Verdriet te verwerken met behulp van deze 6 adviezen

Om deze fase goed te doorstaan, is het belangrijk de gebeurtenis te accepteren. Vergeet niet dat je overleden dierbare zou willen dat je gelukkig bent. Probeer jezelf zoveel mogelijk bezig te houden en veel tijd door te brengen met familie en vrienden.
Verdriet te verwerken met behulp van deze 6 adviezen

Laatste update: 08 oktober, 2018

Het verlies van een dierbare en met dit verlies leren leven. Het is een van de moeilijkste beproevingen waar we in dit leven mee kunnen worden geconfronteerd. Het moeten accepteren dat degene waarvan we houden niet meer lichamelijk bij ons aanwezig is. Dat is een klap voor ons idee van de realiteit. We raken verward en raken bijna altijd in lange periodes van depressie en bedroefdheid. Het is dus nog om dit verdriet te verwerken.

We gaan allemaal op een andere manier om met het overlijden van een dierbare. Het hebben van een goede steunkring kan de sleutel zijn tot het leren leven met de pijn van dit verlies.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat steun vanuit je omgeving en een gezonde leefstijl je kunnen helpen je verdriet te verwerken met de tijd.

Het verwerkingsproces kan soms maanden tot wel jaren duren. Dit is afhankelijk van de impact die het overlijden van een dierbare kan hebben. En met de persoon die hiermee te maken krijgt.

Het is belangrijk te weten dat verdriet zowel emotionele als lichamelijke symptomen kent. Mensen in de rouw hebben meestal last van extreme vermoeidheid, verminderde eetlust en een verminderde seksdrang.

Als het rouwproces voor jou ingewikkelder is en naast een depressie ook gepaard gaat met andere symptomen, dan zou je een professionele psycholoog moeten raadplegen. Samen kunnen jullie dan bepalen op welke manier je je verdriet het beste kunt verwerken.

Als jij momenteel door de moeilijke periode gaat waarin je een dierbare bent verloren, dan kan onderstaand advies je misschien helpen. Zodat je dit verlies kan accepteren en je leven weer op de rails kan krijgen.

Tijd om verdriet te verwerken

De tijd heelt alle wonden. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig dan anderen. Toch is het voor iedereen belangrijk om te onthouden dat het tijd kost om te leren aanvaarden dat iemand er niet meer is. En dat we verder moeten gaan met ons leven.

Accepteer dat het niet erg is om te rouwen

Huilen

De pijn die je voelt na het verliezen van een dierbare is onvermijdelijk en kan gepaard gaan met emoties waar je lichamelijk onwel van kunt worden. Dit is echter een normaal onderdeel van het proces.

Het kan geleidelijk aan overwonnen worden. Probeer bij het doorstaan van deze pijnlijke fase de mensen om je heen of jezelf geen schuld toe te wijzen. Probeer ook je gevoelens niet te onderdrukken.

Uit je gevoelens om je verdriet te verwerken

Er is altijd wel iemand die bereid is een luisterend oor te bieden. Iemand die de pijn van de afwezigheid van een dierbare met je kan delen. Een manier om te accepteren dat een dierbare er niet meer is, is door te praten over wat er gebeurd is.

Praten over alle emoties die met deze gebeurtenis gepaard gaan. Hierdoor zul je sneller in staat zijn de gelukkige herinneringen die je met je dierbare hebt te omarmen.

Door gevoelens van verdriet en frustratie te onderdrukken, kun je namelijk geïsoleerd raken. Hierdoor zal je verdriet groter worden en je de mensen die je willen steunen van je afduwen.

Onthoud dat het leven doorgaat

Genieten

Het verlies van een dierbare kan zo pijnlijk zijn dat je de zin om verder te gaan met je leven kunt verliezen. Toch blijft de werkelijkheid zo dat het leven doorgaat. Er zijn misschien andere mensen die je nodig hebben.

Denk aan je dierbare die altijd het beste met je voorhad. Probeer manieren te vinden om, ondanks zijn/haar afwezigheid, gelukkig te zijn. Ga op zoek naar nieuwe activiteiten waar je plezier uit haalt.

Breng tijd door met familie en vrienden en wijd alles wat je bereikt aan de persoon die niet meer bij je is. Al deze dingen zullen je helpen je depressie en verdriet te verwerken.

Let op je gezondheid en de gezondheid van je familie

De intense pijn die veroorzaakt wordt door het verlies van een dierbare kan ervoor zorgen dat je vergeet te letten op belangrijke dingen. Zoals goede voeding, regelmatige beweging en andere gezonde gewoontes die de kwaliteit van je leven verbeteren.

Het is belangrijk om deze gewoontes te herstellen en in stand te houden. Ze kunnen je namelijk helpen de depressie te verzachten en ernstige ziektes te vermijden.

Misschien ook interessant om te lezen:

Vijf voedingsmiddelen die je gezondheid verbeteren

Steun je familie

Gelukkig Gezin

Hoewel je waarschijnlijk ontzettend veel pijn voelt, is het goed om het volgende te onthouden. Je bent niet de enige die lijdt onder het verlies van je dierbare. Misschien hebben je familieleden of vrienden ook behoefte aan steun.

Door klaar te staan voor anderen zul je jezelf ook beter gaan voelen. Je familie en vrienden moeten ook herinnerd worden aan de gelukkige momenten die ze met hun dierbare hebben meegemaakt en aan het gegeven dat deze momenten altijd in hun hart zullen voortbestaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.