Het gevaar van hoge verwachtingen

Soms geven we anderen zo veel dat we niet goed voor onszelf zorgen. Dit komt ook doordat we dezelfde hoge verwachtingen hebben van anderen.
Het gevaar van hoge verwachtingen

Laatste update: 03 december, 2018

We brengen veel tijd door met wachten op dingen van anderen. We verwachten dat mensen om wie we geven ons op dezelfde manier behandelen: met wederkerigheid. Maar de wereld is soms niet eerlijk en onze hoge verwachtingen worden vernietigd.

Je moet ervoor zorgen dat dit je niet depressief maakt. We hebben allemaal iets nodig van anderen om een bepaald gevoel van veiligheid te ervaren.

Op diezelfde manier weer een kind weet dat zijn ouders van hem of haar houden, verwachten we als volwassenen dat onze partner ons op dezelfde manier behandelt als wij hem of haar behandelen.

Ondanks dat een gezonde, gebalanceerde relatie op zo’n manier zou moeten werken, resulteert dit vaak in ontgoocheling: te veel verwachten als we er eigenlijk niets voor terug krijgen.

Als je hoge verwachtingen je teleurstellen

Sommige mensen hebben de indruk dat geluk bestaat uit geven en niet uit nemen.

Misschien is het de manier waarop we zijn opgevoed of het feit dat dit gewoon een nobele waarde is die een essentieel aspect van ons overlevingssysteem verwaarloost: zelfvertrouwen.

Vrouw

Je hebt ook het recht om te ontvangen

We moeten een aantal van deze concepten loslaten, omdat ze tegen onze emotionele balans in gaan. Het verspreiden van plezier is een nobele daad die je verrijkt; je kunt het zelfs zien als een verplichting. Geven is goed, maar ontvangen is een verplichting.

  • We hebben het niet over materiële goederen of gunsten. Als we iets voor iemand doen, is het niet verplicht om op een spontaan cadeau te reageren met een nog groter cadeau.
  • Iets waar we allemaal recht op hebben, of zelfs verplicht toe zijn om te ontvangen, is respect. Als je liefde geeft, moet je geen onverschilligheid en egoïsme terugkrijgen.
  • In een romantische relatie is het geven en ontvangen zowel een recht als een plicht. Het is een soort energie die ontstaat tussen twee mensen die beiden voedt en gevoed wordt door respect en wederkerigheid.

We verwachten te veel, want we zijn zelf bereid om veel meer te geven

Misschien heeft iemand iets tegen je gezegd zoals: “je verwacht te veel van anderen” of “je bent te gevoelig en raakt overal door van streek.”

  • Deze woorden reflecteren vooral een gebrek aan empathie voor het hart dat zo veel geeft aan anderen en daar geen erkenning voor krijgt.
  • Misschien zeg je dingen tegen jezelf  als “ik moet leren om minder van iemand te houden”, maar wat je eigenlijk tegen jezelf zou moeten zeggen is “ik moet leren meer van mezelf te houden.”

Van iemand houden betekent dat je ruimte in je hart maakt voor de ander door hem in het middelpunt van je wereld te plaatsen en je wereld rondom hem te bouwen.

Hartzeer

Maar we moeten extremen vermijden waarbij we onze eigen wensen verwaarlozen. Je kunt hoge verwachtingen hebben van de ander, maar vergeet niet om hetzelfde van jezelf te verwachten.

  • Vergeet niet om iedere dag voor jezelf te zorgen. Geef anderen geen voorrang op dezelfde manier als dat jij je eigen wensen verwaarloost.
  • Bied je affectie, zorgen en liefde aan… maar verwacht deze dingen ook terug.

Hoe reageer je als je je realiseert dat je nog nooit iets hebt terug gekregen?

  • Je hart zal je laten weten dat je je limiet hebt bereikt. Als je wakker wordt met meer donkere wolken dan hoop, als je de hele tijd gefrustreerd bent en wilt huilen, is het moment aangebroken om actie te ondernemen.
  • Als je niets terug krijgt, voel je je leeg en kun je zelfs het idee hebben dat je geen liefde of aandacht waard bent. Laat deze emotionele leegte vanuit anderen je niet geloven dat je geen liefde waard bent.
  • De liefde die je nooit zal verlaten, is de liefde die je jezelf geeft. Die zal je de kracht geven om je eigen pad te kiezen naar persoonlijke balans en innerlijke rust.
Vrijheid

Een idee dat psychologen aanmoedigen, is dat het het beste is om geen hoge verwachtingen van anderen te hebben en in plaats daarvan veel van jezelf te verwachten. Dit idee kan veel betekenissen hebben.

We kunnen bepaalde dingen van de mensen in onze sociale kring verwachten. We moeten bijvoorbeeld de veiligheid hebben dat we weten dat mensen van ons houden, omdat niemand zonder deze zekerheid kan leven.

Wat we vooral verdienen is respect, van onszelf en van anderen. Stop niet om ervoor te vechten. Liefde is wederkerigheid, steun en oprechtheid.

Als je deze kwaliteiten niet in je relatie vindt, is het een teken dat die niet oprecht of gezond is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.