Kritiek: gelukkige mensen roddelen niet

· 26 augustus 2016

In plaats van geobsedeerd te zijn met kritiek of het bekritiseren van anderen, kun je je tijd beter besteden om jezelf te verbeteren en om je omgeving mooier te maken.

“De persoon die zijn tijd besteedt aan het verbeteren van zichzelf, heeft geen tijd om anderen te bekritiseren.”

-Moeder Theresa-

In het leven zijn er maar weinig dingen die nog vermoeiender zijn dan het moeten luisteren naar iemand die voortdurend kritiek heeft op anderen. Hierdoor wordt je namelijk niet alleen vastgezet in een kooi van negatieve gedachten, maar zul je je ook voortdurend slecht voelen.

De dingen die roddeltantes zeggen en doen zullen je uitputten, waardoor je geest verwoest achterblijft.

Op momenten dat je met dit soort situaties geconfronteerd wordt, heb je twee opties: afstand nemen of hulp aanbieden. En zoals het beroemde citaat aan het begin van dit artikel ook al duidelijk maakt, is er bijna niets in het leven dat emotioneel zo zwak is als mensen die hun tijd besteden aan het bekritiseren van anderen.

Als je het zo bekijkt, kun je geen prijs plakken op het leiden van een vredig leven. Daarom is het belangrijk dat je altijd je eigen lichamelijke en psychologische ruimte beschermt. Je moet proberen om een hart te creëren dat vrij is van kritiek die niet opbouwend is. Woorden doen alleen pijn wanneer ze uit de mond komen van iemand die belangrijk voor ons is, afhankelijk van wat er gezegd wordt en hoe het gezegd wordt.

Niet Luisteren

Wat anderen mensen over je denken is hun realiteit, niet de jouwe

“Wat anderen mensen over jou zeggen is hun realiteit, niet de jouwe. Ze weten je naam, maar niet jouw verhaal. Ze hebben niet in jouw huid geleefd of jouw schoenen gedragen. Het enige dat ze over je weten is hetgeen jij ze verteld hebt of wat ze hebben aangevoeld, maar ze weten niet wat jouw engelen en demonen zijn.”

Sommige mensen, of ze nu kwaadwillig zijn of onbewust kritiek leveren, delen hun mening in elke situatie zonder hierom gevraagd te worden. Het doel van deze gesluierde kritiek is om je te kwetsen, om op iets of iemand neer te kijken en om te genieten van de zorgen van een ander.

Dit soort mensen hebben over het algemeen zelf een laag gevoel van eigenwaarde en zijn niet in staat zichzelf of anderen te accepteren. Dit verklaart waarom ze anderen zo snel beoordelen en in hokjes plaatsen. Dit gedrag is slechts een weerspiegeling van hoe ze zich voelen. Dit toont aan hoe ze hun eigen emotionele problemen projecteren op anderen.

Ook al denken we soms dat anderen onze gedachten kunnen lezen, dit kunnen ze in feite niet. Het is al moeilijk genoeg om je eigen gedachten te begrijpen, laat staan de gedachten van anderen of hoe anderen zich voelen, hoe ze leven, leren of waar ze aan lijden.

Daarom heeft het totaal geen zin om aandacht te besteden aan wat anderen over je te zeggen hebben. Hun woorden zijn gebaseerd op een denkbeeldige realiteit die zij zelf in hun eigen gedachten hebben gecreëerd, vanuit de drang om alles te willen weten.

“De meest ongelukkige mensen in deze wereld zijn de mensen die zich te veel zorgen maken over wat anderen van hen denken.”

Hart

Wees sterk wanneer anderen kritiek op je hebben

“Ik heb elke steen die naar mij is gegooid gebruikt om mijn eigen kracht te creëren”.

– Elvira Sastre

Als je voortdurend bezig bent met de kritiek van anderen, dan breng je hiermee je eigen welzijn en je eigen emotionele balans schade toe. Daarom is het beter voor je om je tijd te besteden aan het verbeteren van jezelf en je omgeving.

Het is niet jouw taak om anderen te beoordelen of om beoordeeld te worden, maar eerder om te proberen om je eigen fouten recht te zetten tot je een hoger niveau van emotioneel welzijn hebt bereikt. Als je aan jezelf werkt, zul je altijd de winnaar zijn, omdat je hierdoor oprechter, respectvoller, nederiger, vrijgeviger en eervoller wordt.

Je hoeft niet te proberen om perfect te zijn, maar het is belangrijk om een houding aan te nemen waarbij je ernaar streeft om jezelf voortdurend te verbeteren. Hierdoor hoef je jezelf nergens aan te onderwerpen in het leven, ben je vrij van emotionele chantage en ben je emotioneel niet afhankelijk van anderen.

In Huis

Genees de delen die gebroken zijn

“Besteed geen aandacht aan hetgeen anderen doen of wat ze niet meer doen. Schenk aandacht aan wat jij zelf doet of niet meer doet.”

-Boeddha.

Om de emotionele wonden die ontstaan zijn door de kritiek van anderen te helen, moet je allereerst begrijpen dat we allemaal unieke en buitengewone mensen zijn. Met die waarheid in gedachten kun je de volgende stap zetten en de angst om voor jezelf te denken en voelen van je af laten glijden.

Anderen zijn degene die oordelen en bekritiseren, niet jij. Kritiek die niet constructief is, draagt de emotionele leegte die verborgen gaat in de persoon die de kritiek levert in zich. Als deze persoon zichzelf dus niet emotioneel kan laten groeien, dan is het voor jou beter om ieder voor zich door het leven te gaan.

Hoe kan je echter omgaan met de emotionele schade die kritiek veroorzaakt? Laten we hier eens even over nadenken:

  • Door toe te geven aan wat anderen over je denken of zeggen, zul je uiteindelijk iemand worden die je niet bent. Door voortdurend anderen tevreden proberen te stellen, zul je je identiteit verliezen en dit is helemaal niet gezond.
  • Ben je een goede moeder? Ben je succesvol? Slim? Goed in je werk? Vinden anderen jou aardig? Je moet je realiseren hoeveel energie je verliest door je druk te maken over wat anderen van je denken.
  • Hoewel je misschien vaak het gevoel hebt alsof alle ogen op jou gericht zijn, is het eigenlijk zo dat het deze mensen in werkelijkheid helemaal niks kan schelen wat je doet of niet meer doet. Andere mensen denken veel minder over jou na dan jij denkt dat ze doen.
  • Het maakt niet uit wat je doet of hoe je het doet, er zal altijd wel iemand zijn die het verkeerd opvat. Probeer te leven en te handelen op een manier die bij jou past. Wees natuurlijk en wees je bewust van het gegeven dat je alleen één met jezelf kunt zijn door op elk moment te doen wat je voelt.

Ga niet zitten wachten tot anderen jouw pad begrijpen, vooral niet als zij dit pad nooit hebben hoeven te bewandelen.

Foto’s met dank aan bruniewska en Chichi Huang