Nomofobie: als je verslaafd bent aan je smartphone

Ben jij verslaafd aan je mobiele telefoon? Hoewel je misschien gelooft dat je meer dan ooit verbonden bent, is de waarheid is dat je hierdoor meer geïsoleerd raakt. Dit komt doordat je actuele gesprekken met de mensen in je omgeving vervangt door aandacht te besteden aan je mobiele telefoon.
Nomofobie: als je verslaafd bent aan je smartphone

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben jij verslaafd aan je mobiele telefoon? Voel je je angstig als de batterij leeg is? Draag je altijd een lader bij je in het geval dat hij uitvalt? Als je hierop ja hebt geantwoord, kan het zijn dat je last hebt van nomofobie.

Het valt niet te ontkennen dat de nieuwste technologieën het leven makkelijker hebben gemaakt. Echter, als je ze verkeerd gebruikt kan iets dat ooit iets positiefs was, een probleem worden.

Hoe weet ik of ik last heb van nomofobie?

Vrouw met smartphone

Niet veel mensen lijden op dit moment echt aan een verslaving aan hun telefoon. Het is echter waar dat we bepaalde ongezonde gewoonten hebben die in de toekomst tot nomofobie kunnen leiden.

Nomofobie ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is eerder een gevolg van bepaalde ongezonde gewoonten. Zoals bijvoorbeeld de neiging om naar onze mobiele telefoons te kijken elke keer dat we ons in een ongemakkelijke situatie bevinden.

Een remedie tegen eenzaamheid

In sommige gevallen veranderen onze telefoons in een metgezel die ons helpt ons minder ons eenzaam te voelen in situaties waarin we ons bevinden. Dit kan zijn als we in de bus zitten of als we op iemand in een restaurant moeten wachten.

Dit kan echter verergeren en het kan ervoor zorgen dat we afhankelijk worden van onze telefoons om emotionele stress te verlichten. Het kan ons ertoe brengen om onze berichten en e-mails te checken wanneer we niets hebben ontvangen en het kan het onmogelijk maken om niet meteen te reageren op de berichten die we krijgen.

Zelftest

Met dit in gedachten, kunnen we een aantal parameters ontwikkelen die ons het zullen helpen realiseren als je lijdt aan wat bekend staat als nomofobie:

  • Je controleert voortdurend en impulsief of iemand je een bericht of email gestuurd heeft.
  • Als je telefoon zichzelf uitschakelt omdat de batterij leeg is voel je je meteen geïsoleerd.
  • Dat geldt ook als je geen internetverbinding hebt.
  • Je bent de eerste persoon om berichten op sociale media te plaatsen. Je plaatst berichten over wat je denkt, wat je doet en wat je hebt gedaan.
  • Ook ben je op de hoogte van het aantal likes dat je berichten ontvangen. Dit vergroot de behoefte om meer over je ervaringen te publiceren.
  • Soms denk je dat je een notificatie dat je een bericht hoort terwijl je in werkelijkheid niets hebt ontvangen.
  • Als je met je vrienden bent, heb je altijd je telefoon in de hand. Soms kun je het gesprek niet volgen omdat je al met iemand aan de telefoon bent.

We zijn meer verbonden, maar ook meer alleen

Man met smartphone die zich afzondert

De reden dat je lijdt aan nomofobie is omdat je de noodzaak voelt om deel te nemen aan de verbinding die technologie je heeft gegeven.

Het maakt nu niet uit of je familie en vrienden aan de andere kant van de wereld wonen. Met een eenvoudig bericht, oproep of videochat kun je zonder problemen met hen communiceren, want er zijn geen grenzen!

Maar ondanks het feit dat we meer dan ooit met elkaar verbonden zijn, voelen we ons ook meer alleen.

Tegenwoordig is het niet meer nodig om het huis te verlaten om een partner te vinden of zelfs om te gaan winkelen. Meer nog als je thuis werkt… je hoeft je zelfs geen zorgen te maken over het verlaten van je huis om naar je werk te gaan.

Is dit het echte leven?

Maar is het leven wel echt als je het alleen maar door technologie leeft? Vervangt je telefoon wel echt een face-to-face gesprek?

Man met smartphone in bed lijdt aan nomofobie

Mensen met nomofobie zetten hun hele leven op sociale media en zijn erg afhankelijk van hun omgeving. Wat je echter kunt zien, is niet altijd echt.

  • Veel koppels die foto’s posten waarop ze heel gelukkig zijn, maken eigenlijk een moeilijke tijd door in hun relatie.
  • Die vriend die nooit iets anders doet dan het publiceren van positieve citaten zou eigenlijk last kunnen hebben van een ernstige depressie.

We leven een leven dat niet echt is

Alles wat we zien op social media is wat andere mensen willen dat we zien. Maar wat is de werkelijkheid achter hun berichten?

Wanneer een persoon lijdt aan nomofobie, zullen ze altijd hun leven vergelijken met dat van anderen.

Ze zullen zich slecht voelen omdat ze – terwijl anderen een weekendje weg zijn of New York bezoeken – thuis op de bank zitten te kijken naar hun telefoon.

Hoewel datgene waar ze naar kijken zeker echt kan zijn, kunnen de foto’s ook worden gefotoshopt, gestolen van het internet of van jaren geleden zijn.

Nomofobie bestaat echt

Iemand met nomofobie lijdt veel en als ze hun telefoonverslaving niet oplossen, kunnen ze uiteindelijk komen te lijden aan periodes van ernstige angstgevoelens en stress, wat weer kan leiden tot depressie.

We moeten stoppen met afhankelijk zijn van onze mobiele telefoons. Je kunt het leven niet volledig ervaren via een elektronisch apparaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barrios-Borjas, Dayara Alejandra, Bejar-Ramos, Valeria Andrea, & Cauchos-Mora, Vania Soledad. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría55(3), 205-206. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-92272017000300205
  • Peñuela Epalza, Martha, Paternina Del Río, Juan, Moreno Santiago, Diana, Camacho Pérez, Laura, Acosta Barrios, Laura, & De León De León, Laura. (2014). El uso de los smartphones y las relaciones interpersonales de los jóvenes universitarios en la ciudad de Barranquilla (Colombia). Revista Salud Uninorte30(3), 335-346. Retrieved February 17, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522014000300008&lng=en&tlng=es.
  • Ramos-Soler, I., & López-Sánchez, C., & Quiles-Soler, M. (2017). ADAPTACIÓN Y VALIDACIÓN DE LA ESCALA DE NOMOFOBIA DE YILDIRIM Y CORREIA EN ESTUDIANTES ESPAÑOLES DE LA EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA. Salud y drogas, 17 (2), 201-213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.