Wat je slaaphouding over je zegt

Je kunt veel afleiden over de persoonlijkheid van een persoon door te analyseren hoe hij of zij slaapt. Het is een kwestie van observeren als je die mogelijkheid hebt als je meer over jezelf te weten wilt komen zonder het te kunnen vragen.
Wat je slaaphouding over je zegt
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De manier waarop je ligt in je slaap kan een boel zeggen over je persoonlijkheid, je gewoontes en zelfs over waar je je zorgen over maakt. Er zijn veel verschillende manieren om te liggen als je slaapt. Ontdek in dit artikel wat jouw slaaphouding over jezelf vertelt.

Wat zegt onze slaaphouding over ons?

Als je slaapt profiteert je lichaam van de rust en je geest herstelt en verfrist zichzelf. Hoewel het waar is dat er net zoveel houdingen zijn als dat er mensen in de wereld zijn, is het zo dat er zes basishoudingen te identificeren zijn (met een paar varianten voor ieder).

Na veel onderzoek is de relatie tussen de positie waarin mensen liggen tijdens hun slaap en hun persoonlijkheid bekend geworden. Lichaamstaal wordt te allen tijde gebruikt en is ook aanwezig tijdens je slaap. Iedere houding heeft ook invloed op je gezondheid.

slaap-6

De zes slaaphoudingen

Foetushouding

Dit is slapen op je zij, opgekruld, met je knieën naar je borst en de armen gekruist of dicht bij je benen. Het wordt zo genoemd, omdat het de manier is waarop baby’s liggen in de baarmoeder van de moeder. Soms kan een arm onder een kussen liggen. Het is de meest voorkomende houding die mensen aannemen wanneer ze gaan slapen. In de eerder genoemde studie kozen 41% van de 1000 mensen die onderzocht zijn deze houding.

Dubbel zoveel vrouwen als mannen kozen deze positie. Met betrekking tot de persoonlijkheid zijn er verschillende varianten. Zo staat bijvoorbeeld het “opkrullen” in de slaap in verband met de gevoeligheid en emoties, alsmede de neiging tot hechtere relaties. Personen die in deze houding slapen kunnen verlegen lijken wanneer ze iemand ontmoeten, maar daarna zullen ze zich ontspannen. Ze zijn erg aardig, zorgzaam en zijn bang emotioneel gekwetst te worden.

“Boomstam”-houding

Deze wordt gekenmerkt door het slapen op de zij met beide benen recht naast elkaar, evenals het rechthouden van de rug. Je handen zullen vaak op de zijkant van je lichaam liggen of je slaapt met één ervan onder het kussen of zelfs uitgestrekt.

Deze houding werd slechts door 15% van de mensen die aan de studie deelnamen gekozen. Mensen die zo slapen zijn onbevangen, ontspannen en hebben een zorgeloze persoonlijkheid. Het zijn zeer sociale mensen, die kunnen opschieten met de meeste mensen, zich goed voelen wanneer ze deel uitmaken van een groep, vertrouwen hebben  in anderen. Meestal zijn ze zeer onschuldig.

slaap-5

“Melancholische” houding

Je rug is recht, maar je benen zijn licht naar voren gebogen. De handen liggen gestrekt naar voren en één kan zich onder het kussen bevinden. 13% van de vrijwilligers in het onderzoek zei dat zij op deze manier slapen. Mensen die slapen in de melancholische houding hebben een meer gecompliceerde persoonlijkheid.

Hoewel ze vriendelijk en open zijn van nature, hebben ze tegelijkertijd ook de neiging cynisch en wantrouwend tegenover anderen te zijn. Beslissingen kunnen ze kalm maken, maar als deze personen een beslissing nemen, zijn ze zeer koppig en is er niets dat ze van gedachten kan doen veranderen. Ze kunnen ook beste vrienden zijn en zorgen goed voor anderen.

Soldatenhouding

Slapen met het gezicht omhoog, met je benen gespreid op heup- of schouderbreedte en je armen gestrekt langs de zijkanten van je lichaam (bijna altijd het lichaam rakend). Niet meer dan 8% zei te slapen op deze manier, met hun kin naar het plafond.

De persoonlijkheid van deze mensen wordt gekenmerkt door gereserveerdheid, rust en met niet erg sterke emoties. Deze mensen laten anderen niet veel over hen te weten komen. Ze houden niet van de “het gewone”, ze hebben zeer hoge doelstellingen en leggen de lat hoog. Daarnaast zijn ze loyaal en beschermen hun familie en geliefden. Ze waarderen de banden die zij met anderen hebben zeer.

slaap-8

“Vrije val”-houding

Deze slaaphouding noemt men zo, omdat het lijkt alsof je net uit de hemel bent gevallen. Je ligt met het gezicht naar beneden, met je hoofd gedraaid naar één kant en met één of beide handen onder het kussen of boven je hoofd. 7% van de mensen die deelnamen aan de studie zei dat ze op deze manier slapen.

Met betrekking tot persoonlijkheid: de “vrije val”-mensen zijn zeer intens, gezellig, schaamteloos en diep van binnen zeer gevoelige mensen. Ze houden veel van vrijheid en willen niet worden verteld wat ze moeten doen (op geen enkel moment, of het nu gaat om liefde, werk, gezin, maatschappij etc.). Ze zijn ook niet veroordelend.

“Ster”-houding

Dit is het tegenovergestelde van de hierboven genoemde slaaphouding. Dat komt omdat de persoon met het gezicht naar boven ligt. De armen liggen gedeeltelijk of volledig rond het kussen en de benen een beetje gebogen of recht. Dit is de favoriete positie van 5% van de ondervraagde personen.

De persoonlijkheid van de “sterren” houdt in dat ze beter dan anderen naar problemen kunnen luisteren. Het zijn zeer goede vrienden en ze zijn altijd bereid om anderen te helpen. Maar vooral zijn ze graag het middelpunt van de aandacht, of ze nu op een vergadering, omringd broers en zussen enz. zijn.

Een slaaphouding waarbij je op je zij ligt (foetus, boomstam en melancholie) zijn de gezondste van de zes. Volgens artsen moet je op je zij slapen om te voorkomen dat je druk zet op je hart en de rest van je vitale organen. We raden aan om op de rechterkant te slapen. Sommige boeken raden ook aan om je houding te wijzigen halverwege de nacht (de helft op de ene kant en de andere helft op de andere kant).

De twee posities met het gezicht naar boven (ster en soldaat) kunnen ertoe leiden dat je niet kunt slapen ‘s nachts, wat ook leidt tot snurken en andere ademhalingsproblemen, zoals apneu. Ze veroorzaken ook zuur reflux. Tenslotte is de enige houding met het gezicht naar beneden (vrije val) goed voor de spijsvertering, hoewel anderen zeggen dat het de minst aanbevolen houding is omdat alle vitale organen “ingedrukt” worden tegen het matras.

Foto’s eigendom van Tony Alter, David Goehring, Betssssy, Joi Ito, Timothy Krause


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agargun, M. Y., Boysan, M., & Hanoglu, L. (2004). Sleeping position, dream emotions, and subjective sleep quality. Sleep and Hypnosis, 6(1), 8–13; texto completo
  • Beyers, J., Dieltjens, M., Kastoer, C., Opdebeeck, L., Boudewyns, A. N., De Volder, I. et al. (2018). Evaluation of a Trial Period With a Sleep Position Trainer in Patients With Positional Sleep Apnea. Journal of Clinical Sleep Medicine, 14(4), 575–583. https://doi.org/10.5664/jcsm.7048
  • de Koninck, J., Lorrain, D., & Gagnon, P. (1992). Sleep Positions and Position Shifts in Five Age Groups: An Ontogenetic Picture. Sleep, 15(2), 143–149. https://doi.org/10.1093/sleep/15.2.143; texto completo
  • Domino, G., & Bohn, S. A. (1980). Hypnagogic exploration: Sleep positions and personality. Journal of Clinical Psychology, 36(3), 760–762. https://doi.org/10.1002/1097-4679(198007)36:3<760::AID-JCLP2270360328>3.0.CO;2-H
  • Dunkell, S. (1977). Sleep positions. New York: William Morrow.
  • Marques, M., Genta, P. R., Sands, S. A., Azarbazin, A., de Melo, C., Taranto-Montemurro, L. et al. (2017). Effect of Sleeping Position on Upper Airway Patency in Obstructive Sleep Apnea Is Determined by the Pharyngeal Structure Causing Collapse. Sleep, 40(3), zsx005. https://doi.org/10.1093/sleep/zsx005
  • Skarpsno ES, Mork PJ, Nilsen TIL, Holtermann A. Sleep positions and nocturnal body movements based on free-living accelerometer recordings: association with demographics, lifestyle, and insomnia symptoms. Nat Sci Sleep. 2017 Nov 1;9:267-275. doi: 10.2147/NSS.S145777. PMID: 29138608; PMCID: PMC5677378.
  • Tetley M. Instinctive sleeping and resting postures: an anthropological and zoological approach to treatment of low back and joint pain. BMJ. 2000 Dec 23-30;321(7276):1616-8. doi: 10.1136/bmj.321.7276.1616. PMID: 11124203; PMCID: PMC1119282.
  • Yu, C. K.-C. (2012). The effect of sleep position on dream experiences. Dreaming, 22(3), 212–221. https://doi.org/10.1037/a0029255

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.