Zeven gewoontes die goede vrienden hebben

We hebben allemaal allerlei verschillende soorten vrienden. Sommigen kennen we al ons hele leven en anderen hebben we pas net ontmoet. Sommige vrienden komen en gaan, maar zijn op de een of andere manier altijd bij ons. Toch hebben al onze vrienden iets met elkaar gemeen dat hen allemaal zo geweldig maakt.
Zeven gewoontes die goede vrienden hebben

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben allemaal allerlei verschillende soorten vrienden. Sommigen kennen we al ons hele leven en anderen hebben we pas net ontmoet. Sommige vrienden komen en gaan, maar zijn op de een of andere manier altijd bij ons.

Wat maakt echter een goede vriend?

Meestal zien we een goede vriend als iemand die er altijd voor ons is. Vaak is dit echter helemaal geen realistische eis. We hebben het niet over vrienden die op bepaalde belangrijke momenten in je leven niet bij je zijn omdat zit dit gewoon niet willen.

Het kan zijn dat je vrienden ook gewoon hun eigen leven leiden en hun eigen doelen proberen te bereiken.

Als je het moeilijk vindt om onderscheid te maken tussen gewone vrienden en goede vrienden, dan geven we hieronder een paar tips om je hier bij te helpen:

1. Een goede vriend weet dat je tijd en ruimte nodig hebt om te groeien

Goede vrienden zijn niet alleen blij voor je wanneer je je doelen bereikt. Goede vrienden zijn ook degenen die jou motiveren om je doelen te bereiken. Ze zijn zich ervan bewust dat er hierdoor misschien afstand tussen jullie kan ontstaan, maar zullen er toch altijd voor je zijn omdat ze willen dat je groeit als persoon.

Dit houdt in groeien op persoonlijk vlak, professioneel vlak en als mens.

Er zijn een paar manieren om erachter te komen of iemand een goede vriend is. Eén manier is door na te gaan of deze vriend jou op een goede manier motiveert om je grenzen te overschrijden. Als jij bijvoorbeeld zegt dat je bang bent voor wat je misschien te wachten staat, dan zal een goede vriend jou begeleiden tijdens je proces.

Tegelijkertijd zal hij je pushen om over je angsten heen te komen en buiten je comfortzone te treden.

Natuurlijk hoopt een goede vriend ook dat jij inziet dat hij ook zijn eigen doelen moet nastreven.

2. Jullie relatie is natuurlijk

Vriendschap

Nog een eigenschap die een goede vriend heeft, is dat je deze persoon nergens toe hoeft te dwingen. Juist in tegendeel. Tussen goede vrienden gaat alles vrijwel vanzelf.

Tussen goede vrienden is er vrijwel nooit sprake van ongemakkelijke stiltes en goede vrienden hebben bijna nooit de behoefte om alles goed uit te plannen. Het is hetzelfde als met een liefdesrelatie. Plannen en andere dingen vinden gewoon vanzelf plaats, ongedwongen.

Je weet dat je naast goede vrienden gewoon jezelf kunt zijn zonder problemen of beperkingen. Een goede vriend zal niet van je verwachten dat je perfect bent en ook jij weet dat hij maar gewoon een mens is. Jullie accepteren elkaar en groeien met elkaar.

3. Jullie vriendschap doorstaat de tand des tijds

Een goede vriend hoeft helemaal niet je hele leven bij je te zijn. Soms juist in tegendeel; jullie gaan beiden namelijk je eigen weg. Als jullie tijd hebben, spreken jullie met elkaar af, bellen jullie elkaar en motiveren jullie elkaar. 

Dit zijn het soort vrienden die elkaar jaren niet zien en dan na al die jaren weer afspreken en waarbij het aanvoelt alsof er helemaal geen tijd voorbij is gegaan. Voor hen is hun vriendschap niet voorwaardelijk. Dit soort vriendschappen zijn niet gebaseerd op sociale status, carrières of andere factoren.

Het maakt niet uit wie je bent, wie je bent geworden of welke problemen je hebt ervaren. Een goede vriend zal altijd hetzelfde aanvoelen.

4. Een goede vriend zal je vertellen wat hij denkt

Gesprek

Niet iedereen zal het je laten weten als hij het eigenlijk niet eens is met hetgeen je aan het doen bent of als hij vindt dat je iets niet goed aanpakt. Een goede vriend zal het je echter altijd vertellen als je iets niet goed doet. Goede vrienden zullen het je ook vertellen als je een fout begaat.

Dit doen ze omdat ze jou waarderen als persoon en ze graag willen dat jij groeit. Ze zullen niet proberen om jouw houding of keuzes te veranderen; goede vrienden weten namelijk dat dit geheel aan jou is.

Als uiteindelijk blijkt dat zij gelijk hadden en jij dus ongelijk, dan zullen ze dit niet in je gezicht wrijven, maar er voor je zijn om je te steunen en je te helpen om ook hier weer doorheen te komen.

5. Ze zullen altijd aan je blijven denken en contact met je houden

Eerder in dit artikel gaven we aan dat goede vrienden hun eigen weg kunnen gaan in het leven en toch tegelijkertijd hun vriendschap in stand kunnen houden. Dit komt doordat goede vrienden op de een of andere manier altijd aan elkaar zullen blijven denken. Tegenwoordig zorgen de technologische ontwikkelingen ervoor dat goede vrienden ondanks mogelijke afstanden toch nog goed bij elkaars leven betrokken kunnen zijn.

Dit soort vrienden zullen jou een mailtje sturen wanneer je dit het minst verwacht. Of zullen een gesprek met je aangaan op je socialenetwerkpagina. Hierdoor zal je altijd op de hoogte zijn van hun plannen en dromen.

Ze verwachten niet dat je voortdurend contact met hen zal zoeken. Vergeet echter niet dat jouw vrienden soms ook behoefte hebben om met jou te praten. Soms delen goede vrienden leuke momenten met elkaar.

En op andere momenten krijg je de kans om een goede vriend door een slechte tijd te helpen door met hem te praten.

6. Goede vrienden delen dingen met elkaar

Samenzijn

Ze kunnen allebei aan de andere kant van de wereld zitten, maar zullen hun ups en downs altijd met elkaar delen. Ben je net afgestudeerd? Ben je pas geleden bevallen van je eerste kind?

Goede vrienden willen deel uitmaken van dit soort ervaringen. Misschien kunnen ze niet zomaar het eerste vliegtuig pakken om in levende lijve bij je te zijn, maar ze willen waarschijnlijk wel graag een foto of een filmpje zien van het moment.

Dit geldt echter niet alleen voor de positieve ervaringen in je leven. Ook wanneer je een dierbare verliest of in scheiding ligt zal een goede vriend er voor je willen zijn. Ze zullen er zo veel mogelijk voor je zijn in dit soort situaties.

Als je een goede vriend hebt, dan weet je dat er altijd ergens iemand is die aan je denkt.

7. Goede vrienden accepteren jou zoals je bent

We hebben allemaal zo onze problemen. Een goede vriend is echter in staat om jou te accepteren ongeacht je problemen. Goede vrienden zullen jou niet proberen te veranderen om in een bepaalde omgeving of tijd te passen. Juist in tegendeel, goede vrienden zullen je helpen om jezelf te zijn.

Het doel dat goede vrienden hebben, is om jou ten goede te helpen veranderen. Dit houdt in dat zij het aan jou laten om te bepalen wanneer en hoe je zult veranderen.

Hoe zit het met jou? Ben jij een goede vriend? Ben je gezegend genoeg om te kunnen rekenen op een goede vriend? Heb je deze vriend al laten weten hoe erg je hem waardeert? Gebruik dit artikel als aanzetje om vandaag weer contact op te zoeken met een goede vriend!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.