Wat gebeurt er in je hersenen als je depressief bent?

17 november 2018
Als je depressief bent, heeft dit ook invloed op je hersenen. Je wil vaak huilen, en ook heb je veel behoefte aan het eten van suiker. Probeer hulp te vinden om over de depressie heen te komen, zodat het niet chronisch wordt.

De hersenen zijn een geweldig orgaan waar we nog steeds veel over leren. Hoe bijvoorbeeld bepaalde emoties gedefinieerd worden, zoals bij depressie. De waarheid is dat je gedurende je leven vaak depressief of verdrietig bent en persoonlijke gebeurtenissen meemaakt, die je testen.

Verdriet is een normale emotie van de mens, net als blijdschap, angst of woede. Als je dit ervaart, dan betekent dit dat je hersenen anders werken en een aantal effecten tegelijkertijd creëren waar je je soms niet van bewust bent.

Je hebt mogelijk meer honger of je voelt je vermoeider, wil graag alleen zijn of je begint te huilen. Misschien wil je meer weten over wat er in je lichaam gebeurt en hoe je verdriet kan aanpakken om zo snel mogelijk te ontsnappen aan deze situatie.

Als gevolg zal je ernstigere ziektes voorkomen, die je manier van leven flink kunnen beïnvloeden, zoals bij depressie bijvoorbeeld.

Lees ook:
Gezondere hersenen door deze stoffen te vermijden

Wanneer je hersenen depressief zijn

Verdrietig poppetje

Verdriet is één van de emoties die de meeste invloed heeft op je metabolisme. Maar wat betekent dat?

Het betekent dat er veel veranderingen in het lichaam en de geest plaatsvinden door externe problemen, of dat nu door verlies, teleurstellingen of keuzes die we soms in ons leven moeten maken komt. We zullen hieronder eens kijken naar al deze aspecten.

Het belang van empathie

De hersenen hebben verschillende verdedigingsmechanismen tegen verdriet. Het is de emotie die je het snelst op kan merken bij mensen. Wanneer je iemand ziet, dan kan je direct zien of hij of zij verdrietig is of niet. Je zal, met andere woorden, empathie voor diegene ontwikkelen.

Deze dimensie stelt je in staat om mensen die verdrietig zijn te ondersteunen. Iedereen weet hoe fijn het is om vrienden en familie te hebben die ons steunen. Empathie is over het algemeen iets wat meer ontwikkelt is bij vrouwen.

Je hersenen hebben meer energie nodig: glucose

Chocola eten tegen depressie

Wanneer je lijdt aan depressie zijn je hersenen erg actief. Het klinkt misschien raar, maar wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat depressieve hersenen meer dan 70 verschillende onderdelen van de hersenen activeren.

Waarom? Het is makkelijk om te begrijpen. Wanneer je depressief bent dan onthoud je, denk je, lijd je en redeneer je om naar oplossingen of nieuwe alternatieven te zoeken. Je slaapt nauwelijks omdat je over zoveel dingen nadenkt.

Je moet ook onthouden dat je hersenen bijna 20% van je energie gebruiken. Maar wanneer je depressief bent, dan is er zelfs nog meer nodig, waarbij glucose de primaire behoefte is.

Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer honger, meer behoefte om te eten en je hunkert naar zoete dingen. Soms zijn dit de redenen waarom je aankomt wanneer je verdrietig of depressief bent.

De essentiële behoefte om te huilen

Huilen als je depressief bent

Huilen is een natuurlijk en noodzakelijk gedrag, dat spanningen en emoties loslaat.

Periodes van verdriet betekenen een ophoping van grote hoeveelheden spanning in je lichaam. Tranen hebben een biologische functie om je ogen te hydrateren, maar je kan ze onderscheiden van emotionele of huilende tranen, die ook nodig zijn voor je gezondheid.

Er hoopt teveel spanning op in de hersenen en deze onrust moet vrijgelaten worden. Tranen zijn de beste manier om dit te doen. Naderhand zullen endorfines vrijgelaten worden, die je een beter en ontspannen gevoel geven.

We raden daarom aan om de behoefte om te huilen niet te onderdrukken.

Voorkom slechte periodes en leef en leer

Blije vrouw in het gras

Periodes van verdriet zouden moeten fungeren als een levensles, om een nieuwe weg in te slaan en er sterker uit te komen.

Misschien ook interessant:
Wat zijn de lichamelijke gevolgen van verdriet?

Verdrietige hersenen genereren meer serotonine, een neurotransmitter die geassocieerd is met motivatie. Als je niet in staat bent om verder te gaan na een periode van verdriet door het maken van nieuwe beslissingen en te accepteren wat gebeurd is, dan zal het gebrek aan serotonine ervoor zorgen dat je ziektes zoals:

  • depressie
  • obsessieve-compulsieve stoornis
  • gewelddadige uitbarstingen krijgt

Je moet proberen sterk te zijn en nieuwe dingen vinden, die je helpen om verder te gaan in deze periodes van zelfreflectie.

Eén ding dat depressie voor je doet, is dat het je laat leven en leren. Iedereen weet dat het leven niet altijd makkelijk is.

Er zijn hindernissen die je moet overbruggen en nieuwe wegen die je in moet slaan, wat realiteiten zijn waar je van moet leren. Je zal hierdoor sterker en meer capabel zijn.