Maak je je teveel zorgen over wat anderen denken?

27 februari 2019
Als je je zorgen maakt over wat anderen denken en daar meer belang aan hecht dan aan je eigen mening, leg je je geluk in hun handen.

Ben je bezorgd over wat anderen denken?

Altijd proberen anderen te behagen of beslissingen te nemen om de goedkeuring van anderen te krijgen, kan je zo veel energie kosten dat het je geluk verwoest.

Je zult jezelf in een neerwaartse spiraal van verdriet en verwoesting storten, omdat andere mensen heel andere meningen hebben. Soms voel je je zelfs verward. Naar wie luister ik? En wie moet ik negeren?

Je kunt veranderen

Het goede nieuws is dat je dit kunt veranderen. Er zijn bepaalde dingen die je doet zonder je te realiseren dat dit weggeeft dat je je zorgen maakt over wat anderen denken.

Lees meer:
Mijn geweten is belangrijker dan de mening van anderen

Stop met nadenken over wat anderen denken

Over wat anderen denken over je

Het beoordelen van jezelf door de ogen van anderen laat duidelijk zien dat je een probleem met je zelfvertrouwen hebt.

Als iemand je vandaag vertelt dat je aantrekkelijk bent, dan voel je je aantrekkelijk. Maar als iemand de volgende dag het tegenovergestelde tegen je zegt, verander je van mening.

Dit voorkomt dat je jezelf ziet zoals je bent. Je bent geobsedeerd door wat anderen denken en hoe ze je zien. Bovendien maak je je veel zorgen over je uiterlijk.

Waardeer je eigen mening

Begin met in de spiegel te kijken en met te letten op je eigen mening over jezelf. Schuif de meningen van anderen aan de kant.

Jouw mening moet altijd eerst komen, want die mening is de belangrijkste.

Ontdek ook:
Kritiek: gelukkige mensen roddelen niet

Je hoeft niet perfect te zijn

Over wat anderen denken niet perfect zijn

Wanneer je je zorgen begint te maken over wat anderen denken over jou, begin je met het aannemen van verschillende gewoontes om het beeld van de perfecte persoon te creëren.

Dit is natuurlijk onmogelijk en het zal je uitputten.

Je begint “het spijt me” te zeggen terwijl je er niets aan kon doen, omdat je verantwoordelijkheden op je neemt die niet van jou zijn.

Door je obsessie om perfect te zijn, zal je een schuldgevoel krijgen over vrijwel alles, omdat je ook de kleinste fout niet zal tolereren.

Je wijzigt je plannen om anderen te behagen.

We geven een voorbeeld. Je bent op een dag thuis en je hebt geen zin om uit te gaan. Maar je vrienden willen plannen maken. Dan dwing je jezelf om ze te behagen en geen smoezen te bedenken.

Zeggen “ik heb daar geen zin in” is geen optie.

Je wilt immers perfect zijn. Zo maak je anderen altijd belangrijker en doe je dingen die je niet wilt doen om ze te behagen.

Bovendien ben je altijd gestrest omdat je met iedereen om je heen probeert op te kunnen schieten. Dan word je ieder moment dat je niet met iemand op kan schieten angstig en zenuwachtig.

Je hoeft niet perfect te zijn.

En je kunt niet verwachten dat je met iedereen goed overweg kunt. Het is een grote fout om niet te doen waar je zin in hebt en je zorgen te maken over wat anderen denken.

Begin met meer over jezelf na te denken, over wat je echt voelt. Je hebt niets te verliezen door deze nieuwe manier van handelen te proberen.

Begin met het nemen van beslissingen met vertrouwen

Over wat anderen denken en keuzes maken

Al het bovenstaande maakt dat je last hebt van verschrikkelijke onzekerheid bij elke beslissing die je moet nemen.

Ze hoeven niet noodzakelijkerwijs belangrijk te zijn. Zelfs in kleine, eenvoudige dingen zul je bijvoorbeeld aan jezelf twijfelen.

Waarom gebeurt dit met jou?

Het gebeurt omdat je altijd de focus hebt op anderen. Je bent bezorgd over wat anderen denken en over hoe ze reageren op je beslissingen.

Je bent bang dat ze niet goedkeuren wat je hebt gekozen, dus je blijft aan jezelf twijfelen.

Probeer in plaats daarvan te denken dat wat je beslist, voor jezelf is. Niet voor anderen. Zet de schijnwerper op jezelf en twijfel niet aan jezelf. Veel succesvolle mensen hadden destijds geen steun van anderen om hen heen.

Maar uiteindelijk werd duidelijk dat de beslissingen die zij maakten het beste was wat ze hadden kunnen doen.

Als je goed nadenkt, over wat anderen denken, is het eigenlijk niet zo belangrijk.

Het is immers veel belangrijker wat je er zelf van denkt.

Maak jezelf het belangrijkste. Stop met anderen belangrijker te maken dan jezelf. Laat je beslissingen niet afhangen van de reacties van anderen.

De verantwoordelijkheid over hoe jij je leven leidt, is alleen van jou. Want als puntje bij paaltje komt, is de weg die je aflegt van jou. En het zijn jouw voeten die dat pad volgen.

Maak je dus geen zorgen over wat anderen denken.

Geef in plaats daarvan jezelf die energie en prioriteit.