Ik hield van je totdat mijn waardigheid mij stopte

· 21 augustus 2017
In iedere relatie die we hebben, romantisch of niet, moeten we onze eigen waardigheid respecteren, net zoals we onze buren respecteren.

Waardigheid is een persoonlijk en emotionele grens die werkt als een soort van psychologisch schild. Afhankelijk van waar we deze grens leggen, zullen zowel onze intieme als onze sociale relaties genieten van een betere gezondheid en balans.

Waardigheid in hechte relaties doet niet aan uitstelling of concessies. Het moment dat we toegeven aan anderen, begint deze bijzondere en waardevolle schil af te breken.

Als je de tijd neemt om erover na te denken, zul je je realiseren dat er maar heel weinig momenten zijn dat je over deze intieme en belangrijke dimensie van je leven hebt nagedacht. We denken er ten eerste niet over na, want we zijn opgegroeid met het idee dat als we van iemand houden, we hen alles moeten geven zonder iets terug te verwachten.

Op bepaalde momenten is het heel moeilijk om onderscheid te maken tussen oprechte affectie en emotionele manipulatie. Dit is belangrijk om in gedachten te houden om je waardigheid te beschermen.

Vandaag nodigen we je in ons artikel uit om over dit belangrijke onderwerp na te denken.

Waardigheid is het respect dat je voor jezelf hebt

Schilderen

Ik hield van je tot mijn waardigheid mij stopte. Als je je ooit zo hebt gevoeld, dan zal je je het interne proces kunnen herinneren die ertoe heeft geleid dat liefde soms een grens heeft, en die heet waardigheid.

Kijk ook naar: Hoe reageer je op ontrouw?

Waardigheid en zelfvertrouwen

Mensen helpen met het opbouwen van ons zelfvertrouwen gedurende ons leven. De manier waarop we zijn opgevoed heeft zonder twijfel veel invloed, maar geloof het of niet, het is geen beslissende factor.

We hebben allemaal ervaringen die er na verloop van tijd voor kunnen zorgen dat onze interne afweersystemen verzwakken.

 • Een baan waar onze rechten niet worden gerespecteerd.
 • Een ingewikkelde relatie.
 • Een ongeluk, traumatisch verlies, verraad…

Er zijn veel situaties die ons zelfvertrouwen kunnen beschadigen. Wat we proberen te zeggen, is dat we soms denken dat we onverslaanbaar zijn. Soms denken we dat niets ons kan schaden en dat we alles kunnen, maar we denken dit alleen maar omdat we ons in onze comfortzone begeven. Als dingen buiten ons om veroorzaken dat we dat we die zelfcontrole verliezen, verliezen we alles.

Meisje in Bloemenveld

Het blind aangaan van relaties

We weten dat we ons hart vrijelijk weggeven. We nemen deze blinde sprongen in het diepe omdat we dit willen en omdat we het gevoel hebben dat dit op dat moment goed voor ons is.

Zie ook: Waardeloze woorden die niet opgevolgd worden met actie

Dit is allemaal begrijpelijk, zolang we onze waardigheid maar niet in gevaar brengen tijdens dit proces. Soms zien we geen grenzen in intieme relaties. We geven alles zonder iets terug te verwachten. Iedere moeite draagt bij aan het gelukkiger maken van de relatie voor beide partijen.

Tot we ons op een dag bewust worden van een diepe leegte in ons. Het is niet zo dat er iets misgegaan is, maar alles is helemaal kapot. Er is geen harmonie in de relatie en alle energie en inspanning zijn gericht op één persoon. Terwijl de één biefstuk eet, probeert de ander een maaltijd van kruimels te maken. En die persoon ben jij.

Er zijn momenten in ons leven waarin het zijn vruchten afwerpt als je dapper bent en risico’s neemt. Maar denk aan wat je te verliezen hebt: je zelfvertrouwen, je waardigheid en je recht om gelukkig te zijn. Het moment dat ieder van deze dingen wordt bedreigd, is het tijd om een beslissing te nemen.

Je gedachten geven je macht

Als je jezelf in een emotioneel moeilijke situatie bevindt en je waardigheid opnieuw moet versterken, herhaal dan de volgende zinnen. Door op deze woorden te reflecteren, kun je een reeks ideeën internaliseren die twee essentiële emoties binnenin je wakker maken: moed en dapperheid.

Zie ook: Houd van jezelf en je zal geliefd worden op de manier zoals je wilt

Kijk maar eens, hier zijn ze:

 • Niemand kan of zou me moeten vertellen hoe ik mijn leven moet leven of gelukkig moet zijn.
 • Iemand die echt van me houdt, zal me nooit manipuleren of me chanteren.
 • Een goede partner versterkt je zelfbeeld en vernietigt het nooit.
 • Iedereen die van me houdt, zal elke dag voor me zorgen.
 • Samenleven vereist dat je weet hoe je moet samenwerken als een team. Iemand die alleen aan zichzelf denkt, weet niet hoe hij met een ander samen moet leven.
 • Ik heb het recht om mijn gedachten uit te drukken, om precies te zeggen wat ik wel en niet wil.
 • “Nee” zeggen op iets is geen egoïstische daad; het is het verdedigen van mijn waardigheid.
 • Ik verdien het om geliefd te zijn.
Vrouw met Bloemen in het Haar

 • Ware liefde begint bij het houden van mezelf. Als alles om me heen me laat voelen alsof ik waardeloos ben, betekent dat dat er iets mis is en dan moet ik er iets aan doen.
 • Ik ben in staat om en zal de controle nemen over mijn eigen realiteit. Ik hoef mezelf niet over te geven aan de wensen en verlangens van anderen.
 • Ik ben het niet verplicht om iedereen te behagen.
 • Ik ben een mooie, sterke, moedige persoon die net zo veel recht op geluk heeft als iemand anders. Ik alleen ben de architect van mijn eigen leven en wensen.
 • Ik zal bovenal de mensen waar ik van hou verdedigen. Ik vraag echter ook dat de mensen die van mij houden me respecteren, verdedigen en waarderen, zoals ik verdien.

Ter conclusie: persoonlijke waardigheid is een heel belangrijk onderwerp dat meer aandacht verdient. Het geeft ons het geluk dat iedereen elke dag moet kunnen ervaren.