Echte vrienden vinden en maken, hoe doe je dat?

Een echte vriend doet dingen voor ons die niemand anders zou doen. Het is belangrijk dat we weten hoe we de dingen kunnen herkennen die ware vrienden doen. We willen dit niet alleen weten om ze te kunnen herkennen maar ook om hun daden te beantwoorden.
Echte vrienden vinden en maken, hoe doe je dat?

Laatste update: 16 juli, 2018

Ze zeggen dat je echte vrienden op één hand kan tellen. Het zijn de mensen die altijd aan onze zijde staan. Want ze luisteren naar ons en halen het beste in ons naar boven. Ze staan op een exclusieve vriendschapslijst. In dit artikel willen we het hebben over wat je kan doen om ze te herkennen.

Wat doen echte vrienden?

Sommige mensen vinden het gemakkelijk om hun echte vrienden te herkennen. Ze weten wie alleen uit eigenbelang of verborgen motieven bij hen zijn. En dat komt omdat ware vrienden dingen voor ons doen die niemand anders doet. Als je een handvol mensen aan je zijde hebt die de dingen doen die we hier oplijsten, dan ben je heel gelukkig!

1. Ze vergroten je zelfvertrouwen

Echte vrienden vergroten je zelfvertrouwen

Wanneer je je moedeloos voelt, dan laten ze je hart luchten, schreeuwen, huilen of uren aan een stuk praten. En op het einde belichten ze al je capaciteiten en positieve aspecten zodat jij je beter kan voelen. Een goede vriend probeert altijd om je zelfvertrouwen en je gemoedstoestand te stimuleren, zelfs op je slechtste momenten.

2. Echte vrienden steunen jou

Ongeacht je beslissingen zijn echte vrienden er altijd om je te vergezellen op de weg die jij kiest. Ze doen dat zelfs als ze het niet eens zijn met je keuze. Want ze geven jou door middel van een berichtje, een middag samen, een knuffel of een bepaald gebaar zoals een geschenk of een kaartje, hun steun.

3. Ze luisteren voor de volle 100% naar jou

Echte vrienden luisteren

Dit is één van de belangrijke kenmerken van echte vrienden. Wanneer we zeggen dat ze ‘naar jou luisteren’ dan verwijzen we naar het feit dat ze aandacht schenken aan alles wat je zegt. Het maakt niet uit of je jezelf herhaalt, pessimistisch bent, of je vervuld van geluk bent of vol woede zit. Ware vrienden kunnen uren aan je zijde (of aan het andere uiteinde van de telefoon) doorbrengen. Ze luisteren naar jou terwijl je klaagt, iemand beledigt, een verhaal met veel details vertelt, enzovoort.

4. Ze laten je op je gemak voelen

Wanneer je samen met een goede vriend bent dan is het niet nodig te doen alsof je iemand bent die je niet bent. Je hoeft bij echte vrienden bent ook niets te faken of proberen indruk op hen te maken. Want bij hen kan je praten zonder te letten op wat je zegt. Je kan hen tonen wie je echt bent. Je voelt je eigenlijk op je gemak, net als thuis en zonder maskers.

5. Echte vrienden helpen je

Echte vrienden helpen je

Wat doe je als je een belangrijke beslissing moet nemen en je voelt je onzeker? Dan bel je waarschijnlijk je beste vriendin. Zij kan je dan haar mening geven. Of misschien zoek je de hulp van die speciale persoon wanneer je iets moet doen waar je je niet op voorbereid voelt.

Echte vrienden geven waardevol advies. Ze halen het uit hun waarneming van de situatie. Ze bieden ons een luisterend oor, geven hun knuffels, en helpen ons een handje als we hen nodig hebben. Bovendien helpen ze ons om onszelf terug te vinden wanneer we ons wat verloren voelen. Als de dingen om welke reden ook niet goed verlopen, dan zijn zij onze rots in de branding.

6. Ze maken tijd voor jou

Echte vrienden zoeken geen uitvluchten wanneer we met hen tijd willen doorbrengen of praten. Want ze willen altijd wel tijd met ons doorbrengen. Het is waar dat we allemaal onze verplichtingen hebben. We moeten werken en hebben dingen te doen. Maar als de vriendschap echt is, dan zal je zien dat die vriend altijd tijd vindt om jou te zien.

Dit zijn enkele zinnen die echte vrienden gebruiken:

  • “Ik heb vijftien minuten tussen het werk en de les om even een koffie te drinken.”
  • “Ik moet naar de arts. Wanneer ik terugkom, zal ik bij jou langskomen om gedag te zeggen.”
  • “Maak geen plannen voor donderdagavond want dan gaan we samen uit eten.”

Het tegendeel is ook waar. Als iemand het altijd druk heeft, altijd plannen afzegt of het altijd onmogelijk maakt om elkaar te ontmoeten dan heeft die persoon misschien geen interesse om tijd te maken voor jouw vriendschap. Het is niet iets slecht. Want misschien maken ze een moeilijke periode door. Maar de kans is groot dat je deze persoon niet als een onvoorwaardelijke vriend moet beschouwen.

7. Ze vertellen je de waarheid

Ze vertellen je de waarheid

Het is heel belangrijk dat jij je omringt met mensen die eerlijk en oprecht zijn. Want het brengt jou niets goed als je omgeven wordt door mensen die jou alleen vertellen wat jij wilt horen. Als een jurkje je niet staat dan zal een echte vriend je dit vertellen. Ze zullen ook niet in staat zijn te verbergen dat ze denken dat jouw vriendje of vriendinnetje niet goed voor jou is. Bovendien zullen zij de eersten zijn die je vertellen dat je een slechte beslissing neemt.

Oprechtheid is erg belangrijk in een relatie (in vriendschap, tussen partners, op het werk). Daarom is het de moeite waard vrienden te hebben die jou altijd de waarheid zeggen, ook al kwetst het je.

8. Ware vrienden respecteren je

Echte vrienden ‘ketenen’ je niet aan hen vast zodat je altijd aan hun zijde bent. Ze begrijpen dat je andere dingen moet doen en dat je ook met andere mensen tijd moet doorbrengen. Bovendien respecteren ze je als je om welke reden dan ook alleen wil zijn. Respect is erg belangrijk in een vriendschap. Dat omvat onder andere respect tonen voor de persoonlijke ruimte van iemand.

9. Ze vergeven jou

Echte vrienden vergeven je

Een echte vriend weet dat je een mens bent en dat je fouten kan maken. Dat is de reden dat ze geen enkel probleem zullen hebben om je te vergeven wanneer je spijt hebt over iets dat je gezegd of gedaan hebt. Want ware vriendschap houdt in dat je fouten vergeeft. Je vergeeft ze vanuit het hart. Want je geeft voorrang aan de geweldige relatie en aan de tijd die jullie delen.

10. Echte vrienden maken jou een betere persoon

Als je echte vrienden wilt hebben, dan moet je leren geven. Want je kan niet ontvangen wat je niet bereid bent te geven. Vriendschap werkt niet als slechts één persoon inspanning levert. Beide personen zijn verantwoordelijk voor de groei van de vriendschap en voor de ontwikkeling van de emotionele banden. Dit geldt voor elke soort relatie: partners, familie, werkomgeving, enzovoort.

Als je in het geval van echte vrienden hen aan je zijde wil houden dan moet je eraan werken. Dit betekent dat jij niet altijd diegene kan zijn die praat. Je moet ook luisteren. Bovendien moet je respectvol en eerlijk zijn. Je moet hen helpen om een betere persoon te zijn. Ook jij moet in elke situatie aan hun zijde staan en hen jouw standpunt verschaffen om hen te helpen groeien.

Als je dus alles wat we hier vermeld hebben voor je vrienden doet, dan zal je iemand worden die ze kunnen vertrouwen. Je zal dan voor hen iemand zijn met wie ze altijd tijd willen doorbrengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.