Vijf redenen waarom mensen geen vrienden hebben

Zijn sommige van deze oorzaken de reden dat je geen vrienden hebt? Zelfs al ben je heel graag alleen, vrienden hebben is noodzakelijk en erg gezond, zolang je op een verantwoordelijke manier met deze banden omspringt.
Vijf redenen waarom mensen geen vrienden hebben

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Klaag je dat je geen vrienden hebt? Voel je je eenzaam? Als dat zo is, schenk dan aandacht aan de volgende redenen waarom mensen geen vrienden hebben. Het is mogelijk dat je iets doet dat hen wegjaagt.

Soms is het moeilijk om kritisch tegenover onszelf te zijn of onze fouten te aanvaarden. Maar het is een erg noodzakelijke vaardigheid. Het is zelfs nog meer nodig als je meer vrienden wilt hebben.

Laten we eens kijken wat er kan gebeuren.

1. Je klaagt altijd

Geen vrienden hebben omdat je constant klaagt

Voortdurend klagen kan een reden zijn waarom je geen vrienden hebt. Bovendien doen mensen het zo vaak dat we misschien niet beseffen dat we het doen.

De hele tijd klagen kan er voor zorgen dat mensen ons als pessimisten zien of alsof we ons altijd een slachtoffer voelen.

Bovendien kan klagen ons erg egoïstisch maken. Want wanneer we klagen, zijn alleen wij belangrijk. We voelen ons ook zo slecht dat alle anderen ons moeten ondersteunen.

Maar alle anderen kunnen je gejammer zat worden. Dus misschien is dat de reden waarom je geen vrienden hebt…

2. Wanneer je een relatie hebt, vergeet je je vrienden

Geen vrienden hebben wegens je relatie

Vele mensen vergeten dat ze vrienden hebben, wanneer ze een relatie hebben.

Ze willen alleen maar bij hun partner zijn. Dat is begrijpelijk. Maar toch moeten ze ruimte maken om tijd met hun vrienden door te brengen.

  • Je vrienden kunnen zich gebruikt voelen als je hen alleen maar belt of met hen plannen maakt, wanneer je alleenstaand bent. Want vriendschappen moeten gerespecteerd worden.
  • Heeft je partner echt al jouw tijd nodig? Heb je echt geen tijd voor je vrienden?

De fase van verliefdheid verblindt ons zodanig dat we vrienden uit het oog kunnen verliezen. Toch zijn zij er altijd om naar ons te luisteren en ons te troosten wanneer we problemen hebben.

Zet je vrienden niet aan de kant wanneer je een relatie hebt. Want ze zijn enorm waardevol.

3. Je hebt te hoge verwachtingen

Geen vrienden hebben wegens te hoge verwachtingen

Een andere reden dat mensen geen vrienden hebben kan zijn omdat de verwachtingen die ze over het gedrag van hun vrienden hebben te hoog zijn.

Dit gebeurt soms ook tussen partners. Het is iets dat frustrerend en vermoeiend kan zijn.

Verwachten dat andere mensen zich gedragen zoals jij denkt dat ze zich moeten gedragen, of dat ze een specifiek soort vriend zijn, kunnen verwachtingen zijn die moeilijk te vervullen zijn.

Niemand zal zich op een bepaalde manier gedragen alleen maar omdat wij dat willen. Maak dus een eind aan die verwachtingen die vriendschappen vernielen.

4. Een laag zelfvertrouwen kan een reden zijn dat mensen geen vrienden hebben

Geen vrienden hebben wegens een laag zelfvertrouwen

Dit is nog een echt veel voorkomende reden waarom mensen geen vrienden hebben. Je hebt een laag zelfvertrouwen. Als je een laag gevoel van eigenwaarde hebt dan kunnen er zich problemen in je interpersoonlijke relaties ontwikkelen.

  • Misschien verwacht je te veel van anderen. Of je voelt je aangevallen wanneer ze niet zijn zoals je verwacht. Je kan ook verdrietig zijn wanneer je niet het centrum van de aandacht bent…
  • Door al deze dingen is het mogelijk dat je je afsluit. Je hebt dan nog zelden contact met je vrienden. Het kan je misschien zelfs niet schelen om nog plannen met hen te maken.

Uiteindelijk zal die vriendschap uitgeput raken.

Het is belangrijk dat je professionele hulp zoekt om je laag zelfvertrouwen aan te pakken. Je moet ook meer het huis uitkomen en nieuwe mensen ontmoeten.

Begin naar de sportschool te gaan of naar een belangengroep. Want dit zal je de mogelijkheid bieden om te ontdekken dat er andere mensen in de wereld zijn die deel kunnen uitmaken van je vriendenkring. Stel je open voor ontmoetingen met nieuwe mensen.

5. Je roddelt over iedereen

Geen vrienden hebben door teveel te roddelen

Er zijn vele mensen die bij hun vrienden vaak roddelen. Het probleem treedt op wanneer ze bij de ene vriend over de andere roddelen.

Om te beginnen zal die vriend beseffen hoe jij je achter hun rug om gedraagt.

Deze houding kan er ook voor zorgen dat je vrienden hun vertrouwen in jou verliezen. Ze houden dan op met eerlijk tegen je te zijn. Uiteindelijk zullen niet langer je vriend zijn.

In alle relaties is vertrouwen belangrijk. Het is normaal dat je soms over een vriend praat. Maar als je dit herhaaldelijk en voortdurend doet, dan wijst dit op een echt negatieve houding tegenover vriendschappen.

Zijn dit mogelijke redenen dat jij geen vrienden hebt? Zelfs als je echt graag alleen bent, is vrienden hebben noodzakelijk en erg gezond. Maar je moet wel zorgen dat je met deze banden op een verantwoordelijke manier omgaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Azmitia, M., Ittel, A., & Radmacher, K. (2005). Narratives of friendship and self in adolescence. New directions for child and adolescent development, 2005(107), 23-39.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.