Wees jezelf en wees gelukkig door trouw aan je waarden te blijven

Het altijd iedereen naar de zin proberen te maken, is een fout waar je zeer ongelukkig van zult worden. Het is belangrijk om jezelf te zijn, vast te blijven houden aan je eigen zelfvertrouwen en prioriteit te geven aan de mensen die jouw leven werkelijk verrijken.
Wees jezelf en wees gelukkig door trouw aan je waarden te blijven

Laatste update: 27 december, 2018

“Ik ben niet veranderd. Er kwam een punt in mijn leven waarop ik mensen moest laten weten wat ze verdienden te horen.” Als jij gedurende je leven ooit dezelfde behoefte voelt, dan hoef je je hier helemaal niet schuldig om te voelen. Prioriteiten stellen is namelijk een fundamentele manier om balans te vinden en gelukkig te zijn. Wees jezelf en wees gelukkig.

Door onze drang om het altijd iedereen naar de zin te maken, hebben we vaak niet genoeg moed om bepaalde banden te verbreken die ons leven niet verrijken. In plaats daarvan richten ze juist alleen maar schade aan.

Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van Claremont kunnen handelen volgens je eigen waarden en de mogelijkheid om de mensen om je heen te vertrouwen helpen om het oxytocinegehalte in je hersenen te verhogen en zodoende dus om meer geluk te creëren.

Uiteindelijk gaat het er alleen maar om dat we handelen naar ons gevoel en trouw blijven aan onze eigen waarden. “Ik ben niet veranderd. Als ik zeg dat ik deze gunst niet voor je wil doen, dan komt dat doordat het tegen mijn principes in gaat.”

We nodigen je uit om hier vandaag eens even over na te denken.

Ik ben niet veranderd, ik blijf trouw aan mijn waarden

Wees jezelf en wees gelukkig door trouw aan je waarden te blijven

De sleutel tot geluk is niet het verzamelen van materiële rijkdom of het hebben van veel vrienden. Geluk houdt niet in dat je zoveel mogelijk mensen verzamelt in je leven, zoals iemand die ernaar streeft om honderden likes te krijgen op zijn/haar foto of bericht op zijn/haar sociale media pagina.

Het houdt in dat je relaties onderhoudt met mensen die het waard zijn om een plekje in je leven te hebben. Mensen die jou altijd jezelf laten zijn zonder dingen te hoeven doen of zeggen waar je eigenlijk niet achter staat. In werkelijkheid weten we dat dit niet altijd zo makkelijk te vinden is.

Wees jezelf en wees gelukkig

We leven in een maatschappij die wordt gedreven door uiterlijke verschijningen en de behoefte om ‘iedereen te behagen’

Vergeet echter nooit: de mensen die altijd door iedereen aardig gevonden willen worden en het altijd iedereen naar de zin willen maken, worden zelf vaak ongelukkig. Wees jezelf…

  • We gaan allemaal weleens door een periode waarin we meer behoefte hebben aan erkenning. Als adolescenten willen we vaak dat onze leeftijdsgenoten ons accepteren, zodat we deel uit kunnen maken van een groep. Als volwassenen zijn velen van ons nog steeds op zoek naar acceptatie. We willen bijvoorbeeld geliefd willen worden in een romantische relatie.
  • De mensen die ernaar streven dat anderen van ze houden, vergeten vaak om eerst van zichzelf te houden.
  • Het is al voldoende om de balans van dag tot dag te bewaren. Je hoeft jezelf niet gelijk allerlei beperkingen op te leggen. Het gaat erom dat je weet hoe je door het leven kunt gaan met respect voor zowel anderen als jezelf.
  • Als je altijd de behoefte voelt om jezelf anders voor te doen dan je werkelijk bent, dan is het misschien tijd om je omgeving te veranderen. Door dit soort situaties langere tijd in stand te houden, kan je namelijk last krijgen van een identiteitscrisis en een verlies van zelfvertrouwen.
Wees jezelf en wees gelukkig door trouw aan je waarden te blijven

Ik laat me door niemand veranderen, ik vind mezelf leuk zoals ik ben

Het heeft veel moeite gekost om het punt te bereiken waar je je momenteel bevindt, veel overgave en ook aangename ontdekkingen. Onze persoonlijkheden zijn voor een deel genetisch bepaald. Het grootste gedeelte wordt echter bepaald door onze ervaringen en onze houding ten opzichte van deze ervaringen.

Het leven is een lange weg waarop we ons waardensysteem, onze geloofsovertuigingen en onze houding bij elkaar verzamelen. We zouden deze aspecten voor niets of niemand moeten opgeven; dit zou namelijk betekenen dat we niet meer onszelf zijn. Dus, wees jezelf en wees gelukkig.

  • Misschien ben je een relatie met iemand aangegaan waarvan je later voelde dat deze niet werkt en dat je niet gelukkig bent. De kans is groot dat die andere persoon in dit geval tegen je zegt dat je veranderd bent en dat je niet meer geïnteresseerd bent in dezelfde dingen als voorheen.
  • Laat jezelf niet beïnvloeden door dit soort opmerkingen. Niemand verandert plotseling van de ene op de andere dag. Het is eerder zo dat anderen nooit echt de moeite hebben genomen om jou echt te leren kennen.

Wees jezelf en blijf trouw aan je eigen waarden

Het belangrijkste is om je zelfvertrouwen te onderhouden en trouw te blijven aan je eigen waarden. Wanneer je een relatie hebt, of samenleeft met anderen, dan wordt je vaak gedwongen om compromissen te sluiten over bepaalde dingen. Dit zouden echter wel compromissen moeten zijn waarbij iedereen wint en niemand verliest.

  • Om iemand zijn partner, moeder, zoon, broer of vriend te zijn, moet je leren luisteren en wederkerigheid bewerkstelligen.
  • Je hoeft het niet altijd overal over eens te zijn, je hoeft niet dezelfde hobby’s te hebben, dezelfde dingen leuk te vinden en over dezelfde dingen te dromen. Wat wel essentieel is, is om dezelfde waarden te hebben.
  • Verander nooit een aspect van je persoonlijkheid of interesses om anderen te behagen. Of om te voorkomen dat ze teleurgesteld raken. Voortdurend aan iedereens verwachtingen voldoen is een persoonlijke dissonant die alleen maar ongeluk brengt.

Vergeet niet dat het om te voorkomen dat je alsmaar alleen aan de verlangens van anderen toegeeft of dat je je leven volledig laat controleren door anderen, belangrijk is om te weten wie je zelf bent.

Houd altijd je eigen grenzen in gedachten en hoever je kunt gaan zonder je eigenwaarde op het spel te zetten. Het is het waard om dit te onthouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One, 13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One, 11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Peshkin, A. (1988). In Search of Subjectivity—One’s Own. Educational Researcher, 17(7), 17–21. https://doi.org/10.3102/0013189×017007017
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality, 83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.