren. Dat geldt vooral voor zetmeel en suiker.
 • Je hebt last van constipatie en diarree.
 • Parasieten in de darmen.
 • Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen.
 • Aandoeningen van de schildklier.

Probiotica

Probiotica zijn de oplossing wanneer de darmflora beschadigd is. Dit zijn natuurlijke levende organismen, die na opname door het lichaam geleidelijk de flora vernieuwen.

Deze elementen kan je in sommige gefermenteerde voeding vinden. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool en kefir of yoghurt. Je kan ook voedingssupplementen innemen om dit effect te bereiken. Het is wel belangrijk dat je ze op een nuchtere maag inneemt, want op die manier werken ze doeltreffend.

Ook deze ananasdrank zal je helpen om de darmflora te vernieuwen.

Gefermenteerde ananasdrank

Stukjes ananas

Dit lekkere geneeskrachtige drankje kan je thuis zelf maken. Wat je hiervoor nodig hebt, is de gefermenteerde schil van ananas. Die bevat gewoonlijk meerdere micro-organismen (op voorwaarde dat het fruit niet met een schimmelbestrijdend middel is behandeld). Dat is ook de reden dat je beter kunt kiezen voor biologische ananas of vruchten die op een natuurlijke manier worden geteeld.

Deze drank zal je dus alle voordelen van een gefermenteerd voedingsmiddel bieden, maar ook de vrucht zelf bezit specifieke kwaliteiten. Dankzij de eigenschappen van ananas werkt dit middel ook heel doeltreffend op ander vlakken:

 • Het bevordert de spijsvertering.
 • Met deze remedie kan je vochtophoping en een opgeblazen gevoel bestrijden.
 • Het zorgt voor een betere bloedsomloop.
 • Je kan er pijn en ontstekingen mee aanpakken.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • De schil van twee middelgrote ananassen of van één grote
 • 2,5 kop bruine suiker (500 g)
 • 3 liter water

Hoe maak je deze remedie klaar?

 • Was eerst de schil van de ananas heel grondig. Gebruik hiervoor een borstel en een beetje azijn.
 • Schil daarna de ananas. Laat wat vruchtvlees aan de schil zitten. Snijd alles in kleine stukken.
 • Doe het fruit in een grote glazen fles. Voeg nu twee liter water en de bruine suiker toe.
 • Laat de fles nu gedurende twee dagen staan. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de twintig en de dertig graden is, op kamertemperatuur dus. Is de omgeving iets kouder, dan zal het gistingsproces een beetje meer tijd nodig hebben.
 • Na twee dagen filter je de drank. Voeg dan de laatste liter water toe en laat het nog eens gedurende twaalf uur gisten.
 • Om de gisting te stoppen, zet je de drank in de koelkast.
 • De microben zullen tijdens het gistingsproces alle suiker opnemen. Als je wil, kan je het drankje nu wat zoeter maken met een beetje honing of stevia.

We raden ook dit artikel aan:  Een natuurlijk ananasmasker voor rimpels onder je ogen

Hoe gebruik je deze ananasdrank?

Ananasdrank voor de darmflora

Je kan dit drankje op elk moment van de dag drinken. Het is verfrissend en werkt revitaliserend.

Het doel is om van de eigenschappen van deze remedie gebruik te maken om de darmflora te herstellen. Daarom moet je het op een nuchtere maag drinken en minstens een half uur voor de maaltijd.

Een manier om het als een behandeling te gebruiken, is deze: drink één klein glas (100 ml) op een nuchtere maag, één klein glas een half uur voor de lunch en één klein glas voor het avondeten.

Eigenlijk kan je deze geneeskrachtige behandeling zo nu en dan uitvoeren, wanneer je voelt dat het nodig is of nadat je antibiotica hebt genomen. Op die manier vermijd je dat de verdedigingsmechanismen van je lichaam verzwakken, want dit gebeurt meestal nadat je dit soort medicatie hebt gebruikt.

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen en met het gewenste effect, moet je bovendien een evenwichtig dieet volgen.

Bekijk Ook