Effectieve middelen tegen slapeloosheid

Er wordt vaak gezegd dat het alleen gaat om het niet in slaap kunnen vallen, maar je kunt er ook 's nachts wakker door worden of eerder wakker worden dan je zou moeten.
Effectieve middelen tegen slapeloosheid

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Slapeloosheid of het onvermogen in slaap te vallen is een veel voorkomend probleem in de wereld van vandaag. Het is een probleem dat vele duizenden mensen over de gehele wereld beïnvloedt. Daarom bespreken we hier wat je tegen slapeloosheid kunt doen zonder naar medicijnen te grijpen.

Natuurlijke middelen tegen slapeloosheid

Slapeloosheid veroorzaakt veel problemen, van donkere kringen onder je ogen tot vermoeidheid tot hoofdpijn en irritatie, slecht concentratievermogen, problemen met autorijden of communicatie, verminderde energie, spierpijn en slechte prestaties op werk of school.

Hieronder volgen aantal effectieve middeltjes tegen slapeloosheid.

Geef jezelf een massage

Wikkel je voeten in een warme handdoek of draag een extra paar sokken als je naar bed gaat. Koude voeten zijn immers niet goed voor mensen die problemen hebben met het in slaap vallen.

Voordat je naar bed gaat, masseer of wrijf over de voeten, vooral rond de tenen. Gebruik hiervoor amandelolie.

Meng anders wat olijfolie met vier druppels oranjebloesemessentie en masseer hiermee je slapen. Je kunt dit ook op je voeten toepassen, waar de grote teen buigt.

Ook kun je twee uien raspen en gedurende twaalf minuten koken. Voeg er vervolgens hertshooi aan toe. Laat dit in een washand trekken en bevochtig je voorhoofd, borst, hals en nek. Herhaal dit een week lang , iedere nacht.

Verbeter je slaapomgeving

Doe wat natuurlijke middelen in een kussen, zoals kamille, eucalyptus of oranjebloesem. Het geeft je kamer een heerlijke geur en daarnaast ontspant het je en geeft het je meer rust.

Je kunt ook een paar druppels van deze essentiële oliën toevoegen aan een geurverspreider: tuberoos, valeriaan, mandarijn, benjui, zoete majoraan, sandelhout, ylang-ylang, roos, neroli, melisse, oranjebloesem, lavendel, jasmijn of kamille.

Slapeloosheid

Neem een fijn bad

Neem een heet bad met 200 gram hop en 500 gram tarwezemelen, ongeveer 20 minuten voor je naar bed gaat. Filter de hop en tarwezemelen wel even voordat je water toevoegt.

Voeg anders 10 tot 15 gram lavendel toe aan een warm bad. Je kunt hier een eetlepel zeezout aan toevoegen. Laat dit oplossen in het water en blijf ongeveer twintig minuten in bad zitten.

Je kunt ook een handvol rozemarijn en een handvol citroenbalsem gedurende tien minuten in een liter water koken. Voeg dit toe aan je badwater. Blijf vervolgens vijftien minuten in dit bad zitten.

Bereid anders een bad met warm water en voeg er een paar druppels salvia-essentie aan toe. Blijf maximaal vijftien minuten in bad zitten, kort voor je naar bed gaat.

Zie ook:
Goed slapen hangt af van je routines voor het slapengaan

Drink wat thee

 • Voeg een paar muntbladeren toe aan een kop heet water. Laat dit drie minuten trekken en drink voor het slapengaan of na het eten.
 • Drink voor het avondeten een kruidenthee gemaakt van een beetje oranjebloesem, twee verse slabladeren en 250 ml water. Als het water kookt, voeg er dan de kruiden aan toe en laat het vijf minuten doorkoken.
 • Was en droog een citroenschil. Stop deze in een theepot en voeg een liter kokend water toe. Laat het vijf minuten staan. Voeg er honing aan toe voor de smaak en drink het voordat je naar bed gaat.
 • Voeg een handvol kamillebladeren en één salviablad toe aan 250 ml kokend water. Laat zeven minuten trekken met een deksel erop, zeef het en voeg er een eetlepel honing aan toe. Drink het langzaam een kwartier voordat je naar bed gaat.
Wat te doen tegen slapeloosheid
 • Hak drie knoflooktenen doormidden en voeg ze toe aan 250 ml kokende melk. Drink het als het een beetje afgekoeld is. Zeef de knoflook er niet uit, maar eet hem ook niet op.
 • Voeg een takje aarmunt toe aan een kop kokend water. Doe er een deksel op en laat het enkele minuten trekken. Drink het een half uur voordat je naar bed gaat of als je lekker gaat liggen met een boek bijvoorbeeld.
 • Kook twee eetlepels valeriaanwortel in 250 ml water. Verlaag het vuur en voeg er een eetlepel honing aan toe. Drink het voordat je naar bed gaat.
 • Bereid een mengsel van 20 gram dillezaad, 30 gram melissebladeren en 30 gram vlierbloesem. Neem een eetlepel en voeg het toe aan 250 ml kokend water. Drink 1 à 2 koppen 30 minuten voor het slapengaan.
 • Voeg een theelepel dragon toe aan 250 ml kokend water en laat het bedekt trekken gedurende een paar minuten. Zeef het drankje en drink het als het warm is, voor het naar bed gaan.
Slapeloosheid

Andere drinkbare alternatieven

 • Hak drie knoflooktenen doormidden en voeg ze toe aan 250 ml kokende melk. Drink het als het een beetje afgekoeld is. Zeef de knoflook er niet uit, maar eet hem ook niet op.
 • Drink een kop warme melk met kaneel of honing vlak voordat je naar bed gaat. Je kunt het ook drinken terwijl je al in bed ligt zodat het nog sneller werkt.
 • Kook een kop water met twee gram sinaasappelbladeren erin. Voeg er naar smaak suiker aan toe, laat het even afkoelen en drink het warm.
 • Je kunt ook een sinaasappelbladinfusie maken. Voeg twee gram sinaasappelblad toe aan een kop water en herhaal de bovengenoemde stappen. Drink dit een half uur voordat je naar bed gaat.
 • Kook drie slabladeren in 250 ml water. Bedek en laat afkoelen. Je kunt deze infusie drinken voordat je naar bed gaat.
 • Meng drie eetlepels honing met drie eetlepels azijn. Drink twee eetlepels van het mengsel als je naar bed gaat. Als je na een uur geen resultaat merkt, neem dan nog een eetlepel.
Slapeloosheid

We hopen dat je dit artikel over effectieve middelen tegen slapeloosheid nuttig en informatief vond.

Foto’s eigendom van Jacob Stewart, Alyssa L. Miller, Benjamin Watson, Max Talbot Minkin, alevtina, Bastian en Stu.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.