Geef jezelf nieuwe energie in 5 stappen

Als je een balans kunt vinden tussen je lichaam, geest en emoties dan kun je jezelf echt nieuwe energie geven. Er is geen twijfel over mogelijk: met de juiste balans zul je zin hebben om nieuwe wegen en uitdagingen tegemoet te gaan.
Geef jezelf nieuwe energie in 5 stappen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je ooit gehoord over welke stappen je kunt nemen om jezelf nieuwe energie te geven? 

Soms belemmert vermoeidheid of je uitgeput voelen ons van onze activiteiten omdat we ons futloos of sloom voelen. Om onszelf nieuwe energie te geven hoeven we slechts enkele gewoonten in onze dagelijkse routine op te nemen.

Als je moe bent kost alles meer moeite. Het kan een gevolg van stress zijn, van te veel verantwoordelijkheden, zorgen en natuurlijk kan stemming ook een invloedrijke factor zijn.

Het is belangrijk om een fysiek en emotioneel evenwicht te bereiken om verloren energie, je humeur en je levendigheid terug te krijgen. Als je dat evenwicht vindt dan kun je van je gezondheid genieten.

5 stappen die je moet volgen om jezelf nieuwe energie te geven

1. Gezonde voedingsmiddelen

Gezonde voedingsmiddelen om jezelf nieuwe energie te geven
 • Je moet een dieet volgen dat rijk is aan vezels. Vezels zijn koolhydraten die niet verteerd kunnen worden. Ze zorgen voor een goede stoelgang en een gezonde darmflora.
 • Je moet ook altijd je maaltijden en snacks eten: ontbijt, snack, lunch, snack, diner.
 • Sla het ontbijt nooit over, want het is de eerste maaltijd van de dag. Ontbijt helpt namelijk om het lichaam nieuwe energie te geven. Het voorziet het van de energie die het nodig heeft om de dagelijkse activiteiten te kunnen voltooien.
 • Voeg noten toe aan je dieet. Noten verbeteren de mentale prestaties en bestrijden vermoeidheid dankzij de eiwitten en omega 3-vetzuren van hoge kwaliteit. Deze laatste zijn gezonde vetten voor het lichaam. Ook zijn noten een goede bron van magnesium.

We raden je ook aan om te lezen: De beste ontbijtjes zitten boordevol energie

2. Zorg voor voldoende rust

Zorg voor voldoende rust om nieuwe energie te krijgen

Slaap moet je lichaam weer opladen. Je moet minstens 8 uur slaap krijgen zodat je lichaam zichzelf kan herstellen. Een kruidenthee drinken voor het slapengaan is ook een goed idee om je hoofd leeg te maken en je stressniveau te verlagen.

Aanbevolen kruiden:

3. Dagelijks lichaamsbeweging krijgen

Dagelijkse lichaamsbeweging om nieuwe energie te krijgen

Lichaamsbeweging is onmisbaar voor een goede gezondheid. Het helpt onder andere met:

 • het verbeteren van de circulatie
 • gezond houden van het cardiovasculaire systeem
 • het versterken van de  botten
 • kracht en balans

Door lichaamsbeweging komen er ook endorfines vrij die van nature je lichaam energiek maken. Bovendien stimuleert het de rest van de dag de adrenalinestroom in je lichaam. Hierdoor krijg je een goed humeur en voel je je vol energie.

4. Blijf gehydrateerd

Blijf gehydrateerd

Uitdroging veroorzaakt slaperigheid, evenals geestelijke verwarring en vermoeidheid. Het drinken van veel vocht gedurende de dag is daarom essentieel: thee, koffie, natuurlijke vruchtensappen.

Door gehydrateerd te blijven helpt het je om je lichaam te laten functioneren zoals het hoort. Je zult zelfs verbeteringen in het uiterlijk van je huid en haar zien.

5. Vermijd de consumptie van te veel stimulerende middelen

Beperk consumptie van stimulerende middelen

Alles waar we te veel van consumeren is schadelijk. Dit geldt met name voor alcohol, cafeïne, tabak en geraffineerde suiker. Deze stoffen zijn allemaal stimulerende middelen en misbruik ervan kan grote problemen voor het lichaam met zich meebrengen.

In het begin kunnen ze je lichaam een gevoel van euforie of energie geven. Later leiden ze echter tot vermoeidheid en crashes. Daar komt bij dat het moeilijk is om je energieniveau terug te krijgen na consumptie ervan.

Na het gebruik van stimulerende middelen moet je je lichaam ontgiften door middel van je dieet en hydratatie.

Hou je emoties onder controle

Je emoties onder controle houden

Buiten de 5 stappen die we hierboven hebben uitgelegd is het ook belangrijk om onze emotionele energie in balans te brengen om nieuwe energie te krijgen.

We zijn complete wezens waar alles met elkaar verweven is. Om het lichaam goed te laten functioneren moeten we mentaal ook in balans zijn.

Andere aspecten om aan te denken

 • Maak tijd vrij voor jezelf.
 • Verzorg en ontspan je lichaam met een techniek die jou helpt om stress onder controle te houden.
 • Breng tijd buiten door om verbinding te voelen met de natuur. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het park of op het strand.
 • Doe een activiteit die je leuk vindt, zoals zingen, lezen, dansen, een instrument bespelen. Kies echter iets dat niets te maken heeft met verantwoordelijkheid of werk.
 • Uit je emoties, probeer flexibel en geduldig te zijn. Denk altijd aan de positieve kant van dingen.
 • Breng tijd door met mensen die je lief zijn en die echt belangrijk voor je zijn.

De relatie die je met jezelf hebt is belangrijk

 • Accepteer jezelf.
 • Hou van jezelf!
 • Heb een positief zelfbeeld.
 • Omring jezelf met positieve mensen.
 • Doe alles wat je als positief voor jezelf beschouwt.

Als je een balans kunt vinden tussen je lichaam, geest en emoties kun je jezelf echt nieuwe energie geven. Er is geen twijfel over mogelijk: met de juiste balans zul je nieuwe wegen en uitdagingen met plezier tegemoet gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Åkerstedt, T., Knutsson, A., Westerholm, P., Theorell, T., Alfredsson, L., & Kecklund, G. (2004). Mental fatigue, work and sleep. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2003.12.001
 • Roskoden FC, Krüger J, Vogt LJ, et al. Physical Activity, Energy Expenditure, Nutritional Habits, Quality of Sleep and Stress Levels in Shift-Working Health Care Personnel. PLoS One. 2017;12(1):e0169983. Published 2017 Jan 12. doi:10.1371/journal.pone.0169983
 • Jodhun BM, Pem D, Jeewon R. A systematic review of factors affecting energy intake of adolescent girls. Afr Health Sci. 2016;16(4):910–922. doi:10.4314/ahs.v16i4.5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.