In het leven gaat het allemaal de inspanning die je zelf levert

"Het lot schudt de kaarten, maar wij zijn degenen die het spel moeten spelen." Soms zijn geluk en talent gewoon niet genoeg. Je hebt ook hard werk en een sterke, onwrikbare toewijding nodig.
In het leven gaat het allemaal de inspanning die je zelf levert

Laatste update: 07 maart, 2019

We leven in een maatschappij die soms succes kent zonder zelfverzekerdheid. Sommige mensen denken dat succes in het leven niet altijd een weerspiegeling is van veel inspanning.

Sommigen denken dat het vooral te maken heeft met een derde partij. Soms zullen deze mensen zelfs zeggen dat succesvolle mensen gewoon geluk hebben, of dat het lot het voor hen zo bepaald heeft.

Dit kan inderdaad waar zijn. Het kan zijn dat sommige mensen met dank aan allerlei invloeden van buitenaf heel ver komen zonder bijzondere talenten te hebben. Toch kunnen we ook niet ontkennen dat talent wel degelijk bestaat.

Als je echter ergens in uitblinkt, dan komt dit meestal doordat je hier erg je best voor hebt gedaan. Doordat je nachten hebt doorgehaald, dagen lang moeite hebt gedaan, opofferingen hebt gemaakt en voortdurend door bleef vechten zonder ook maar te denken dat opgeven ooit een optie zou zijn.

Zoals we allemaal wel weten, gaat voor niets de zon op en al het andere vereist inspanning. Toch zijn er nog altijd mensen die zichzelf beperken door alleen maar te blijven dromen en hopen dat alles op een dag vanzelf wel op zijn plek zal vallen, dat ze op een dag mazzel zullen hebben.

Anderen weten daarentegen dat er maar één manier bestaat om je dromen waar te maken. Dat is door middel van hard werk en een hoop inspanning.

Vandaag willen wij dat je hier even over nadenkt.

Alles wat je hebt, is te danken aan je harde werk en inspanning

De schrijver Wally Lamb zei ooit eens: “Het lot schudt de kaarten, maar wij zijn degenen die het spel moeten spelen.

Mensen die denken dat het geluk van hun vrienden of het succes van hun buurman puur toeval is, hebben het mis. Ze hebben het zo mis, dat sommigen zelfs op zoek gaan naar allerlei excuusjes om zichzelf gerust te stellen. Dit doen ze om het bewijs te verbergen. Het stoort ze namelijk om te zien dat anderen gelukkiger en succesvoller zijn dan zij.

Alles wat je hebt is te danken aan je harde werk en inspanning

Het kan inderdaad lastig zijn. Achter deze werkelijkheid gaat echter een interessant psychologisch proces schuil. Later zullen we het hebben over een paar belangrijke aspecten in relatie tot succes, het overwinnen van moeilijkheden en afgunst.

Het tweesnijdend-zwaard van ver geluk

“Ik wil dat je gelukkig bent, maar niet gelukkiger dan ik”. Deze zin is een goede samenvatting van hetgeen een ‘nepvriend’ voelt wanneer hij toekijkt hoe wij het leven leiden waar we altijd al van gedroomd hebben.

Als je weleens hebt gemerkt dat een kennis of vriend je zo’n gevoel heeft gegeven, dan is het belangrijk om te weten waarom.

  • Sommige mensen houden ervan om enigszins controle te hebben over de mensen die dichtbij hen staan. Deze controle is ook gebaseerd op gelijke voorwaarden. Als iemand uit deze balans ontsnapt, dan wordt hij in twijfel getrokken en afgewezen.
  • Deze behoefte aan controle is eigenlijk een dekmantel voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit soort mensen denken doorgaans “Als iedereen om mij heen net zo slechts is als ik, dan zal mijn onbekwaamheid niet opvallen”. In dit geval is er sprake van ongelijke voorwaarden.

Het moment waarop dit soort mensen zien dat het werk van hun vrienden net zo goed of zelfs nog beter is dan hun eigen werk, voelen ze zich meteen bedreigd.

Volharding werpt altijd zijn vruchten af; let niet op de mensen die zeggen van niet

“Waarom zou je daar willen solliciteren? Dat is een en al oplichterij en de mensen die daar wel aan de bak komen, zijn de mensen die goede connecties hebben!”, “Waarom ben je verliefd geworden op hem? Hij is veel te goed voor jou, je verspilt alleen maar je tijd!”

We hebben dit soort dingen allemaal weleens moeten aanhoren. Misschien zullen ze enigszins anders zijn afhankelijk van je locatie, de context of de mensen die dit tegen je zeggen, maar het idee blijft altijd hetzelfde. De mensen die dit soort dingen tegen je zeggen, willen jouw vleugels knippen en je dromen vernietigen om ervoor te zorgen dat je nooit gelukkiger zult worden dan zij.

Natuurlijk moeten we enigszins realistisch blijven, aangezien we soms de neiging hebben om een kaartenhuis te bouwen bovenop een zachte, donzige wolk. Als het doel dat we voor ogen hebben echter duidelijk, logisch en haalbaar is, dan moeten we er alles aan doen om het waar te maken.

Volharding werpt altijd zijn vruchten af

Dagelijkse inspanning is een weerspiegeling van volharding. De mensen die niet bereid zijn om hun tijd, emoties, dromen en alles van zichzelf te investeren, zullen hun doelen nooit bereiken.

Dit komt door iets wat we hierboven ook al zeiden: in het leven gaat voor niets de zon op.

Geef nooit op

Deze volharding en dagelijkse inspanning gaan gepaard met een onwrikbare houding: de vastberadenheid om nooit op te geven.

Iedereen die graag een bepaald doel wil bereiken, zal hiervoor meer opofferen dan alleen inspanning en tijd. Ze moeten tegelijkertijd namelijk ook allerlei uitdagingen van buitenaf zien te overwinnen. 

Dit zijn niet alleen de neppe vrienden waar we het eerder ook al over hadden, de mensen die onze dromen onderuit halen. Het zijn ook alle barrières die de maatschappij voor ons creëert. En natuurlijk dezelfde trucjes die we allemaal keer op keer tegenkomen.

Geef nooit op

Daarom is het belangrijk om stevig in je schoenen te blijven staan. Als je weet dat je in staat bent iets te bereiken, dan moet je ervoor gaan. Trotseer de woeste zeeën waarop niet iedereen boven water blijft.

Soms is talent alleen namelijk niet genoeg. Soms moet je ook over voldoende moed en een eervolle, sterke en onwrikbare geest beschikken. Alleen dan kunnen we het succes bereiken dat we verdienen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Levi, U., Einav, M., Ziv, O., Raskind, I., & Margalit, M. (2014). Academic expectations and actual achievements: The roles of hope and effort. European Journal of Psychology of Education, 29(3), 367-386.
  • Federičová, M. (2014). The Impact of High-Stakes School-Admission Exams on Study Effort and Achievements: Quasi-experimental Evidence from Slovakia. CERGE-EI Working Paper Series, (517).
  • Komarraju, M., & Nadler, D. (2013). Autoeficacia y logros académicos:¿ Por qué son importantes las creencias implícitas, los objetivos y la regulación del esfuerzo. Aprendizaje y diferencias individuales, 25, 67-72.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.