Wat veroorzaakt dromen waarin je valt?

Je hebt er waarschijnlijk wel eens één gehad, maar wist je dat dit soort dromen kunnen worden gerelateerd aan stress?
Wat veroorzaakt dromen waarin je valt?

Laatste update: 13 oktober, 2018

Dromen waarin je valt komen relatief vaak voor. Er wordt gezegd dat ten minste 95% van de mensen er wel eens één heeft gehad. Ze creëren plotselinge angst die ons aan het schrikken maakt en waardoor we wakker worden. Wat zijn de oorzaken van dit soort dromen?

Mogelijke verklaringen voor dromen waarin je valt

Dromen dat je Valt

Het is vrij normaal. Je valt in slaap en begint net te dromen als je plotseling in een afgrond valt; de grond verdwijnt onder je voeten of je valt van de rand van een klif en ervaart dat beangstigende gevoel van vallen. Je hart gaat tekeer en je wordt wakker met angst in het hart en de geest, omdat je zo geschrokken bent. Je kunt zelfs denken dat je op een of andere manier uit bed bent gevallen en in sommige gevallen gebeurt dat ook daadwerkelijk.

Wat is de oorzaak van dit verschijnsel?

1. Het komt voor tijdens de eerste fase van de slaap

Slapen op een Stoel

Als je je deze dromen nog kunt herinneren, zul je beseffen dat ze zich voordoen binnen enkele minuten na het in slaap vallen. In het Sleep Lab in het ziekenhuis van Madrid in Spanje is dit fenomeen onderzocht en er werd geconcludeerd dat het een gevolg is van een kleine onbalans tussen het vestibulair systeem en het kinesthetische systeem.

Het lichaam is nog niet aangepast aan een liggende positie, wat ons dwingt om wakker te worden met een gevoel dat we vallen. Dit zorgt ervoor dat veel mensen daadwerkelijk uit bed vallen.

2. Stress is een belangrijke factor

Hersenen die Stress Ervaren

Probeer nu om je emotionele toestand te onthouden wanneer je dit fenomeen ervaart. Dromen waarin je valt worden ook geassocieerd met stress. We onderwerpen onze geest aan een te hoge activiteit; cortisol versnelt de kernfuncties en hersengolven zijn bezig op maximale activiteit. Wanneer we dit vaststellen is ons lichaam ontspannen, maar de geest blijft actief, veel meer dan normaal.

En dan is er een nieuwe onbalans: een overactief brein in een ontspannen lichaam. Dit leidt tot een gevoel van vallen, wat wordt vertaald in je dromen, waardoor je wakker schrikt.

3. Het verschijnsel van slaapverlamming

Zweven Boven Water

We hebben gesproken over slaapverlamming in een ander artikel over slaapstoornissen. Dit gebeurt wanneer we ons bewust worden dat we een nachtmerrie hebben, maar niet wakker kunnen worden. Het gevoel is heel levendig en intens, soms zelfs angstaanjagend, want alles lijkt heel echt. Als we dromen dat we vallen is het een onaangename ervaring, die ons wakker wil maken voordat we de grond raken.

We kunnen concluderen dat de belangrijkste oorzaak van dit fenomeen stress is. De hersenen zijn immers opgewonden, wat leidt tot een verstoring van het evenwicht tussen lichaam en geest tijdens de eerste fases van de slaap. De hersenen reageren vervolgens op deze onbalans door met angst gevulde dromen te produceren.

Er is ook de theorie dat dromen van vallen een erfelijk instinct is van onze vroege mensachtige voorouders, die in de bomen sliepen en plotseling wakker moesten worden om niet te vallen. Interessant, toch?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Freud, S. (1979). 4 La interpretación de los sueños. Sigmund Freud Obras Completas. https://doi.org/10.1046/j.1460-9568.2002.02000.x
  • Tirapu-Ustárroz, J. (2012). Neuropsicología de los sueños. Revista de Neurologia.
  • Brailowsky, S. (1998). Las sustancias de los sueños: neuropsicofarmacología. La ciencia para todos.
  • Gómez Milán, E. (2008). El sueño. Vasa.
  • Cuellar NG, Whisenant D, Stanton MP. Hypnic Jerks A Scoping Literature Review. Sleep Medicine Clinics. 2015.
  • Sathe H, Karia S, Desousa A, Shah N. Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. Journal of Neurosciences in Rural Practice. 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.