Leren om zelfstandig na te denken en zelfvertrouwen te vergroten

We moeten gaan nadenken over wat het beste is voor onze gezondheid en ons geen zorgen maken over de mening van anderen. We moeten trouw zijn aan onszelf en onze eigen beslissingen nemen.
Leren om zelfstandig na te denken en zelfvertrouwen te vergroten

Last update: 24 augustus, 2022

“Ik heb veel tijd verspild aan het denken over uiterlijkheden en wat anderen denken. Hoe zie ik eruit met de outfit die ik aan heb? Zullen de buren merken dat ik ruzie heb gehad met mijn partner?” Het is tijd om zelfstandig na te denken en je minder zorgen te maken over wat anderen denken.

Bij meer gelegenheden dan we ons realiseren, zijn we afhankelijk van anderen om ons te vertellen hoe we ons leven moeten leiden. Dit kan iets zijn dat te egocentrisch is. Moeten mensen zich geen zorgen maken over hun eigen leven en zelf zelfstandig nadenken?

Ja, mensen moeten zich inderdaad zorgen maken over hun eigen leven. De belangrijkste doelstelling van sommige mensen lijkt echter een onberispelijke uitstraling te hebben, zodat iedereen ze leuk vindt.

Leren om zelfstandig na te denken

Een persoon moet zich van binnen goed voelen

Pop op een stoel

Plotseling zijn we geen perfect paar, maar is er een huwelijk dat op het punt staat om uit elkaar te vallen. Nu hebben we geen baan om over te pochen, maar een baas waar we altijd over klagen, een baas die ons niet respecteert en ons niet betaalt wat we waard zijn.

Toch, ondanks dit alles, lopen we rond met een glimlach. We liegen zodat de dingen lijken zoals we zouden willen dat ze in werkelijkheid zijn.

Waar zijn we eigenlijk bang voor? Wat zullen ze zeggen? Dit is een enorme verspilling van energie. Iedereen heeft problemen. We zijn niet perfect! We maken fouten en om van hen te leren, moeten we ze accepteren.

In plaats daarvan proberen we ze te verbergen, en leiden we een leven vol frustratie en we zijn ongelukkig. Willen we echt ons welzijn opofferen om de schijn op te houden?

Het doet er niet toe of een buurman ons beoordeelt of een lid van onze familie ons beoordeelt. Iedereen neigt ertoe kritiek te hebben op wat ze niet weten. Misschien komt het doordat ze reflecties van zichzelf zien die ze niet echt herkennen.

Op zoek gaan naar ons geluk is wat echt belangrijk is en dat doen wat ons een goed gevoel geeft. Ook al houdt dat in dat we de confrontatie aan moeten gaan met onze verschillende angsten, waardeoordelen en kritiek die geen waarde heeft. En de eerste stap is om zelfstandig na te denken.

Laat oude gedachten los

Handen die aan een vrouw trekken
zijn we omringd door overtuigingen waar we ons aan vastklampen

Het lijkt erop dat we in feite zijn wat we geloven dat we zijn. Kortom, ons geloof definieert ons. We denken ook dat als we onze overtuigingen niet waarmaken, we een verschrikkelijke fout begaan.

We moeten beginnen met prioriteiten stellen. Wat willen we? We moeten zorgen voor ons eigen welzijn en niet doen wat anderen behaagt. Hoe kunnen we dit allemaal doen? Nou, we moeten zelfstandig nadenken.

1. Laat je eigen eisen los

Er zijn bepaalde dingen die we van kinds af aan hebben geleerd en ze hebben een belangrijke indruk op ons achtergelaten. Als we bijvoorbeeld vaak het verwijt hebben gekregen dat we te veel te praten, dan praten we waarschijnlijk niet veel meer en in plaats daarvan luisteren we.

Wat hebben ze ons in onze kindertijd verteld dat we moeten doen? Hoe moesten we onszelf presenteren? Hoe moesten we zijn? Niet te veel lachen. Niet rondspringen. Houdt je kleren schoon. We moesten naar plaatsen waar we niet heen wilden gaan.

Waarom moet je dat allemaal blijven doen? Vroeger viel je onder de verantwoordelijkheid van je ouders, vertelden ze je wat je moest doen, maar nu niet meer.

Je kunt dat allemaal veranderen!

2. Accepteer wat je zou willen doen in het leven en ze zullen je accepteren

Vrouw met een gelukkige glimlach op haar gezicht
depressief

“Ik wil bijvoorbeeld scheiden, maar ik doe het niet vanwege wat andere mensen zouden zeggen. Het is echter wat ik wil! Ik beperk mezelf. Ik accepteer mijn eigen beslissing niet. Bovendien zet ik wat ik wil niet op de eerste plaats.”

We moeten prioriteit gaan geven aan onze beslissingen. Op deze manier zullen we merken dat mensen ons niet zo veroordelen als we zelf denken. En bovendien, wat maakt het uit als ze dat wel doen!

Laten we beginnen met zelfstandig na te denken. Prioriteit geven aan wat we willen, niet aan wat we zouden moeten doen. We zitten tenslotte zelf op de bestuurdersstoel van ons leven.

We kunnen ons leven niet laten leiden door onze overtuigingen en angsten en nog veel minder door die van andere mensen.  It might interest you...

Zelfvertrouwen: de sleutel tot geluk
Gezonder Leven
Read it in Gezonder Leven
Zelfvertrouwen: de sleutel tot geluk

Ons zelfvertrouwen is de sleutel tot geluk. Wanneer je zelfvertrouwen aan diggelen ligt, betekent dit niet dat het niet meer gerepareerd kan worden...  • Imágenes: Katharina Jung, Melania Brescia.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.