Gedrag dat kan leiden tot het einde van een relatie

We kunnen er niet van uitgaan dat onze partner wel zal veranderen als we hem nooit hebben verteld dat we last hebben van zijn gedrag. Dit zou er namelijk eerder voor zorgen dat onze relatie tot een einde komt. 
Gedrag dat kan leiden tot het einde van een relatie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het einde van een relatie kan er soms voor zorgen dat we onszelf de volgende vraag stellen: ‘Waarom, als alles zo goed ging?’

Weet je echter zeker dat alles goed ging? In dit artikel bespreken we enkele vormen van gedrag die erop kunnen wijzen dat het de verkeerde op kan gaan met je relatie.

Relaties komen niet van de ene op de andere dag tot een einde zonder een duidelijke reden. Het kan zijn dat we bepaald gedrag hebben vertoond, zonder ons te realiseren hoe schadelijk het kon zijn. 

Laten we eens naar kijken naar een paar voorbeelden.

Gedrag dat kan leiden tot het einde van een relatie

1. Je partner voortdurend bekritiseren

Vrouw die kritiek levert op haar partner

Een van de eerste vormen van gedrag die kunnen leiden tot het einde van een relatie, is wanneer we onze partner voortdurend lopen te bekritiseren. Bijvoorbeeld over hoe hij eruitziet, hoe hij rijdt, de kleding die hij draagt, de manier waarop hij praat enzovoort.

Onze kritiek heeft een doel: de ander veranderen. Dit is iets dat nooit mogelijk zal zijn. Het is een poging om de ander te manipuleren en te veranderen in iemand die hij simpelweg niet is.

Om een ​​gezonde en solide relatie in stand te houden moeten partners elkaar volledig accepteren voor wie ze zijn.

Als je je partner niet leuk vindt zoals hij is heb je twee opties: dit accepteren of je partner verlaten. Iemand voortdurend bekritiseren is echter nooit een optie.

2. Je partner beledigt jou de hele tijd

Houdt je partner je voor de gek? Vernedert hij je zo nu en dan? Als dit is hoe je je voelt, maar je laat dit niet aan je partner merken, dan doe je niets om het probleem op te lossen.

Soms is het zo dat onze partner ons op een bepaalde manier kwetst. Maar wij zeggen hier niets over in de naam van de liefde.

De meest waarschijnlijke reden is dat we lijden aan emotionele afhankelijkheid. Dit zorgt er namelijk voor dat we niet in staat zijn om te zeggen: ‘Dit tolereer ik niet; ik ga ervandoor.’

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een gezonde relatie vereist dat twee partners elkaar respecteren. Als dit niet het geval is dan zal dit ongetwijfeld nog een van die dingen zijn die het einde van een relatie kunnen aankondigen.

3. Het is altijd de schuld van de ander

Partners die elkaar beschuldigen

Van alle vormen van gedrag die het einde van een relatie kunnen betekenen, is dit beslist een van de duidelijkste. We hebben het over gedrag waarbij de schuld altijd bij iemand anders wordt gelegd. Dat betekent natuurlijk dat deze persoon nooit ergens zelf verantwoordelijkheid neemt.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat een vrouw boos wordt op haar partner omdat hij zijn voeten op de tafel legt. Ze geeft hem de schuld, terwijl ze in werkelijkheid al twee jaar samen zijn. Ze heeft nog nooit eerder gezegd dat hij zijn voeten niet op tafel moet leggen.

Wie is in deze situatie nu echt de schuldige?

Het is heel makkelijk om de schuld bij iemand anders te leggen. Niet alleen voor dit soort dingen maar ook voor andere dingen die we ons niet realiseren.

De vrouw had vanaf het begin duidelijk moeten maken dat ze het niet leuk vindt als haar vriend zijn voeten op tafel legt. In plaats daarvan probeerde ze haar partner echter te laten ‘raden’ dat het haar dwarszat.

Deze houding is niet correct. De vrouw is dan ook degene die de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de situatie. Op die manier kan ze ervan leren en kan ze deze les toepassen op toekomstige kwesties.

4. Stilte en onverschilligheid

Er bestaat een bepaald soort houding die behoorlijk giftig is en als doel heeft om de relatie te manipuleren. In dit geval hebben we het over stilte en onverschilligheid.

Dingen als beschuldigingen of kritiek kunnen ervoor zorgen dat iemand ervoor kiest om te zwijgen en onverschillig te zijn om zijn partner te ‘straffen’.

Dit houdt niet alleen in dat hij geen respect toont voor zijn partner maar ook dat hij ervoor probeert te zorgen dat zijn partner zich aan hem onderwerpt.

Wanneer onze partner ons probeert te straffen omdat we zeggen wat we denken of wat ons dwarszit en dit doet door ons te negeren, dan is het tijd om de relatie te verbreken.

5. Je partner dwingt je en eist dingen

Koppel dat ruzie heeft op straat

Dit heeft veel te maken met de onvoorwaardelijke acceptatie waar we het in het begin over hadden.

Onze partner dwingen en bepaalde dingen van hem eisen is ook een van die dingen die kunnen wijzen op het einde van een relatie.

We kunnen niets afdwingen en eisen van onze partner. Hij is een vrij persoon die we moeten respecteren zonder enige poging te doen om hem te manipuleren met onze grillen.

Als dit gebeurt in jouw relatie, dan is het belangrijk om je relatie opnieuw te bekijken. Manipulatieve houdingen zijn erg giftig.

Komt dit gedrag jou bekend voor in je relatie? Als je je er op tijd van bewust wordt dan kun je er een einde aan maken, voordat het een einde maakt aan je relatie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.