Eigenliefde 101: om van jezelf te houden, hoe doe je dat?

Om van jezelf te houden moet je weten hoe je kritiek kunt accepteren en je moet je gebreken en sterke punten kennen. Daarnaast moet je ook weten hoe je dat laatste kunt gebruiken om meer plezier te hebben.
Eigenliefde 101: om van jezelf te houden, hoe doe je dat?

Laatste update: 05 augustus, 2018

Misschien heb je de zin ‘het is belangrijk om van jezelf te houden’ al veel eerder gelezen of gehoord. Het kan echter soms moeilijk zijn om het in de praktijk te brengen.

Daarom geven we je in ons artikel van vandaag wat advies over het verhogen van je zelfrespect en het liefhebben van die persoon die altijd bij je zal zijn: jij.

Om van jezelf te houden zodat je je compleet kan voelen

Wanneer we zeggen dat het belangrijk is om van jezelf te houden, dan komt dat omdat het veel voordelen heeft.

Het maakt het mogelijk om de beste versie van jezelf te zijn, om jezelf te accepteren zoals je bent en om liefde uit te stralen waar je ook gaat. Het is belangrijk om van jezelf te houden om ook van gezondere interpersoonlijke relaties te kunnen genieten.

Om van jezelf te houden moet je eerlijk zijn, veranderen wat je pijn doet, je voorbereiden op elke situatie en toegewijd zijn aan het leven. Het betekent bewust zijn van vitale behoeften, respect hebben voor jezelf en bovenal je eigen beste vriend zijn.

Vergeet niet dat er geen liefde is die groot genoeg is om het gat te vullen in iemand die niet van zichzelf houdt.

Genees die emotionele wonden die je belemmeren om gelukkig te zijn met jezelf, geniet ervan terug te kijken op het verleden en wees gelukkig om tijd alleen door te brengen. Door dit te doen, bouw je een onbreekbare band met jezelf.

Hoe kan je van jezelf houden?

Een van de belangrijkste stappen om van jezelf te houden is niet te veel van jezelf te eisen en tegelijkertijd realistische doelen te stellen. Streef vandaag naar het beste en verlies geen hoop of ga op zoek naar iets anders.

Je bent uniek en onvervangbaar en je zou het elke dag moeten onthouden. Bekijk onze onderstaande tips over hoe je van jezelf kunt houden:

1. Wees zoals je bent

Lachende vrouw met lang zwart haar

Houd je ervan om te dansen in het midden van de dansvloer? Doe het dan! Wil je door het leven gaan met groen haar? Verf het! Ben je het zat om je seksuele geaardheid te verbergen? Kom uit de kast! Vind je het moeilijk om met anderen om te gaan? Geniet in je eentje van activiteiten!

Het maakt niet uit of anderen je aankijken, bekritiseren of zelfs uitlachen. Als het je blij maakt om iets te doen dan moet je het niet laten voor wat dan ook ter wereld.

Dit geldt zowel voor je fysieke verschijning als voor je emoties en meningen. Als je 100% authentiek bent, dan heb je betere resultaten dan wanneer je je zou verstoppen achter een masker of een nep-persoonlijkheid.

2. Waardeer je ideeën en beslissingen

Ons volgende advies om van jezelf te houden, is werken aan het kunnen zeggen wat je denkt. Zolang je respectvol en vriendelijk bent, kun je jezelf uiten zoals je wilt.

Jouw meningen zijn die van jou en alleen die van jou. Ga niet akkoord met anderen om hen te behagen, verraad je ideeën niet en verlies je eigen waarheden niet.

Als je goede beslissingen neemt, vier dat dan. Raak niet overweldigd als je fouten maakt. We maken allemaal weleens fouten en dat is wat ons menselijk maakt. Je kan er zelfs iets van leren voor de toekomst.

Denk niet twee keer na om jezelf te verwennen als je iets goed doet en wees niet te streng voor jezelf als dat niet zo is.

3. Duw de critici opzij

Vrouw omarmt zichzelf met een glimlach op haar gezicht

Er zijn twee soorten kritiek: constructieve kritiek en destructieve kritiek. Helaas hebben we de neiging om meer van de laatste te gebruiken.

Een van de problemen van destructieve kritiek is dat ze je het gevoel geven alsof je minderwaardig bent, geen geluk of goed nieuws verdiend. Je kunt je ook verdrietig, depressief en gekweld voelen.

En ze belemmeren je natuurlijk om van jezelf te houden.

Zeg nee tegen jezelf kritiek geven over alles en als je het uiteindelijk toch doet, zorg er dan voor dat het je op de lange termijn helpt. Verander perspectieven en focus op wat je kunt veranderen.

Als je jezelf accepteert en je sterke punten benadrukt in plaats van jezelf te bekritiseren dan zul je je beter voelen over jezelf.

4. Zeg vaarwel tegen angsten

Alles waar je bang voor bent duwt je verder weg van vreugde en geluk. Maar, luister, het is normaal om in bepaalde situaties bang te zijn. Het belangrijkste is om het onder ogen te zien en de obstakels te overwinnen.

Als je die barrières hebt opgelost dan kun je genieten van een indrukwekkende persoonlijke groei. En je zult tegen jezelf zeggen: “Ik zag iets onder ogen waar ik echt bang voor was!” Er bestaat geen twijfel over, het is een uiterst belangrijke stap om te leren hoe je van jezelf kunt houden.

5. Focus op je sterke punten

Vrouw kijkt dromerig voor zich uit
Maak een lijst (een mentale als je dat liever hebt) met alle dingen die jij als goed beschouwt over jezelf. In het begin denk je misschien dat je die niet hebt, maar het zal je verbazen hoeveel krachten je daadwerkelijk bezit.

Ook al zijn ze klein of als je zelf denkt dat ze misschien onbeduidend zijn… ze kunnen je helpen om je beter te voelen over jezelf.

Als je je concentreert op je sterke punten, op de dingen die je goed doet in het leven en je kleine, alledaagse triomfen, dan zul je je veel blijer met jezelf zijn.

Om daar nog aan toe te voegen: vergeet niet dat positief denken meer goede dingen oplevert en dat je zelfvertrouwen snel zal groeien.

Hoe meer je over iets nadenkt, hoe belangrijker het voor jou zal zijn. Focus je op je prestaties en je zult leren om van jezelf te houden zoals je bent.

6. Vergelijk jezelf niet

Jezelf vergelijken leidt alleen maar tot je ongelukkig voelen en gevoelens van minderwaardigheid. Natuurlijk zijn de mensen om je heen op veel punten beter dan dat jij bent, maar jij bent ook beter dan andere mensen in andere dingen.

Met je sterke punten en kwaliteiten ben je uniek en kun je jezelf niet vergelijken met degenen om je heen, tenzij je ze als voorbeeld gebruikt om jezelf elke dag meer en meer te verbeteren.

Vergeet niet dat je meer waard bent dan je denkt. Je bent belangrijk voor je vrienden en familie. In hun ogen kan je niet door iemand anders vervangen worden. Je zou hetzelfde over jezelf moeten denken.

Om van jezelf te houden is nogal wat concentratie en moed vereist. Het vereist ook een beetje discipline en veel geduld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Atienza, F. L., Moreno, Y., Balaguer, I., & Rosenberg, M. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.
  • Riso, W. (1988). Entrenamiento asertivo. Medellín: Rayuela.
  • Riso, W. (2004). Pensar bien, sentirse bien. Editorial Norma.
  • Kauth, Á. R. (2015). Crítica a la crítica constructiva. Teoría y Crítica de la Psicología, (8), 212-221.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.