Vijf inspirerende citaten voor als het leven niet zo goed gaat

Wist je dat je je leven kan verbeteren als je begint met anderen te helpen in plaats van alleen maar aan jezelf te denken? Je krijgt wat je geeft. Leer dit en andere inspirerende citaten voor als het leven even niet zo goed gaat. Zoek wat inspiratie voor als dingen tegen zitten en denk eraan: het zal beter worden.
Vijf inspirerende citaten voor als het leven niet zo goed gaat

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We houden allemaal van inspirerende citaten die ervoor gemaakt lijken te zijn om je te helpen als je het gevoel hebt dat het leven even tegen zit. Sommige van ons ‘verzamelen’ deze inspirerende citaten zelfs, omdat we weten dat we ze vroeg of laat nodig hebben.

Als we dat in beschouwing nemen, hebben we een paar inspirerende citaten en mooie uitdrukkingen voor je. We weten dat iedereen zich weleens voelt alsof het leven niet gaat zoals we het zouden willen, maar we weten ook dat dit maar tijdelijk is. 

Hoewel je dit weet, is het soms niet genoeg om een glimlach op onze lippen te toveren als we dit het meeste nodig hebben.

Lees deze mooie inspirerende citaten en onthoud ze. We weten zeker dat ze je positiviteit en energie zullen geven.

Vijf inspirerende citaten

1. “Wees vriendelijk als dat mogelijk is. Het is altijd mogelijk.” – Dalai Lama

Kleding Kopen

Hoe vaak heb je je wel niet gevoeld alsof het leven niet zo goed gaat en reageerde je het af op de eerste de beste die je pad kruiste? Dit maakt dingen alleen maar erger.

En hoe kan dat niet zo zijn? Denk eraan dat je aantrekt wat je denkt.

Als je het uitmaakt met je partner en het slecht gaat op je werk, geef jezelf dan de kans om een moment te vinden waarop je aardig kan zijn voor anderen. Je doet het niet alleen voor hen, maar voor jezelf.

We zijn allemaal menselijk en reageren op hoe mensen ons laten voelen. Dit betekent dat als je aardig bent voor anderen, ze eerder bereid zijn om je te helpen.

2. “Je krijgt wat je wil in het leven als je genoeg mensen helpt te krijgen wat zij willen.” – Zig Ziglar

Velen van ons hebben geleerd dat je moet werken om je doelen te bereiken zonder je zorgen te maken om anderen, maar het is duidelijk dat als je anderen helpt, jij ook geholpen zal worden.

Als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat in je leven, stop dan even en analyseer of je anderen helpt en hoe. Misschien is de reden dat jouw leven niet zo goed gaat wel dat je anderen gebruikt en daardoor het tegenovergestelde resultaat krijgt.

Anderen helpen is soms zo simpel als hen vragen wat ze nodig hebben of wat je voor ze kan doen. Misschien worden die financiële problemen wel opgelost als je een vriend met iets helpt dat voor jou heel makkelijk is en waar hij je voor wil betalen.

Soms krijg je geen direct voordeel, maar denk erover na: als je iemand vandaag helpt, zal die persoon je dankbaar zijn en jou ook willen helpen je doelen te bereiken. Uiteindelijk is het een sneeuwbaleffect waar iedereen voordeel uit haalt.

3. “Mislukking is een gebeurtenis, geen persoon.” – Zig Ziglar

Als je het gevoel hebt dat het leven niet zo goed gaat, omdat je op een of andere manier met tegenslag te maken hebt gehad en je vindt jezelf een ‘mislukking’, stop daar meteen mee.

Het is waar dat mislukkingen pijn doen en niemand vindt ze leuk. Mislukken is echter een onderdeel van het leven en moet als een realiteit worden geaccepteerd.

Wat je nooit moet doen, is het je laten definiëren. Als er vandaag iets mislukt, stop en analyseer je beslissingen en hoe ze tot dit resultaat hebben geleid. Leer er dan van en probeer het opnieuw, als je weet wat niet werkt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Eigenliefde 101: om van jezelf te houden, hoe doe je dat?

4. “Iedereen moet kiezen uit twee soorten pijn: de pijn van discipline of de pijn van spijt.” – Jim Rohn

Berg Beklimmen

Waarom heb je het gevoel dat het leven niet goed gaat? Heb je het gevoel dat je er te veel moeite in steekt en geen resultaat ziet? Realiseer je je dat je niet hebt gedaan wat je zou moeten doen en de resultaten niet zijn wat je had gehoopt?

Jim Rohn heeft het hierover en maakt duidelijk dat je moet werken voor wat je wil hebben totdat het pijn doet, of in je comfortzone moet blijven en genoegen moet nemen met de gevolgen.

Misschien voelt het als een zwaar gewicht op je schouders, maar eigenlijk geeft het je een hint over waar je heen moet. Neem er een paar dagen de tijd voor en denk na over je leven. Wat heb je gedaan om terecht te komen waar je nu bent? Is dit waar je zou willen zijn? Was het het waard? Wil je veranderen?

Je moet begrijpen dat iedere beslissing die je maakt op de een of andere manier pijn zal doen. Het impliceert namelijk een bepaald gevoel van opoffering. Dat is waarom je duidelijk moet zijn over wat je doelen zijn en ernaartoe moet werken.

5. “Je kunt mensen niet redden; je kunt alleen van ze houden.” – Anaïs Nin

vrouw krijgt therapie

Hoe vaak heb je je wel niet gevoeld alsof je leven niet goed gaat, omdat je van iemand anders een beter persoon probeert te maken? Het is met ons allemaal weleens gebeurd, en vaak bij meerdere mensen.

Het is mogelijk dat je iemand bent die het niet aankan om mensen te zien lijden en je hebt zo veel liefde te geven, dat je hun problemen op jouw schouders neemt alsof ze van jou zijn. Dit maakt je een geweldig persoon. Het kan echter ook schadelijk voor je zijn als je niet leert dat je andere mensen niet kan controleren.

Je moet nooit de problemen van anderen op jouw schouders nemen of hopen dat ze zullen veranderen. Ze zullen dit alleen doen als ze dit zelf willen, niet omdat jij hoopt dat ze dat doen.

Als je wil helpen, blijf ze dan steunen en help ze als ze hierom vragen. Probeer ze echter niet te controleren, want dit zal niet werken.

Het belangrijkste is dat, als je op een bepaald moment voelt dat je het niet meer aankunt, dat je dan afstand neemt. Het is gezond om een beetje egoïstisch te zijn als jouw respect en liefde in gevaar worden gebracht.

Heb je al meer energie en positiviteit gekregen van de inspirerende citaten?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Caspersz, D., & Thomas, J. (2015). Developing Positivity in Family Business Leaders. Family Business Review. https://doi.org/10.1177/0894486513505641
  • Veenhoven, R. (1994). El estudio de la satisfacción con la vida. Intervencion Psicosocial.
  • Bisquerra Alzina, R., Álvarez Fernández, M., & Psicopedagògica, G. de R. en O. (2006). Educación emocional y bienestar. Educación emocional. https://doi.org/DOI: 10.1515/bap-2012-0019

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.