De 5 beste planten om je emotionele gesteldheid te verbeteren

Planten zijn niet alleen geschikt voor de tuin, maar hebben ook een aantal voordelen voor de gezondheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om hoofdpijn te verzachten, kwalen te kalmeren en de dagelijkse stress en spanningen te verminderen.
De 5 beste planten om je emotionele gesteldheid te verbeteren

Laatste update: 28 april, 2019

We zijn allemaal zeker weten emotionele wezens, zelfs diegenen die erg koud en calculerend overkomen en diegenen die schijnbaar niet beïnvloed worden door emoties. Ben je al eens rustig gaan zitten om over alle emoties na te denken die je dagelijks ervaart? En de manier waarop ze je werk, je relatie met je partner, familie, kinderen etc. beïnvloeden?

We kunnen niet negeren dat er, zoals alle dingen in het leven, goede en slechte aspecten zijn en dat geldt ook voor emoties.

Er zijn goede emoties die ons elke dag vullen met optimisme en andere die precies het tegenoverstelde doen en ons verlammen en ons vullen met angst en onzekerheid.

Emotionele gastritus

Het is belangrijk om te weten dat continue stress en nervositeit kan leiden tot gastritis. Gastritus veroorzaakt door stress staat ook wel bekend als emotionele gastritis. Dit is een ontsteking van de maagwand en de voornaamste symptomen zijn een branderig gevoel, jeuk, brandend maagzuur etc. Wanneer deze aandoening ontstaat door emoties kan het maagzweren creëren en die kunnen uiteindelijk ontwikkelen in kanker.

Raadpleeg een arts

Nadat de dokter vaststelt dat je emotionele gastritis hebt, zal hij of zij evalueren of het nodig is om de behandeling aan te vullen met psychologische therapie. Waarom ga je, nu je dit weet, niet proberen om een relaxter leven te leiden, met een positievere instelling en waarbij je jezelf distantieert van alle negatieve emoties zodra ze ontstaan.

Positieve gedachten en planten

De geest is zó krachtig, dat als je hem met positieve gedachten vult, alles beter zal gaan. Je bent wat je denkt en je trekt wat je denkt aan.

De wijze en gulle moeder natuur heeft ons wederom planten gegeven, die het emotionele welzijn kunnen helpen door innerlijke vrede te brengen en die de karakteristieke negatieve emoties veroorzaakt door stress en zorgen van de intense dagelijkse activiteiten voorkomen.

Wat zijn deze bevorderlijke planten?

Hieronder volgt een lijst met planten geven die je kan helpen om een relaxt en harmonieus leven te leiden. Je zou uiteraard wel moeten onthouden dat je nooit teveel consumeert.

En als je ook maar enigszins twijfelt met betrekking tot de consumptie, neem dan contact op met een dokter die verstand heeft van dit onderwerp. Vooral als je momenteel al medisch behandeld wordt.

Melisse

melisse-voor-stress

Deze plant staat ook wel bekend als citroenbalsem en bevat antispasmodische eigenschappen. Daarom wordt het ook wel gebruikt om mensen die flauwgevallen zijn weer bij te brengen en als een natuurlijke ontspanner.

Het wordt gezien als een ontspanningsplant, die gebruikt kan worden voor stress, droefheid, angst en slapeloosheid en het is goed voor het verlichten van spasmen in het spijsverteringsstelsel.

Lavendel

Bevat anxiolytische en ontspannende effecten en het is ook erg goed voor het behandelen van migraine, stress, vermoeidheid, depressie en het helpt mensen om te slapen. Het wordt zowel intern als extern gebruikt, maar vandaag de dag wordt voornamelijk voor het laatste gekozen door middel van aromatherapie, essentiële oliën of lavendelbloemen.

Bernagie

Om stress en nervositeit te verlichten, kan je dit kruid consumeren door middel van een infusie, waarbij je één eetlepel gedroogde bernagieblaadjes per glas water gebruikt. Drink het een paar keer per dag.

Gebruik deze plant niet te lang voor een behandeling en als je zwanger bent moet je deze plant vermijden. Daarnaast is het ook niet aanbevolen voor kleine kinderen. Consumeer het niet overmatig.

Valeriaan

valeriaan-voor-slapeloosheid

Dit kruid bevat kalmerende eigenschappen en is een uitstekende hulp voor nervositeit en depressieve stoornissen. Het zorgt er ook voor dat je makkelijker in slaap valt. Je mag het niet gebruiken tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding en je zou het ook niet aan kleine kinderen moeten geven (neem altijd contact op met een arts voordat je deze medicatie toepast op je kind).

Meng het niet met andere medicijnen die dezelfde of vergelijkbare effecten hebben.

Gebruik het niet te vaak of teveel

Het is niet aanbevolen om valeriaan tijdens de dag te consumeren. Zeker niet als je een baan hebt waarbij je veel moet concentreren of erg voorzichtig moet zijn. Consumeer het voordat je naar bed gaat om problemen te voorkomen en geniet van de eigenschappen zonder ongemakken.

Kamille

Kamille biedt rustgevende voordelen dankzij zijn zachte ontspannende effect. Voor gevallen van nervositeit en slapeloosheid is het erg goed om een infusie met gedroogde kamillebloemen te maken.

Je kan ook een bad met een kamille-infusie nemen. Maak de infusie met gedroogde bloemen en voeg ze toe aan je badwater. Of je kan in plaats van een infusie 15 druppels essentiële kamille-olie gebruiken.

Het gebruik van dit kruid is verboden voor personen die hier allergisch voor zijn. Je moet eerst contact opnemen met een dokter voordat je deze infusie consumeert als je zwanger bent of als je het aan je kleine kinderen wilt geven. Wellicht ook interessant voor jou

Probeer deze geweldige thee met mandarijnenschil om je zenuwen te kalmeren
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Probeer deze geweldige thee met mandarijnenschil om je zenuwen te kalmeren

Wist je dat je overmatige zenuwen kunt aanpakken met een thee met mandarijnenschil? Lees zeker dit artikel als je benieuwd bent!