Zes voordelen van dansen voor je lichaam en je leven

Wist je dat dansen helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en om je te reinigen van overtollige vloeistoffen en gifstoffen? Je kunt alleen oefenen om van deze voordelen te profiteren, of ze vergroten door te oefenen met anderen.
Zes voordelen van dansen voor je lichaam en je leven

Laatste update: 13 juli, 2018

Ontdek in dit artikel de voordelen van dansen voor je lichaam en je levenskwaliteit. Het helpt ons om in vorm te blijven, onze stemming te verbeteren en onze flexibiliteit te vergroten, naast diverse andere voordelen. 

Dansen is één van de vrijetijdsactiviteiten die de hele geschiedenis wereldwijd is beoefend.

Het combineren van ritmische bewegingen met verschillende soorten muziek heeft een leuke en gezonde vorm van bewegen tot resultaat. Bovendien kunnen we het op elk moment beoefenen.

Voordelen van dansen

Dansen biedt veel voordelen voor onze lichaamsvorm. Het is dus goed om hiermee rekening te houden wanneer we ons te lui voelen om erop uit te gaan om te dansen.

1. Verbetert onze lichaam

Eén van de voordelen van dansen is dat het je lichaam verbetert

Er zijn veel dansstijlen waar we uit kunnen kiezen. Er zijn ook dansen die speciaal zijn ontworpen om ons lichaam te verbeteren.

Je kunt deze vinden op elke sportschool. Ze combineren bewegingen die het lichaam verstevigen door ritmische aerobe trainingen.

Op deze manier kunnen we onze fysieke prestaties, kracht, flexibiliteit en spierspanning verbeteren. Tegelijkertijd verbeteren we ook onze figuur. Dansen definieert onze spieren zonder ze groter te maken, het maakt ons atletischer en het maakt ons actievere mensen.

Laten we niet vergeten dat één van de oorzaken van obesitas een sedentaire levensstijl is. Dansen stimuleert ons dus, door vitaliteit, energie en positiviteit te bieden.

2. Helpt om af te vallen

Wanneer we dansen helpen we ons lichaam om de overtollige calorieën te verbranden. Op die manier kunnen we, terwijl we plezier maken, afvallen en lichaamsvet verliezen. Het is daarom een zeer plezierige en gezonde manier om af te vallen.

  • Sommige soorten dansen vallen op doordat ze veel energie verbruiken. Dat wil zeggen dat ze in korte tijd veel calorieën verbranden.
  • De meest bekende zijn bijvoorbeeld Zumba, samba, buikdansen en latin dansen.

3. Elimineert vloeistoffen en gifstoffen

Eén van de voordelen van dansen is dat het leuk is

Een goede danssessie één of twee keer per week is een uitstekende gewoonte om het zweten te verhogen. Dit is belangrijk om je lichaam te reinigen. Zweten verwijdert namelijk overtollige vloeistoffen en schadelijke gifstoffen.

Om dezelfde reden is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Tijdens elke danssessie hebben we de neiging om veel te zweten en veel lichaamsvloeistof te verliezen. Als gevolg daarvan zal het drinken van water ons revitaliseren. Bovendien zal het ons helpen met het hydrateren van onze organen en gewrichten.

Op deze manier elimineren we ook giftige stoffen die ons ziek kunnen maken als ze zich in het lichaam ophopen.

4. Activeert de bloedsomloop

Mensen die last hebben van problemen met de bloedsomloop, zoals een zwaar gevoel in de benen, spataderen of gezwollen benen, moeten een sedentaire levensstijl absoluut vermijden. Veel staan zonder te bewegen helpt echter ook niet. De beste oplossing is dus om te dansen.

  • Dansen activeert en verbetert de circulatie van het hele lichaam. Het ritme helpt ons om elke spier van ons lichaam in beweging te krijgen, van de voeten tot het hoofd.
  • Het enige wat we moeten doen is de dansstijl vinden die het best aansluit bij onze smaak, onze leeftijd en ons fysiek vermogen.

5. Verbetert sociale contacten

Dansen in groep verbetert ook je sociale relaties

Sommige mensen profiteren liever van de voordelen van dansen thuis, in hun eentje. Als we echter dansen met een partner of in groep, zorgen we ervoor dat we elke week een beetje tijd doorbrengen met andere mensen.

  • Inschrijven voor danslessen bijvoorbeeld is een uitstekend idee om nieuwe mensen te ontmoeten. Deze zullen in ons leven komen, en onze vriendenkring uitbreiden.
  • Het zorgt er bovendien voor dat we communiceren met anderen die dezelfde interesses delen. Dit is een goede basis voor geweldige vriendschappen of zelfs liefde.

6. Verhoogt het zelfrespect

De voordelen van dansen gaan veel verder dan de fysieke resultaten. Naast het feit dat het ons in vorm houdt en ziekten voorkomt, heeft dansen ook een positief effect op onze gemoedstoestand.

Als we de neiging hebben om liever alleen thuis te blijven, dan is dit juist het ideale moment om onszelf te dwingen om te dansen.

  • Dansen kan problemen oplossen zoals verlegenheid, eenzaamheid en zelfs verdriet en schaamte. Het is een zeer effectieve therapie voor het bestrijden van periodes van stress, isolatie of verdriet.
  • Ook al heb je geen zin om ermee te beginnen, na een danssessie zul je zeker merken dat je humeur is verbeterd. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.