Een relatie beginnen met iemand die gekwetst geweest is

Mensen die de neiging hebben een redder te zijn, denken vaak dat het iets positief is. Maar ze beroven mensen van de mogelijkheid om hun problemen in hun eentje te confronteren. 
Een relatie beginnen met iemand die gekwetst geweest is

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ga je een relatie beginnen met iemand die gekwetst geweest is of met iemand die nog steeds een gebroken hart heeft? Sommige mensen hebben de neiging om redders of helers te worden.

Ze voelen zich aangetrokken tot mensen die iemand nodig hebben die hen weer oplapt.

Maar vaak zijn ze zich niet bewust van het risico dat ze nemen wanneer ze halsoverkop een relatie beginnen met iemand die gekwetst geweest is.

Want vaak moet dit type persoon wat tijd alleen doorbrengen en zelf de pijn overwinnen.

Het reddercomplex

Het reddercomplex

Wanneer iemand een reddercomplex heeft, dan maakt het hem alert op ieder mens die gekwetst is en zorg nodig heeft. 

Misschien is dit een persoon die door een giftige of een gewelddadige relatie vernietigd is of vernederd geweest is… Het is iemand die de liefde niet gekregen heeft die hij verdiende en voor wie de redder welkom is.

De redder kan dan proberen te helpen om hun wonden te helen en wachten tot ze een eerste kleine stap voorwaarts zetten.

Misschien herken je dit type profiel. Als jij een reddercomplex hebt, dan zal je misschien ook de volgende motieven herkennen:

  • Je ouders konden je basisbehoeften als kind niet vervullen. Ze gaven je niet de liefde en de zorg die je nodig had. Om dit te compenseren geef jij aan andere mensen wat jij nooit had.
  • Je ouders waren heel autoritair en agressief. Dus beschouw jij andere meer kwetsbare en beschadigde mensen als mogelijke volmaakte partners. Je kiest voor het tegenovergestelde uiterste.
  • Al vanaf heel jonge leeftijd heb je een leven geleid waarbij je probeerde andere mensen te behagen. Nu zorg je voor iemand en probeer je alles te doen wat ze mogelijk nodig kunnen hebben.
  • Uit angst om alleen te zijn of voor afwijzing geloof je dat je door te proberen om mensen te behagen en te helpen ervoor zal zorgen dat mensen bij jou willen zijn. Je gelooft dat door de manier zoals je bent, andere mensen de gunst in natura zullen terugbetalen.

Het risico van een relatie beginnen met iemand die gekwetst is

We omarmen een gekwetst persoon zonder hen de tijd te geven om zichzelf te helen. Zoals je kan zien, is dit een resultaat van onze eigen ervaringen.

Maar wat we vaak niet beseffen als we een relatie beginnen met iemand die gekwetst is, is dat we zelf de personen zijn die uiteindelijk gekwetst zullen worden.

Wanneer de gekwetste persoon herboren is

Een relatie beginnen met een gekwetste persoon

We kunnen bijna zeggen dat het onvermijdelijk is. Zodra de gekwetste persoon genezen of herboren is, zullen ze nog steeds zijn zoals ze waren. Dit is dankzij de zorg van de persoon die hen opgevangen heeft.

Maar wat gebeurt er daarna? Wat gebeurt er wanneer de gekwetste persoon op de vlucht slaat en hij de persoon die zijn pijn op zich genomen heeft verlaat?

Dit laat de ‘redder’ gebroken achter. Dit is niet alleen vanwege alles wat ze voor de ander gedaan hebben. Daarnaast kunnen ze zich ook afvragen wat er voor hen overblijft.

Ze moeten namelijk niet alleen alle gebroken stukken samenrapen. Ze moeten ook hun waardigheid herstellen. Bovendien moeten ze hun diepste angsten onder ogen zien: alleen zijn en zich verlaten voelen.

Het meest merkwaardige is dat ze zullen denken dat de andere persoon ondankbaar is. Ze zullen echter niet aarzelen om de hand te grijpen van de volgende gekwetste persoon die ze vinden. Zo zullen ze opnieuw een relatie beginnen.

Elke persoon moet zichzelf ‘redden’

Ruzie maken

Mensen die de neiging hebben om een redder te zijn, denken dat het iets positief is. Maar ze beroven mensen van de mogelijkheid om hun problemen alleen te confronteren.

We kunnen niet iedereen redden. Dit houdt mensen tegen om sterker te worden. Het verhindert hen om te ontdekken dat ze zichzelf kunnen heropbouwen. Het voorkomt dat ze weten dat ze niemand nodig hebben om hun strijd voor hen aan te gaan.

Een relatie beginnen met een gekwetst persoon is een enorm risico. Je loopt namelijk het risico dat ze bij je weggaan zodra ze beter zijn. Het is een risico waarbij je voor iemand zorgt die later giftig voor jou kan worden.

We moeten op de rem gaan staan en geen relatie beginnen met iemand die gekwetst is of met iemand die zich onvolledig voelt. Want om een gezonde relatie te beginnen moeten beide personen zelf hun vroegere problemen opgelost hebben.

Als dit niet het geval is dan is de relatie gedoemd te mislukken. In het ergste geval zal elke persoon uiteindelijk nog erger gekwetst zijn dan daarvoor.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.