De ladder van het leven: hoe kan je een beter mens worden?

De enige met wie je wedijvert, dan ben je zelf. Leer hoe je je welzijn kan verbeteren. Ontdek hoe je jezelf kan beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Word zo een beter mens.
De ladder van het leven: hoe kan je een beter mens worden?

Laatste update: 28 november, 2018

Om er dagelijks voor te zorgen dat je vooruitgaat op de ladder van het leven, heb je maar één ding nodig: vastberadenheid. Misschien ga je op dit moment door een periode van ongewone emoties.

Je voelt je uitgeput in geest en lichaam. Het is alsof de wereld in één richting beweegt en jij in een andere. Je hebt duidelijk de indruk dat jij als laatste in aanmerking komt als anderen beslissingen nemen. Daardoor voel je je enigszins in de steek gelaten.

Die persoonlijke aspecten kunnen je verlammen en vastzetten. Je zit als het ware gevangen. Wat je ook waarneemt over de situatie waarin je zit, wordt toegeschreven aan je omgeving. Ongetwijfeld zullen deze dingen je tegenhouden om te groeien. Ze zullen je afremmen om verder te klimmen op de ladder van het leven.

Los van al deze beeldspraak is er één ding zeer helder: om gelukkig te zijn, moet je aan jezelf werken. We geven je hier vijf handvatten om je persoonlijke groei te stimuleren.

Hoe kan je een beter mens worden op de ladder van het leven?

1. Wees niet langer een spons

Als je sterk beïnvloed wordt door kritiek, dan ben je te ‘toelatend’. Wanneer je meegesleept raakt door wat anderen tegen je zeggen, je aanraden of voorstellen zonder eerst jouw mening te overwegen, dan laat je dat toe.

Daarnaast geldt, dat als jij een persoon bent die zich overrompeld voelt door de negativiteit van de mensen om je heen, door hun giftige of bekrompen ideeën, ook dan ben jij ‘toelatend’ of gemakkelijk te beïnvloeden.

De ladder van het leven

Deze kenmerken van emotionele en persoonlijke toelaatbaarheid bezit elk van ons in zekere mate.

  • Visualiseer een muur. Daarmee kan je van start gaan.
  • Vervolgens maak je voor jezelf een zeer eenvoudig innerlijk verhaal. Niemand kan de muur doorbreken. Binnen de muur zijn je waardigheid en je zelfrespect opgeslagen. Niets of niemand kan die grens oversteken. 
  • Je kan die muur beschermen door assertief te zijn. Leer ‘nee’ te zeggen.

2. Pak je kwetsuren aan

Wat is de tweede stap waarmee je jezelf beter kan maken en verder kunt klimmen op de ladder van het leven? Zoek oplossingen voor je kwetsuren.

In het leven krijg je te maken met ontgoochelingen, mislukkingen en leugens. Die geven je het gevoel dat je niets bereikt hebt.

  • Je moet deze wonden genezen. Draag ze niet verder met je mee. Ontgoochelingen doen nu eenmaal pijn, maar je kan ze overwinnen. Je moet beseffen dat de hele wereld en de mensen erin, niet zijn zoals jij het zou willen.
  • Leer aanvaarden dat mensen falen, en dat ook jij zo nu en dan zal falen. Het is belangrijk om te leren inzien dat wat voorbij is, deel uitmaakt van het verleden. Wat gebeurd is, kan je niet meer veranderen.
  • Wat je wel kan veranderen, is jezelf. Zoek dus een oplossing voor die oude wonden en beklim nog een trede van de ladder van het leven.

3. Geef je verzet op

Als je wil uitblinken, pas dan deze aanpak toe. Geef je verzet op. Want wanneer je je blijft verzetten tegen iets, dan blijft dit een rol spelen in je leven.

  • Als je een twijfelaar bent, laat jezelf dan gaan. Breek los van de ketens en neem de eerste stap. Beklim de levensladder buiten je comfortzone. Alles wat je wil en waarvan je droomt, ligt voorbij die psychologische barrière.
  • Vooral angst doet je vaak ter plaatse bevriezen. Het verlamt jou.
  • De angst om te falen, de angst anders te zijn dan wat anderen van je verwachten of de onrust als gevolg van je zoektocht naar je dromen, kunnen je een gevoel van ontgoocheling geven. Elk mens maakt dit mee.
  • De wet van ‘geef je verzet op’ kan op verschillende manieren worden toegepast. Eén manier is anderen te aanvaarden zoals ze zijn. Verwacht niet dat je hen kan veranderen.

Een andere handige strategie is je zelfkennis vergroten. Als je weet wie je bent en wat je wil, dan ben je in staat om los te breken van wat je tegenhoudt. Je maakt je los van alles wat je dwingt om te volharden in lijden en droefenis.

4. Persoonlijke vrijheid

Met persoonlijke vrijheid bedoelen we niet dat je alles moet laten vallen en moet weggaan. Absoluut niet. Vrijheid vereist verantwoordelijkheid.

Straat met Trap

Je hebt het recht om vrij te zijn en te kiezen wat je wel en niet wil doen in je leven. Bovendien maak jij zelf de keuze wie je wel of niet aan je zijde wil. Je verdient het om de ladder van het leven te beklimmen. Het is jouw recht om zonder belemmering te vechten voor je dromen en wat jij verdient.

Deze vierde stap impliceert vooral dat je moedig moet zijn. Het is tijd om bepaalde dingen achter je te laten. Op dit moment sta je voor de moeilijkste trede: de trede van de beslissingen.

5. Omarm de liefde

Liefde omarmen betekent dat je vecht voor wat waardevol is en dat je weet hoe je het kan behouden. Op de top van de ladder van het leven ben je in staat om te behouden wat je gelukkig maakt.

Ongetwijfeld zijn er mensen aan je zijde van wie je houdt. Zij vormen het hoogtepunt van je ervaringen. Waardeer hen.

Aan dit einddoel op de top van de levensladder bevindt zich eveneens je persoonlijke voltooiing. Dit is de plaats waar de liefde voor jezelf schittert. Daar straal jij kalmte uit, omdat je inziet hoe je je voelt als je je ware zelf ontdekt.

Zover komen is niet gemakkelijk. We zeiden in het begin reeds dat je vastberadenheid nodig hebt. Maar je zal altijd mensen aan je zijde hebben die je vooruit duwen en zorgen voor de wind in je rug. Zij zijn de magische wezens die je ziel tevreden stellen. Zo worden zij een intiem deel van je persoonlijke reis. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2010). Self‐determination. The Corsini encyclopedia of psychology, 1-2.
  • Legault, L., & Inzlicht, M. (2013). Self-determination, self-regulation, and the brain: Autonomy improves performance by enhancing neuroaffective responsiveness to self-regulation failure. Journal of personality and social psychology, 105(1), 123.
  • Zheng, C., Gaumer Erickson, A., Kingston, N. M., & Noonan, P. M. (2014). The relationship among self-determination, self-concept, and academic achievement for students with learning disabilities. Journal of Learning Disabilities, 47(5), 462-474.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.